D vitamini düzeyi ile ortalama trombosit hacmi ve diğer hemogram parametreleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Vitamin D level, mean platelet volume and other hemogram parameters investigating the relationship between
- Tez No: 734892
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, Ortalama trombosit hacmi, Hemogram, Vitamin D, Mean platelet volume, Hemogram
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda D vitamini seviyesi ile MPV(ortalama trobosit hacmi), TLO(trombosit/lenfosit oranı), NLO(nötrofil/lenfosit oranı), HB, WBC, PLT gibi hemogram parametleri ile ilişkisi incelenecektir. D vitamini eksikliğini öngörmede yararlanılabilecek parametreler araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz polikliniklerine 09.04.2019-09.04.2022 tarihleri arasında başvuruları bulunan 18-40 yaş arasındaki ve kronik hastalığı bulunmayan , sürekli kullandığı ilaç olmayan,gebelik durumu olmayan sağlıklı bireyler çalışmamıza dahil edilmiştir. Kriterlerimize uygun 1013 hasta tespit edildi. Hastalar 25(OH)D vitamini seviyelerine göre gruplandırıldı.D vitamini eksikliği olarak kabul edilen 20ng/ml altındaki değerler 1. Grup, D vitamini yetersizliği olarak kabul edilen 20-30 ng/ml arasında olan değerler 2. Grup, 30 ng/ml üstündeki değerler 3. Grup olarak belirlendi. İlk grupta 800 kişi, ikinci grupta 169 kişi, üçüncü grupta ise 44 kişi yer aldı. 25 (OH)D vitamini düzey gruplarımız ile hemogram parametleri, karaciğer fonksiyon testleri (KCFT),böbrek fonksiyon tetsleri (BFT), demografik özelliklerinden yaş, cinsiyet verileri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmamıza alınan kişilerin %74,1 i kadın, %25,9 u erkekti.Yaş ortalaması ise 28,71±6,78 idi.D vitamini düzey grupları arasında biyokimya değerlendirmelerinde kreatinin ve eGFR ortalamalarında ve tam kan sayımında NLO ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,014 p=0,003 p=0,024).D vitamini düzey grupları arasında AST, ALT, üre, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, WBC, NEU#, LYM#, EO#, BASO#, MON#, PLT, MPV, PCT, PDW, cinsiyet, yaş, ile istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamızda 25-Hidroksi vitamin D düzeyi ile diğer parametler arasındaki korelasyon analizlerinde;25-Hidroksi vitamin D düzeyi ile yaş, kreatinin, üre, ALT, RBC, HGB, HCT, MCH, MCHC, MON# ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili ; eGFR, PLT, RDW, NLO,TLO, PCT ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptanırken 25-Hidroksi vitamin D düzeyi ile ; AST,WBC, MCV, NEU#, LYM#, EO#, BASO#, MPV, PDW arasında anlamlı ilişki saptanmadı.D vitamini düzeyi 30 ng/mL olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük, eGFR ortalaması anlamlı yüksekti (p=0,014 p=0,007). D vitamini düzeyi 30 ng/mL olanlara göre ve D vitamini düzeyi 20-30 ng/ml arası olanların NLO ortalaması >30 ng/mL olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,006 p=0,016). 25-Hidroksi Vitamin D 1,59 ve üzeri %60 sensivite, %59,1 spesifite ile kesim değeri olarak saptandı. NLO için kestirim noktası 1,59 alındığında eğri altında kalan alan (AUC) 0,622 olarak elde edilmiştir.Elde edilen bu değer istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.006). Sonuç: D vitamini düzey grupları arasında NLO, kreatinin ve eGFR arasında anlamlı ilişki saptandı. D vitamini seviyesi yüksek düzey gruplarında NLO ve GFR daha düşük iken kreatinin daha yüksekti. D vitamini düzey grupları arasında AST, ALT, üre, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, WBC, NEU#, LYM#, EO#, BASO#, MON#, PLT, MPV, PCT, PDW, cinsiyet, yaş, ile ilişki tespit edilmedi. Çalışmamız sağlıklı ve 18-40 yaş arasında bireylerde yapılarak diğer patolojilerden etkilenmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Çalışmalar daha düşük seviye D vitamini düzey grupları ile dizayn edillirse MPV ile D vitamini arasında ilişkinin anlamlı olabileceğini düşünmekteyiz.Vitamin D eksikliğini tespit etmede sağlıklı bireylerde hemogram gibi daha basit bir yöntemle bakılan NLO oranın yüksek olması yönlendirici olabilir. Klinik anlamlılık açısından D vitamini eksikliği prevelansı ve D vitamini gruplarının farklı düzenlenmesi ile yapılacak roc analizi sonucu çalışmamızı destekleyici daha da güçlü veriler elde edilebileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, the relationship between vitamin D level and hemogram parameters such as MPV (mean platelet volume), PDW (platelet/lymphocyte ratio), NLO (neutrophil/lymphocyte ratio), HB, WBC, PLT will be examined. Parameters that can be used to predict vitamin D deficiency have been investigated. Materials and Methods: Healthy individuals between the ages of 18-40, who did not have a chronic disease, who did not have a regular drug use, and who did not have a pregnancy status, who applied to our hospital's polyclinics between 09.04.2019-09.04.2022 were included in our study. 1013 patients who met our criteria were identified. The patients were grouped according to their 25(OH) vitamin D levels. Values below 20ng/ml considered as vitamin D deficiency 1. Group, values between 20-30 ng/ml accepted as vitamin D deficiency 2. Group, values above 30 ng/ml values were determined as Group 3. There were 800 people in the first group, 169 people in the second group, and 44 people in the third group. The relationship between our 25 (OH) vitamin D level groups and hemogram parameters, liver function tests (LFT), kidney function tests (BFT), demographic features, age and gender data were examined. Results: 74.1% of the people included in our study were female and 25.9% were male. The mean age was 28.71±6.78. Statistically significant difference between vitamin D level groups in creatinine and eGFR averages in biochemistry evaluations and in NLR averages in complete blood count. (p=0.014 p=0.003 p=0.024). Among the vitamin D level groups, AST, ALT, urea, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, WBC, NEU#, LYM#, EO#, BASO No statistically significant difference was found with #, MON#, PLT, MPV, PCT, PDW, gender, age. In the correlation analyzes between 25-Hydroxy vitamin D level and other parameters in our study, 25-Hydroxy vitamin D level was positively correlated with age, creatinine, urea, ALT, RBC, HGB, HCT, MCH, MCHC, MON#; While there was a statistically significant negative correlation with eGFR, PLT, RDW, NLO, TLO, PCT, with 25-Hydroxy vitamin D level; No significant correlation was found between AST, WBC, MCV, NEU#, LYM#, EO#, BASO#, MPV, PDW. The mean creatinine of those with a vitamin D level 30 ng/mL, and the mean eGFR was significantly higher (p=0.014 p=0.007). Those with a vitamin D level of 30 ng/mL, and those with a vitamin D level between 20-30 ng/ml were statistically significantly higher than those with a mean NLR of >30 ng/mL (p=0.006 p=0.016). ). For 25-Hydroxy Vitamin D 1.59 and above were determined as the cut-off value with 60% sensitivity and 59.1% specificity. When the cut-off point for NLR is taken as 1.59, the area under the curve (AUC) is obtained as 0.622. This value is statistically significant (p=0.006). Conclusion: A significant correlation was found between NLR, creatinine and eGFR among vitamin D level groups. While NLR and GFR were lower in vitamin D level groups, creatinine was higher. Vitamin D level groups include AST, ALT, urea, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, WBC, NEU#, LYM#, EO#, BASO#, MON#, PLT, MPV, PCT, PDW, No relationship was found with gender, age, or age. Our study was carried out in healthy individuals between the ages of 18-40, to prevent them from being affected by other pathologies. We think that if the studies are designed with lower vitamin D level groups, the relationship between MPV and vitamin D may be significant. The high NLR rate in healthy individuals, which is measured by a simpler method such as hemogram, may be helpful in detecting vitamin D deficiency. In terms of clinical significance, we believe that stronger data can be obtained to support our study as a result of the roc analysis to be performed with the prevalence of vitamin D deficiency and the different arrangement of vitamin D groups.