Korozif madde alımı nedeniyle endoskopi yapılan hastaların klinik, sosyodemografik, laboratuvar ve endoskopik bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, sociodemographic, laboratory and endoscopic findings of patients who was performed by endoscopy due to corrosive substance
  1. Tez No: 735317
  2. Yazar: SEDA YOLGİDEN GÜREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE TÜRKKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, endoskopi, korozif madde, özofagus hasarı, Child, endoscopy, corrosive substance, esophageal injury
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada korozif madde alımı tespit edilmiş çocukların sosyodemografik özellikleri ile klinik, biyokimyasal ve endoskopi sonuçlarının özofagus patolojisinin evrelendirilmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Temmuz 2016-Aralık 2021 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yapılmıştır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Acil Servisi'ne korozif madde alımı nedeniyle başvuran, 0-17 yaş aralığında olan ve tek bir çocuk gastroenteroloğu tarafından endoskopisi yapılan çocuklar çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, alınan korozif maddenin türü, başvuru anındaki semptomları, hastaya ait kan serum lökosit, C reaktif protein, hemoglobin, ortalama eritrosit hacmi değerleri ve endoskopi sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil ettiğimiz 163 hastanın 68'i kız (%41,7), 95'i (%58,3) erkekti ve yaş ortalaması 3 yaş 6 ay idi. Çalışmaya dahil edilen çocukların annelerinin yaş ortalaması 31 yaş 4 ay idi. Korozif madde alan çocukların annelerinde eğitim durumunun en sık %33,7 ile ilköğretim (ilkokul-ortaokul) seviyesi olduğu tespit edildi. En sık semptom %33,7 ile kusma idi. Korozif madde alımı sonrası özofagus hasarı derecesi en çok yağ çözücü alımıyla gerçekleştiği saptandı ve kazaların çoğunun yağ çözücü ile meydana geldiği tespit edildi. Çalışmaya alınan 163 hastanın 32'sinde özofagus hasarı Evre 2a ve 2b idi ve bunlardan 26'sına kontrol endoskopi yapıldı. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre ülkemizde korozif madde kazaları en sık ev temizlik ürünleri ile meydana gelmektedir. Korozif maddeler arasında en sık yağ çözücüler gelmekte ve en ciddi özofagus hasarına da yine bu maddeler yol açmaktadır. Korozif madde kazaları önlenebilir sağlık sorunu olması nedeniyle toplumsal bilinçlendirme yapılmalı, ebeveynlere ve çocuk bakımı ile ilgilenen kişilere korozif madde yaralanmaları konusunda gerekli eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the effects of sociodemographic characteristics and clinical, biochemical and endoscopy results on the staging of esophageal pathology in children with corrosive substance intake. Method: This study was carried out between July 2016 and December 2021 in Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Child Emergency Service. Children aged 0-17 years, who applied to the Child Emergency Service, received corrosive substances and underwent endoscopy by one gastroenterology doctor, were included in the study. Age, gender, type of corrosive substance taken, symptoms at the time of admission, blood serum leukocyte, C reactive protein, mean corpuscular volume, hemoglobin values and endoscopy results of the patients included in the study were recorded. Results: Of the 163 patients included in our study, 68 (41,7%) were female, 95 (58,3%) were male, and the mean age was 3 years 6 months. The mean age of the mothers of the children included in the study was 31 years 4 months. It was determined that the most common education level of mothers of children who took corrosive substances was primary school with 33,7%. The most common symptom was vomiting (%33,7). It was determined that the most corrosive substance with the highest degree of damage was degreaser and most of the accidents occurred with degreaser. Esophageal damage was stage 2a and 2b in 32 of 163 patients included in the study, and control endoscopy was performed in 26 of them. Conclusion: According to the results of our study, corrosive substance accidents occur most frequently with household cleaning products in our country. The most common type of the corrosive substance is degreaser and it causes the highest degree of the esophageal damage. Since corrosive substance accidents are preventable health problems, social awareness should be raised and necessary training should be given to parents and people who care for children about corrosive substance injuries.