Velilerin matematik kaygılarının ilkokul öğrencilerinin matematik başarı, tutum ve kaygılarına etkisi
The effects of parents' math anxietyon mathematics achievement, attitude and anxiety of primary school students
- Tez No: 734846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, matematik, başarı, kaygı, tutum, veli kaygısı, Primary school, mathematics, success, anxiety, attitude, parent anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, velilerin matematik kaygılarının ilkokul öğrencilerinin matematik başarı, tutum ve kaygılarına etkisini belirlemektir. Ayrıca velilerin matematik kaygıları ile öğrencilerin matematik başarıları, tutumları ve kaygılarının demografik değişkenlere göre farklılaşma durumlarının belirlenmesini sağlamaktır. Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni Şırnak ili Cizre ilçesinde bulunan devlet ilkokullarında öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileri ve bu öğrencilerin velileridir. Araştırmanın örneklemini ise bu evren içerinden basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 225 3. sınıf, 200 4. sınıf olmak üzere toplam 425 öğrenci ve 425 veli oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Mutlu, Sarı ve Çam (2018) tarafından geliştirilen“Ebeveyn Matematik Kaygısı Ölçeği”, Mutlu ve Söylemez (2018) tarafından geliştirilen“Matematik Kaygı Ölçeği”, Gülburnu ve Yıldırım (2015) tarafından geliştirilen“Matematik Tutum Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Matematik Başarı Testi”kullanılmıştır. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarı puanlarının, ebeveyn matematik kaygılarının ebeveyn yaş düzeyi değişkenine göre farklılıkların incelendiğinde“ebeveyn yaş düzeyi”,“sınıf düzeyi”,“yakınlık düzeyi”değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarı puanlarının, ebeveyn matematik kaygısının ebeveyn eğitim durumu değişkenine göre farklılıkları incelendiğinde alt boyutlarının“Ebeveyn Eğitim Düzeyi”,“Ebeveyn Matematik Sevgisi”değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği,“Gelir Düzeyi”değişkenlerine göre anlamlı bir değişiklik göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. 3. sınıf öğrencilerinin matematik başarı puanlarının, cinsiyet değişkenine göre farklılıkları incelendiğinde“cinsiyet”,“okul öncesi eğitimi alıp almama durumu”değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna varılmıştır. 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarı puanlarının, cinsiyet değişkenine göre farklılıkları incelendiğinde“cinsiyet”,“okul öncesi alıp almama durumu”değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Veli kaygısının 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarını negatif yönde etkilediği görülmüştür. Veli kaygısının 3. Sınıf öğrencilerinin matematik kaygılarını pozitif yönde etkilediği, 4. Sınıf öğrencilerinin matematik kaygılarını negatif yönde etkilediği görülmüştür. Veli kaygısının 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin matematik tutumlarını negatif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effects of parents' math anxiety on primary school students' math achievement, attitude and anxiety. In addition, it is to determine the differentiation status of parents' math anxiety and students' math achievement, attitudes and anxiety according to demographic variables. In this study, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The study population of the research is 3rd and 4th grade students studying in public primary schools in Cizre district of Şırnak province and their parents. The sample of the study, on the other hand, consists of 425 students and 425 parents, 225 3rd grade and 200 4th grade students determined by simple random sampling from this universe. In the research,“Personal Information Form”as data collection tool,“Parental Mathematics Anxiety Scale”developed by Mutlu, Sarı and Çam (2018),“Mathematics Anxiety Scale”developed by Mutlu and Söylemez (2018), and“Mathematics Anxiety Scale”developed by Gülburnu and Yıldırım (2015)“Mathematics Attitude Scale”and the“Mathematics Achievement Test”developed by the researcher were used. When the differences in the mathematics achievement scores of the 3rd and 4th grade students and the parental math anxiety according to the parent age level variable were examined, it was concluded that there was no significant difference according to the“parent age level”,“class level”,“closeness level”variables. When the differences in the mathematics achievement scores of the 3rd and 4th grade students were examined according to the parental math anxiety variable according to the parent educational status variable, it was found that the subdimensions differed significantly according to the“Parent Education Level”,“Parent's Love for Mathematics”variable, and did not show a significant change according to the“Income Level”variables. conclusion has been reached. When the differences in the mathematics achievement scores of the 3rd grade students according to the gender variable were examined, it was concluded that there was no significant difference according to the variables of“gender”and“whether they received pre-school education or not”. When the differences in mathematics achievement scores of 4th grade students according to the gender variable were examined, it was determined that there was no significant difference according to the variables of“gender”and“preschool education status”. It was observed that parental anxiety negatively affected the mathematics achievement of 3rd and 4th grade students. It has been observed that parental anxiety has a positive effect on the mathematics anxiety of the 3rd grade students and negatively affects the mathematics anxiety of the 4th grade students. It has been observed that parental anxiety affects the mathematics attitudes of 3rd and 4th grade students negatively.