Ekonomik kriz sürecinde İstanbul'daki özel hastane yöneticilerinin izledikleri stratejiler: Nitel bir analiz
Strategies followed by private hospital managers in Istanbul during the economic crisis: A qualitative analysis
  1. Tez No: 734860
  2. Yazar: EBRU SALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Economics, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Sağlık Yönetimi, Salgın Hastalık, Koronavirüs, Hastane Yönetimi, Economic Crisis, Healthcare Management, Epidemic, Coronavirus, Hospital Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Geçmişten günümüze hemen her boyutta gerçekleştiği gözlemlenen ekonomik krizlerin, özel hastaneleri farklı pek çok yönden etkilemesi kaçınılmazdır. Bu doğrultuda hastane yönetimine, talebin rastlantısal olduğu sağlık hizmeti kapsamında, kriz sebebiyle yaşanabilecek durgunluk etkisinin en aza indirilmesi noktasında bir takım sorumluluklar düşmektedir. Çalışmanın amacı, ekonomik kriz sürecinde karşılaşılan yönetimsel zorlukları belirlemek ve bu doğrultuda izlenen yöntemleri tespit etmek olarak gösterilebilmektedir. Çalışmanın yapıldığı dönem dâhilinde, öngörülmesi mümkün olmayan ve ekonomik unsurlara doğrudan etkisinden söz edilen bir kriz türü olarak koronavirüs salgın hastalık krizi, etkili sağlık yönetiminin kriz dönemi üzerindeki önemini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, yapılan çalışma olası ekonomik kriz halinde, sağlık hizmetleri kapsamında yer alan hastane işletmelerinin yöneticilerine yol gösterebilecek niteliktedir. Yapılan araştırma neticesinde, yöneticilerin krize bakış açıları ve bu kapsamda almış oldukları önlemler üzerinde, sektörün spesifik özelliklerinin etkisinin söz konusu olduğu görülmektedir. Dönemin önemli toplumsal olgusu olarak koronavirüs salgını kapsamındaki uygulamalar çalışmada detaylı şekilde yer almakta, bu gibi durumlara yönelik yönetimsel sorunlar karşısında, alanında uzman yöneticilerin karar almada entegre rol oynamasının, etkili personel yönetiminin ve uygun stok yönetimi ile fiyatlandırma politikalarının öneminden söz edilmektedir. İlgili dönemde devletin sağlık hizmetleri üzerindeki etkisinin hizmet sunumuna yön verdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible that the economic crises, which have been seen to occur in all dimensions for years, may affect private hospitals in many different ways. Therefore, hospital managers have responsibilities in minimizing the recession effect that may be experienced due to the crisis within the scope of the health service where the demand is random. The aim of the study is to determine the administrative difficulties encountered during the economic crisis and to determine the methods followed. The coronavirus epidemic crisis, which was unpredictable and has a direct impact on the economy at the time of the study, reveals the importance of effective health management over the crisis period. The study carried out in this direction is capable of guiding the managers of the hospital enterprises within the scope of health services when there is an economic crisis. As a result of the research, it is seen that the specific characteristics of the sector have an effect on the managers' perspectives on the crisis and the measures they have taken in this context. As an important social phenomenon of the period, the applications within the scope of the coronavirus epidemic are included in the study in detail. In the face of management problems in such cases, the importance of joint decision-making by expert managers, effective personnel management and appropriate stock management and pricing policies are mentioned. In addition, it has been observed that the effect of the state on health services directs service delivery.