Orkestrasyonda flütün yeri
The place of the flute in orchestration
- Tez No: 735358
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Flüt, Orkestra, Müzik, Flute, Orchestra, Music
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma kapsamında bir solo çalgı olmanın yanı sıra orkestra ve bandolarda da kullanılan flüt çalgısının orkestrasyonda yeri araştırılmıştır. Öncelikle orkestranın tarihçesi incelenmiş ve Antik, Rönesans, Barok, Klasik, Romantik, 20. Yüzyıl orkestraların özellikleri ortaya koyulmuştur. Flüt çalgısının tarihsel süreç içerisindeki yolculuğu, Alman asıllı çalgı yapımcısı Theobald Böhm'ün yaptığı değişikliklerin flüt çalgısını teknik açıdan geliştirme süreci irdelenmiş, tahta nefesli çalgılar ekseninde flüt çalgısının gelişimi ve orkestrasyonda kullanımı açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda Rönesans Flütü, Barok Flüt, Quantz Flütleri, C-Foot Flütler ve Boehm Flütlerinin gelişimi ve kullanımları hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Günümüz orkestralarında kullanılan Mi Bemol Soprano Flüt, Bas Flüt ve Pikolo Flütün orkestrasyonda nasıl kullanıldığı örnekleriyle birlikte ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study discusses the place of flute which is used in the orchestras and bands besides being a solo instrument in orchestration. History of the orchestra is examined and characteristics of the orchestras in the antique, renaissance, baroque, classical, romantic eras and in the 20th century is pointed out. Modifications made by Theobald Böhm are inspected in the context of technical development of the instrument and its use in orchestration. The output of this study lays out information about renaissance, baroque, Quantz, C-foot and Boehm flutes. The use of the E-flat soprano, bass and piccolo flutes in the orchestration is explained by examples.