Türk gazetelerinde Almanya gerçekliği
The reality of Germany in Turkish newspapers
  1. Tez No: 735316
  2. Yazar: İREM ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA OZİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, German Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Söylem, Medya, Gerçeklik, Gazete, Almanya, Discourse, Media, Reality, Newspaper, Germany
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Medya günümüzde toplumun her kesimine ulaşabilmesine bağlı olarak kendi yarattığı ve temsil ettiği söylemi ile gerçekliklerin kurgulanmasında ve anlaşılır kılınmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu bağlamda medyanın kullandığı araçlar gazete, dergi, televizyon, film vb. gibi basılı ve görsel olarak geniş bir yelpazeye yayılır. Günümüzde hem çevrimiçi hem de basılı olarak yayımlanan gazeteler bir toplumda söylemlerin, dolayısıyla gerçekliklerin kurgulanmasında önemli bir rol üstlenir. Toplumlara sunulan gerçeklikleri oluşturan çeşitli medya araçlarının araştırılmasında kullanılan bilimsel kuram ve yöntemlerden biri de eleştirel söylem çözümlemesidir ve bu alandaki çalışmalar yoğun olarak gazete haberleri üzerine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk gazetelerinde Almanya hakkında kurgulanan gerçekliğin ortaya çıkarılmasıdır. İncelememizde toplumun her kesimine erişebilmeleri ve topluma sunulan gerçekliklerin alımlanma, meşrulaşma ve değişmeleri açısından önemli bir etkisi olan gazete haberleri seçilmiştir. Araştırmamızın amacı doğrultusunda Türk gazeteleri içerisinde günlük tirajları en yüksek olan ve farklı siyasi yönelimlere sahip olduğunu düşündüğümüz Hürriyet ve Zaman gazetelerinde 01.01.2011 ve 31.08.2011 tarihleri arasında Almanya hakkında çıkan haberlerden yararlanılmıştır. Bu haberler tek bir eleştirel söylem çözümlemesi kuram ve yöntemlerine bağlı kalmadan bu alanda çalışan birçok kuramcının araştırmalarından yararlanılarak incelenmiştir. Böylece farklı görüşlere sahip iki gazetenin Almanya'yı hangi açıdan değerlendirdikleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Media, today, has an important role and effect on construction of reality and its contingency with the discourse being created and also represented by itself as it has the power to reach every level of the society. Within this concept, the means of the media vary in a large scale, as printed and visual manner; such newspaper, magazines, television, movies. Today both online and hardcopy newspaper agencies have great impact to shape the speech of society; hence to build up the reality. One of the scientific theory and methods used in research of various means of media which consists of reality presented to the society is critical discourse analysis, and the research on this field mainly concentrates on news taken from the newspaper. The aim of this study is to determine the reality constructed by the Turkish newspapers about Germany. The newspapers have more effective function compared to other types of discourses in the process of reception, legitimization and modification of the reality presented to the society since the press itself can reach every part of the society. For this reason, the media discourse has been selected in this study. Within this study, Hürriyet and Zaman, two newspapers with high circulation rates and different political orientations, have been chosen and the research on Germany related news has been applied on the issues of these newspapers dated between 01.01.2011 and 31.08.2011. The news has been examined with the critical discourse analysis methods which we have developed ourselves without being dependent to any theorist and hence the results have been supported by the titles and intertitles of the articles. So the approach of two newspapers with different political orientations towards Germany and the Germans in different ideological aspects has been exposed within this study.