Acil servise menstürasyon dışı vajinal kanama ile başvuran hastaların epidemiyolojik incelemesi
Epidemiological examination of patients applied to the emergency department with abnormal vaginal bleeding
  1. Tez No: 734888
  2. Yazar: ESMA FATMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, vajinal kanama, anormal uterin kanama, Emergency services, vaginal bleeding, abnormal uterine bleeding
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş ve Amaç: Menstürasyon dışı vajinal kanamalar ile acil servislere ve jinekoloji polikliniklerine çok sayıda başvuru olmaktadır. Bunların bir kısmı gebe hastalar olup obstetrik aciller kapsamında Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimleri tarafından hızlıca değerlendirilmektedir. Bununla birlikte vajinal kanama gebe olmayan hastalar için de altında maligniteye varan patolojiler barındırabilen ve bir an önce müdahale edilmesi gereken bir semptomdur. Çalışmamızda acil servisimize menstürasyon dışı vajinal kanama ile başvuran hastaları epidemiyolojik açıdan incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Acil Servise 01 Ocak-31 Aralık 2021 tarihleri arasında menstürasyon dışı vajinal kanama ile başvuran, 18 yaşından büyük 161 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların öyküleri, laboratuvar sonuçları, Kadın Hastalıkları ve Doğum konsültasyonu ile değerlendirilmiş olgular epidemiyolojik olarak incelendi. Bulgular: Çalışmada hastaların yaş ortalaması 34.29±11.12 yıl, 149'u (%92.5) 18-49 yaş grubunda, 12'si (%7.5) 50 yaş ve üstü kadınlardı. 18-49 yaş grubundaki kadınların 7'sinde (%4.7) hipotiroidi mevcuttu ve en sık görülen sistemik hastalıktı. Hastalarımızın 105'inde (%65.2) gebelik yok iken, 56'sında (%34.8) gebelik tespit edildi. Gebe olguların 30'unda (%53.6) düşük tehdidi saptandı. Gebe olmayan olguların ise 27'sine (%25.7) endometriyal düzensizlik nedeniyle biyopsi yapıldı. Tüm olguların 10'unda (%6.2) kan transfüzyonu gerektirecek düzeyde anemi saptandı. Sonuç: Menstürasyon dışı vajinal kanama ile başvuran hastalarda endometriyal intraepitelyal neoplazi/karsinom akılda tutulmalı ve risk faktörleri mevcut olan hastaların hızlıca bir kadın hastalıkları ve doğum hekimi tarafından değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: There are plenty amount of patient admissions to emergency departments and gynecology polyclinics with symptomps of abnormal vaginal bleeding. Some of the mentioned admissions are pregnant patients and are being quickly evaluated within the scope of obstretic emergencies by obstetrics and gynecology doctors. In addition to this, vaginal bleeding can also host many pathologies that can lead to malignity with non-pregnant patients, which should be treated as soon as possible. In this study, we aim to investigate patients that are admitted with abnormal vaginal bleeding symptoms in terms of epidemiology. Material and Methods: In this study, 161 patients aged over 18 with the symptoms of abnormal vaginal bleeding, that are admitted in Emergency Department of Bağcılar Research and Training Hospital were investigated between 01 January 2021 and 31 December 2021. Patients with available backgrounds, labratory results and evaluations of obstetrics and gynecology consultants were being selected and have been investigated in terms of epidemiology. Results: In this study, the average age of the patients were 34.29±11.12 years and 149 (92.5%) of them were between age 18-49, while 12 (7.5%) of them were over 50 years old. 7 (4.7%) of the patients between age 18-49 had hypothyroidism and it was the most common systemic disease. 105 (65.2%) of the patients were not pregnant whereas 65 (34.8%) of them were pregnant. 30 (53.6%) of pregnant cases had miscarriage risks. Biopsy was performed in 27 (25.7%) of the non-pregnant patients in consequence of endometrial irregularity. It was observed that, 10 (6.2%) of the all cases were being diagnosed by anemia, which required blood transfusion necessary. Conclusion: Endometrial intraepithelial neoplasia/carcinoma risks should be taken into consideration and the patients with present risk factors should be evaluated by obstetrics and gynecology doctors with patients that are admitted by abnormal vaginal bleeding symptoms.