Evaluation of coronary stenosis levels in patients with stable angina pectoris with low vitamin d levels
Düşük D vitamin düzeyli stabil angina pektorisli hastalarda koroner darlik düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 734859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA CANSEL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Stabil anjina pektoris, Koroner anjiografi, Vitamin D, Stable angina pectoris, Coronary angiography, Vitamin D
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünyada görülen sağlık problemlerinden biri olan Vitamin D eksikliği toplumlar üzerinde halk sağlığı sorunu olmaktadır. Yaygın bir sağlık problemi olmasına rağmen tanı konması ve tedavi edilmesi konusunda sorunlar yaşanabilmektedir. Son yıllarda önemi anlaşılarak gittikçe D vitamini araştırma konuları arasında yerini almaktadır. D vitamini eksikliği ile ilgisi olduğu düşünülmekte olan hastalıkların sayısı gittikçe artmaktadır. D vitamini eksikliği ile kardiyovasküler hastalıkları arasındaki mekanizmaların açığa çıkması amacıyla yapılan araştırmalarda son yıllarda oldukça fazlalaşmıştır. D vitaminin görevleri arasında yer alan, kan basıncının düzenlenmesi, kalp ile ilgili mekanizmalar bireylerin hayati fonksiyonları için önemlidir. Ayrıca kas hücrelerinin görevlerini yerine getirmesinde de aktif rolü olması nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar için hayati öneme sahiptir. Yapılan çalışmalarda hipertansiyonun ve kardiyovasküler hastalıkların D vitamini eksikliği ile ilişkisi incelenmiştir. D vitamini ile ilgili görevler arasında, hücre bazında inflmasyonu bastırır, yaşla birlikte artan sistolik hipertansiyon görülme sıklığını azaltır ve damar sertliğini azaltır. Yapılan birçok çalışmada Vitamin D'nin koruyucu etkileri ile birlikte kardiyovasküler sistemde vitamin D'yi destekler. Vitamin D için yeteli olması gereken düzeye ulaşabilmek için takviye olarak dışardan alınabilir ya da yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalınarak Vitamin D sentezi sağlanabilmektedir. kardiyovasküler hastalıkların ve diğer kronikleşebilen hastalıkların önlenmesinde Vitamin D'nin vücutta yeterli düzeyde olması ile ilgili oldukça önemlidir. Bu çalışmada amacımız, stabil angina pektorisli hastalarda koroner arter darlığı düzeyinin vitamin D düzeyi ile ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmaya Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Polikliniğine 2021-2022 yılları arasında başvuran stabil angina pektorisli 80 hasta ve 68 kontrol grubu dahil edildi. Sonuçlar otomasyon sisteminden elde edildi. Kontrol gruplarında koroner arter hastalığı olmayan kişilerin seçilmesine özen gösterildi. Hasta ve kontrol grubundan ekstra kan örneği alınmadı. Çalışmanın sonuçlarına göre hasta grubunun kreatinin düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti, kontrol gruplarının HDL-kolesterol ve lenfosit düzeyleri hasta grupları içinde yüksekti ve trigliserit değerinin hasta grubunda yükseldiği belirlendi. değerleri 20ng/ml'nin altındaydı ve riskli gruplar arasında anlamlı fark vardı. Öte yandan HDL değerinde düşüş gözlendi ve riskli gruplar arasında anlamlı farklar tespit edildi. Hasta grubunun D vitamini düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu gösterildi. Bu çalışmada hasta grubumuzda D vitamini düşük, %50 stenoz trigliserit yüksek ve HDL-kolesterol düşük bulduk. D vitamini düşüklüğünün dislipidemiye neden olabileceğini ve bunun ileride kardiyovasküler hastalıklara neden olabileceğini düşünüyoruz. Hastaların D vitamini takviyesi alıp almadıklarının sorgulanmasını öneriyoruz. Çalışma popülasyonunun genişletilmesi ve tekrarlanması ve prospektif olması gerekli olabilir.
Özet (Çeviri)
Vitamin D deficiency, which is one of the health problems seen in the world, is a public health problem in societies. Although it is a common health problem, there may be problems in its diagnosis and treatment. In recent years, its importance has been understood and vitamin D has been increasingly taking its place among the research topics. The number of diseases that are thought to be related to vitamin D deficiency is increasing. Studies conducted to reveal the mechanisms between vitamin D deficiency and cardiovascular diseases have increased considerably in recent years. Among the tasks of vitamin D, regulation of blood pressure and mechanisms related to the heart are important for the vital functions of individuals. In addition, it is of vital importance for cardiovascular diseases, as it plays an active role in the fulfillment of the functions of muscle cells. Studies have investigated the relationship between hypertension and cardiovascular diseases and vitamin D deficiency. Among the tasks related to vitamin D, it suppresses cell-based inflammation, reduces the incidence of systolic hypertension, which increases with age, and reduces atherosclerosis. In many studies, together with the protective effects of Vitamin D, it supports vitamin D in the cardiovascular system. In this study, our aim is to investigate whether the level of coronary artery stenosis is associated with vitamin D level in patients with stable angina pectoris. In the study 80 patients with stable angina pectoris and 68 control groups who applied to the Cardiology Polyclinic of Tokat Gaziosmanpaşa University Research and Application Hospital between 2021-2022 were included in the study. The results were obtained from the automation system. For control groups, care was taking to select people who do not have any coronary artery disease. Extra blood samples were not collect from the patients and the control group. According to the results of the study, the creatinine level of the patient group was significantly higher compared to the control group, the HDL-cholesterol and lymphocyte levels of the control groups were high inside patient groups and it was determined that the triglyceride value increased at values below 20ng/ml and there was a significant difference between the risky groups. On the other hand, a decrease in HDL value was observed and significant differences were detected between the risky groups. It was show that the vitamin D levels of the patient group were lower than the control group. In this study, we found vitamin D to be low in our patient group, we found 50% stenosis triglyceride high and HDL-cholesterol low. We think that low vitamin D may cause dyslipidemia and this may cause cardiovascular diseases in the future. We recommend that patients be questioned whether they take vitamin D supplementation. It may be necessary to expand the study population and to be repeated and prospective.