Multipl skleroz hastalarında medial olivokoklear efferentlerin işitme ve gürültüde konuşmayı anlamaya etkisi
The effect of medial olivocochlear efferents on hearing and noise speaking in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 735277
  2. Yazar: ASUMAN KÜÇÜKÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TERZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple skleroz, işitsel efferent sistem, kontralateral supresyon, gürültüde konuşmayı ayırt etme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Multıpl Skleroz (MS) hastalığının gürültüde konuşmayı alma ve ayırt etme seviyelerinine etkisini belirlemek ve gürültüde konuşma anlaşılırlığını etkilediği düşünülen medial olivokoklear refleks üzerine etkilerini değerlendirerek kontrol grubu ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. İkincil olarak gürültüde konuşmayı anlama, ayırt etme becerileri ve kontralateral supresyon değerlerinin bilişsel fonksiyonla ilişkisini değerlendirmek ve kontrol grubu ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 30 MS hastası ve 30 kontrol grubu olmak üzere işitmeleri normal olan 60 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcılara; saf ton odyometrisi, akustik refleks testi ve distortion evoked otoakustik emisyon (DPOAE) amplitüt ölçümü yapıldı. Medial olivokoklear yolak (MOK), kontralateral akustik uyaran sonrasında supresyon düzeyi ölçülerek değerlendirildi. Kontralateral supresyon ölçümü 65 dB peSPL lineer klik uyaran ve kontralateral kulaktan 65 dB SPL'de kontralateral beyaz gürültü varlığında ve yokluğunda analiz edildi. Tüm katılımcılara gürültü varlığında ve yokluğunda konuşmayı ayırt etme testi ve bilişsel becerileri değerlendirmek için Sembol Rakam Modaliteleri testi ve Montreal Bilişsel Değerlendirme ölçeği uygulandı. Sonuç olarak MS hasta grubunun işitsel efferent sistem değerlendirmesinde kontrol grubuna göre eksiklikler olduğu gözlenmiştir. İşitsel efferent sistemin bilişsel becerilerden etkilendiği gözlenmiştir. Gürültüde konuşmayı ayırt etme becerileri ile MOK becerileri arasında korelasyon gözlenmemiştir. MS hastalarında gürültü duyarlılığı veya gürültüde konuşma bozuklukları gibi işitsel algı bozukluklarının varlığını ortaya çıkarmak için kapsamlı değerlendirmelere ihtiyaç vardır. MS hastalarında işitsel algı bozukluklarının ve bilişsel bozuklukların kapsamını açıklığa kavuşturmak ve bu hastalıklarda işitsel merkezi yollardaki diğer değişiklikleri araştırmak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of Multiple Sclerosis (MS) disease on speech reception and discrimination levels in noise and to evaluate its effects on the medial olivocochlear reflex, which is thought to affect speech intelligibility in noise, and compare it with the control group. Secondly, it was aimed to evaluate the relationship between understanding speech in noise, discrimination skills and contralateral suppression values with cognitive function and to compare them with the control group. The study included 60 participants with normal hearing, including 30 MS patients and 30 controls. To all participants; pure tone audiometry, acoustic reflex test and distortion evoked otoacoustic emission (DPOAE) amplitude measurement were performed. The medial olivocochlear pathway (MOC) was evaluated by measuring the suppression level after contralateral acoustic stimulus. Contralateral suppression measurement was analyzed in the presence and absence of a 65 dB peSPL linear click stimulus and contralateral white noise at 65 dB SPL from the contralateral ear. Speech discrimination test in the presence and absence of noise and Symbol Digit Modalities test and Montreal Cognitive Assessment scale were applied to all participants to evaluate cognitive skills. As a result, it was observed that the MS patient group had deficiencies in the auditory efferent system evaluation compared to the control group. It has been observed that the auditory efferent system is affected by cognitive skills. No correlation was observed between the ability to distinguish speech in noise and NOC skills. Comprehensive evaluations are needed to reveal the presence of auditory perception disorders, such as noise sensitivity or speech disorders in noise, in MS patients. Further studies are needed to clarify the extent of auditory perception disorders and cognitive impairments in MS patients and to explore other changes in auditory central pathways in these diseases.