Fasiyal sinir uyarımı (FNS) görülen koklear implant kullanıcılarında trifazik uyarım ile programlamanın incelenmesi
Investigation of programming with triphasic stimulation in cochlear implant users with facial nerve stimulation (FNS)
- Tez No: 735275
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Bifazik uyarım, fasiyal sinir uyarımı, fitting, koklear implant, trifazik uyarım, Biphasic stimulation, cochlear implant, facial nerve stimulation, fitting, triphasic stimulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma koklear implant programlaması sırasında ortaya çıkan fasiyal sinir uyarımının trifazik uyarım (TU) ve bifazik uyarım (BU) kullanıldığında kullanıcı memnuniyetini değerlendirmek ve elde edilen farkları belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışma, 10 erkek ve 8 kadın olmak üzere toplam 18 MED-EL koklear implant kullanıcısı (n:23 kulak) ile yapıldı. Kullanıcılara aynı günde BU ve TU kullanımı ile ses işlemcisi programlamaları ve odyolojik değerlendirmeleri (implantlı serbest alan, KAE ve KAS) yapıldı. 15 gün sonra kullanıcılara her iki program ile deneyimleri hakkında 10 soruluk bir anket uygulandı. BU ve TU program kullanımları maksimum rahatlık seviyesi (MCL), eşik seviyeleri (THR), rate, aktif elektrot sayısı, FS kanal sayısı, implantlı saf ses ortalamaları (SSO), konuşmayı alma eşiği (KAE), konuşmayı ayırt etme skoru (KAS) ve memnuniyet açısından değerlendirildi. BU ve TU ile elde edilen MCL ve THR seviyelerinde anlamlı bir farklılık olmadığı gözlendi. TU kullanımı sırasında aktif FS kanalı sayısının (p=0,005) ve rate değerlerinin (p=0,030) anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi. Her iki uyarım şekli kullanımı sırasında aktif elektrot sayıları arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi. BU ve TU ile elde edilen MCL ve THR seviyeleri arasında her bir uyarım şekli için pozitif yönde anlamlı ilişki elde edildi. TU ile elde edilen SSO (p=0,006) anlamlı olarak daha düşük, KAE (p=0,001) anlamlı olarak daha düşük ve KAS (p=0,001) anlamlı olarak daha yüksek elde edildi. Anket sonuçlarına göre kullanıcıların TU programı ile BU programına göre ses yüksekliğinden daha memnun oldukları, daha az rahatsızlık hissettikleri, bir kişi veya birkaç kişinin bulunduğu ortamlarda konuşmaları daha iyi anlayabildikleri ve genel olarak daha memnun oldukları bir program elde ettikleri anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate user satisfaction and to determine the differences obtained when triphasic (TS) and biphasic stimulation (BS) used to prevent facial nerve stimulation (FNS) during cochlear implant fitting. The study group comprised of 18 MED-EL cochlear implant users (10 men and 8 women). Total of 23 ears were investigated. Speech processor programming with BS and TS and audiological evaluations (aided free field, SRT and SDS) were performed on the same day. After 15 days of experiencing both programs, a 10 question survey was conducted. Maximum comfortable level (MCL), threshold (THR), rate, number of active electrode, number of FS channel, aided pure tone average (PTA), speech recognition threshold (SRT), speech disrimination score (SDS) and usage satisfaction were evaluated for BS and TS programs. There was no significant difference in MCL and THR levels between the two programs. It was observed that the number of active FS channels (p=0,005) and the rate values (p=0,030) were significantly higher during the use of TS. No significant difference was observed between the active electrode numbers during the use of both stimulation methods. The correlation between the MCL and the THR showed a positive relationship in both programs. PTA (p=0.006) and SRT (p=0.001) values were significantly lower and SDS (p=0.001) value was significantly higher with TS program. According to the results of the survey, the users were more satisfied with the loudness and speech perception and felt less discomfort with TS programs. In general, they were more satisfied with TS program compared to BS program.