1-12 yaş arası malnütrisyonlu çocuklarda anemi sıklığının retrospektif incelenmesi
Between 1-12 years with malnutrition frequency of anemia inchildren retrospective investigation
  1. Tez No: 735377
  2. Yazar: ÇİĞDEM SAPMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL ÜNLÜ, PROF. DR. AYLA ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, nütrisyon, anemi, çocuk, Malnutrition, nutrition, anemia, child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Malnütrisyon, bir ya da birden fazla besin maddesinin yetersiz alınımı sonucunda vücut dengesinin bozulması ile karakterize olan bir durumdur. Tüm çocuk ölümlerinin %45'i malnütrisyonla ilişkilidir. Malnütrisyona akut solunum yolu enfeksiyonu, diyare, kızamık, sıtma gibi hastalıklar eşlik ettiği zaman çocuklarda ölüm riskini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Malnütrisyonun çocuklar üzerinde; enfeksiyonlar, hipoglisemi, devamlı ya da tekrarlayan diyare, hafif-orta-ağır dehidratasyon, anoksi, kalp yetmezliği, vitamin ya da minarel eksikliği gibi birçok komplikasyonu bulunmaktadır. Bunun yanında en önemli komplikasyonlarından bir tanesi de anemidir. Anemi; hemoglobin, hematokrit ya da eritrosit değerlerinin yaşa göre normal kabul edilen ortalama değerlerinin, 2 standart sapmanın altında olmasıdır. Anemi çocukluk çağı mental ve fiziki gelişimi açısından önemli bir etkiye sahip olduğu için hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için küresel bir halk sağlığı sorunudur. Bu araştırma tanımlayıcı bir araştırma olup 1 - 12 yaş arası malnütrisyonlu çocuklarda anemi sıklığının incelenmesi amacıyla retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde 31 Mayıs 2018 - 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında yatırılarak takip edilen 1-12 yaş arası değişen toplam 450 (%54 erkek, %46 kız) malnütrisyonlu çocuk araştırmaya dahil edilmiştir. Hastalar yaş gruplarına göre 1-2 yaş (12-23 ay), 2-5 yaş (24-59 ay), 5-9 yaş (60-107 ay), 9-12 yaş (108- 143 ay) ve12 yaş (144-156 ay) olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Olguların malnütrisyon tespitinde hem rölatif tartı hem de Gomez Sınıflaması kullanılmıştır. Hastalar Gomez sınıflamasına göre hafif, orta ve ağır malnütrisyon olmak üzere üç dereceye ayrılmıştır. Bu sınıflandırmada çocuğun yaşa göre ağırlığı %90 ve üzeri ise beslenme durumu normal, %75 - %89 arasında ise hafif malnütrisyon, %60- %74 arasında ise orta malnütrisyon, %60'dan az ise ağır malnütrisyon olarak tespit edilmiştir. Malnütrisyonu tespit edilen çocuklar Dallman Kriterleri'ne göre anemi varlığı yönünden değerlendirilmiştir. Gomez sınıflamasına göre hastaların %87,3 hafif, %10,9 orta ve %1,8 ağır malnütrisyon olarak tespit edilmiştir. Malnütrisyonu tespit edilen hastaların % 28'inde anemi tespit edilmiştir. Hem malnütrisyonu hem anemisi olan hastaların %35.7'sinde DEA, %1,60'ında vitamin B12 eksikliği görülürken folat eksikliği görülmemiştir. Malnütrisyonla beraber görülen aneminin büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk döneminde ortaya çıkması çocuk sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çocuklarda malnütrisyon tespit edilerek komplikasyonu olan aneminin varlığı yönünden değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is a condition characterized by the deterioration of body balance as a result of insufficient intake of one or more nutrients. 45% of all child deaths are associated with malnutrition. It has been revealed that when malnutrition is accompanied by diseases such as acute respiratory tract infection, diarrhea, measles, and malaria, it increases the risk of death in children. Malnutrition on children; There are many complications such as infections, hypoglycemia, persistent or recurrent diarrhea, mild-moderate-severe dehydration, anoxia, heart failure, vitamin or mineral deficiency. In addition, one of the most important complications is anemia. Anemia; hemoglobin, hematocrit or erythrocyte values are below 2 standard deviations of the mean values considered normal for age. Anemia is a global public health problem for both developed and developing countries, as it has a significant impact on childhood mental and physical development. This study is a descriptive study and was evaluated retrospectively to examine the frequency of anemia in malnourished children aged 1 to 12 years. A total of 450 (54% male, 46% female) malnourished children aged 1-12 years, who were hospitalized and followed up in the Kırşehir Training and Research Hospital Pediatrics Service between 31 May 2018 and 31 May 2021, were included in the study. According to age groups, the patients were 1-2 years (12-23 months), 2-5 years (24-59 months), 5-9 years (60-107 months), 9-12 years (108-143 months) and 12 years ( 144-156 months) divided into 5 groups. Both relative weight and Gomez Classification were used to detect malnutrition in the cases. Patients were divided into three grades according to the Gomez classification as mild, moderate and severe malnutrition. In this classification, if the child's weight for age is 90% or more, the nutritional status is normal, 75% to 89% mild malnutrition, 60% to 74% moderate malnutrition, and less than 60% severe malnutrition. Children with malnutrition were evaluated for the presence of anemia according to the Dallman Criteria. According to the Gomez classification, 87.3% of the patients were found to have mild malnutrition, 10.9% moderate and 1.8% severe malnutrition. Anemia was detected in 28% of patients with malnutrition. While 35.7% of the patients with both malnutrition and anemia had IDA and 1.60% had vitamin B12 deficiency, folate deficiency was not observed. The emergence of anemia, which is associated with malnutrition, in childhood, when growth and development is rapid, affects child health negatively. It is recommended to detect malnutrition in children and evaluate them for the presence of anemia with complications.