Bacillus spp.'den pullulanaz üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of pullulanase from Bacillus spp.
- Tez No: 735062
- Danışmanlar: PROF. DR. Hatice KORKMAZ GÜVENMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus sp, Pullulanaz, Karakterizasyon, Bacillus spp, Pullulanase, Enzyme Production, Characterization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde mikrobiyal enzimler kimyasal üretimin yerini almış ve endüstrinin pek çok alanında kullanıma girmiştir. Pullulanazlar α-amilaz ailesi şeklinde adlandırılan bir sınıfta yer alır. α-1,6 glikozidik bağlarına sahip polisakkaritleri monomerlerine parçalar. Endüstriyel olarak; nişasta hidrolizi, kâğıt, tekstil, deterjan ve bira üretimi gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, doğal izolat iki Bacillus spp. suşundan laboratuvar ölçeğinde pullulanaz üretilmiş ve kültür süpernatantı enzim preparasyonu olarak kullanılmıştır. Pullulanaz üretiminde optimum pH, optimum sıcaklık, en uygun inkübasyon süresi ve iki farklı substrat etkisi araştırılmıştır. İki izolattan üretilen enzimin aktivitesine pH ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Ayrıca enzim kararlılığına sıcaklık, pH ve çeşitli kimyasalların etkisi de araştırılmıştır. Bu araştırmaya göre, 50˚C ve pH 9.0 pullulanaz üretimi için en uygun koşullar olarak saptanmıştır. Ayrıca optimum inkübasyon süresinin 48 saat ve üretim için en iyi substratın nişasta olduğu gözlenmiştir. Üretilmiş enzimin en yüksek aktivite gösterdiği sıcaklık 50˚C, pH 9.0 olarak saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda Co+2 ve Mn+2 iyonlarının 5 mM'lık derişimleri enzim aktivitesini sırasıyla %10 ve %21 oranında artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, microbial production has gained great importance in the production of enzymes. Pullulanases belong to a class called the α-amylase family. It cleaves polysaccharides with α-1,6 glycosidic bonds into monomers. Industrially, It is used in many fields such as starch hydrolysis, paper, textile, detergent and beer production. In this study, pullulanase was produced and partially purified from Bacillus spp. The optimum pH and temperature in the production of pullulanase, and the optimum pH and temperature at which the produced enzyme works were determined. At the same time, the characterization studies of the produced enzyme and the effect of various heavy metals on the enzyme stability were investigated. According to this study, 50˚C and pH 9.0 were determined as the most suitable conditions for pullulanase production. It was also observed that the optimum incubation time was 48 hours and the best substrate for production was starch. The temperature at which the produced enzyme showed the highest activity was calculated as 50˚C and the pH value was calculated as 9.0. Studies have shown that 5 mM concentrations of Co+2 and Mn+2 ions increase enzyme activity by 10% and 21%, respectively.