Pilonidal hastalığın cerrahi tedavisinde metilen mavisi kullanımının yara enfeksiyonu ve nüks üzerine etkisi: Prospektif randomize çalışma
The effect of the use of methylene blue in surgical treatment of pilonidal disease on wound infection and recurrence: A Prospective randomized trial
- Tez No: 735205
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKAN KULAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Metilen mavisi, Karydakis flep, Nüks, Yara enfeksiyonu, Methylene blue, Karydakis flap, Recurrence, Wound infection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada Karydakis flep yöntemiyle opere edilen hastalarda metilen mavisi kullanılmasının yara enfeksiyonu ve nüks üzerine etkisinin incelenmesi, bunun yanında nüks ve yara enfeksiyonunu etkileyen diğer faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu konuyla ilgili literatürde yapılmış sistematik çalışma sayısı yetersizdir. Metod: Haziran 2008 ile Ekim 2012 tarihleri arasında, çalışma için uygunluğu değerlendirilen 326 hastanın 260'ı metilen mavisi (MV) kullanımına göre randomize edildi. MV (+) grupta 129 hasta, MV(-) grupta 102 hasta olmak üzere 231 hastanın verileri tamamlandı. Sonuçlar: MV(+) grupta yara enfeksiyonu oranı %19.4 iken, MV(-) grupta %32.4 idi (p=0.024). MV (+) grupta yara enfeksiyonu %41 daha az olarak bulundu. Bir aydan uzun süren enfeksiyon tüm grubun %14.3'ünde, MV(+) grupta hastaların %12.4'ünde, MV(-) grupta %16.7'sinde görüldü. Açık yara tedavisi tüm grubun %5.2'sinde, MV(+) grupta hastaların %5.4'ünde, MV(-) grupta %4.9'unda görüldü. Nüks tüm grubun %3.5'inde, MV(+) gruptaki hastaların %3.9'unda, MV(-) grupta %2.9'unda görüldü. Gruplar arasında anlamlı fark görülmedi. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre yara enfeksiyonunu metilen mavisi kullanmamak (OR:2.020 p=0.026) ve sekonder orifis sayısı (OR:2.142 p=0.003) etkilerken, nüksü ise sekonder orifis sayısı (OR: 2.869 p=0.048) ile bir aydan uzun süren yara enfeksiyonu (OR: 25.827 p=0.003) etkiliyordu. Düşük VKİ değerli ve ileri yaş hastalarda nüks daha az görüldü ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Nüks gelişiminde ve postoperatif hızlı iyileşme üzerinde etkili olan yara enfeksiyonunu azaltması nedeniyle pilonidal sinüs cerrahisinde metilen mavisi kullanılmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to examine the effect of methylene blue in surgical treatment of pilonidal disease on wound infection and recurrence. The patients were operated by Karydakis flap method. The factors that affect recurrence and wound infection. Number of systematic study on this topic in the literature is insufficient. Method: Between June 2008 and October 2012, 260 of 326 patients which are assessed in compliance with the study were randomized according to the use of methylene blue. Data from 231 patients including 102 patients in the group of MB (-) are completed. Results: Wound infection rate in MB (+) group has been 19.4%, but in MB(-) group has been 32.4% (p=0.024). Wound infection is found to be 41% less in MB(+) group. After infection, wound healing more than a month was observed 14.3% of the whole group, 12.4% of the patients in the MB(+) group, 16.7% of the MB(-) group. Open wound treatment occurred in 5.2% of the whole group, 5.4% of MB(+) group patients, 4.9% of the MB(-) group. Recurrence is observed in 3.5% of the whole group, 3.9% of MB(+) group patients, 2.9% of the MB (-) group. No significant difference was observed between the two groups. according to the results of multiple regression analysis, wound infection is affected by not using methylene blue (OR:2.020 p=0.026) and the number of secondary orifice (OR:2.142 p=0.003), but recurrence is affected by number of the secondary orifice (OR: 2.869 p=0.048) and after infection wound healing more than a month (OR: 25.827 p=0.003). Conclusion: Recurrence in patients with low BMI and old age is observed less but it is not statistically significant. It is concluded that the use of methylene blue in pilonidal sinus surgery would be helpful for reduction in wound infection effective on the development of recurrence and rapid recovery of postoperative period.