Masochism and art as a response to trauma: Jonathan Safran Foer's Extremely Loud and Incredibly Close and Donna Tartt's The Goldfinch
Jonathan Safran Foer'in Extremely Loud and Incredibly Close ve Donna Tartt'ın The Goldfinch eserlerinde travmaya tepki olarak mazoşizm ve sanat
  1. Tez No: 735439
  2. Yazar: ELİF EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE SARIKAYA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: travma, mazoşizm, sanat, disosiasyon, trauma, masochism, art, dissociation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Jonathan Safran Foer'ın Extremely Loud and Incredibly Close ve Donna Tartt'ın The Goldfinch eserlerini kullanarak mazoşizm ve sanatı bir travma ile başa çıkma mekanizması olarak incelemeyi amaçlar. Bu tez, travma çalışmaları kapsamında ölen ebeveynleri için yas tutan Oskar Schell ve Theo Decker'ı analiz edecektir. Bu çalışma hazsızlık teorisine dayanmakta ve sanatı bir disosiasyon olarak ele almaktadır. İki karakterde travmatik deneyimlerini ve etkilerini anlayabilmek ve baş edebilmek için sanat ve kendileri arasında duygusal bir ilişki geliştirmenin yanı sıra, hazsızlık teorisinden kaynaklanan mazoşizmi kullanırlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine masochism and art as a coping mechanism for trauma by using Extremely Loud and Incredibly Close by Jonathan Safran Foer (2005) and The Goldfinch by Donna Tartt (2013). In the scope of trauma studies, this thesis will analyze the characters, Oskar Schell and Theo Decker, who mourns for their beloved parents. This study bases on the unpleasure principle theory and regards art as dissociation. Both of them use masochism that drives from unpleasure principle as well as developing an emotional relationship between art and themselves so that they can understand and handle their traumatic experience and its effects.