Pandemi sürecinde yaşlıların fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi
Examining the physical activity levels of the elderly during the pandemic process
- Tez No: 735457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜREYYA YONCA SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Yaşlı bireyler, Covid19, Pandemi Dönemi, Physical activity, Elderly individuals, Covid19, Pandemic Period
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Covid-19 pandemisi, dünya genelinde insanların yaşamları ve fiziksel sağlığı için ciddi tehditler yaratmakta , aynı zamanda keder, kayıp, panik bozukluk, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi çok çeşitli psikolojik sorunların oluşumunu da tetiklemektedir.Pandemi döneminde yaşanan sorunlar ilerleyen zamanlarda yaşlılarda daha büyük sağlık sorunlarına neden olması açısından önemlidir. Bu araştırma 50+ yaş bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Elazığ ili 50-75 yaş grubu oluştururken, örneklemi ise Elazığ Sivrice ilçesinde ikamet eder 348 yaşlı birey oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Covid-19 pandemi dönemi 2021 yılı Haziran ayında Elazığ'da ikamet eden katılımcılar ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın evrenine uygun olarak incelenen çalışmalarda fiziksel aktivite eksikliğinin özellikle yaşlı bireylerde sağlık sorunlarına sebep olacağı varsayılmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesinde Türkçe versiyon çalışması, geçerliği ve güvenilirliği yapılmış olan Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi kısa formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Toplam fiziksel aktivite ortalaması (603,74±519,19) olarak ölçülmüştür. Bu sonuç şiddetli, orta şiddetli ve yürüme aktivitesi kategorilerinde katılımcıların düşük aktiveye sahip olduğunu göstermektedir. Şiddetli fiziksel aktivite ortalama (206,43±147,90MET-dk/hafta), orta şiddetli fiziksel aktivite ortalama (198,84±111,39MET-dk/hafta), yürüme fiziksel aktivite ortalama (491,46±415,15MET-dk/hafta) ile inaktivite düzeyine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların, evli, ideal kilolu, spor yapan, 50-55 ve 56-60 yaş grubu, çiftçi ve ev hanımı, ilkokul ve ortaokul mezunu katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak pandemi döneminde yaşlı bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin oldukça düşük seviyede kaldığı, kısıtlama kapsamında kalan çiftçilerin, fiziksel aktivite düzeylerinin toplumsal sorumluluk çerçevesinde kalan ev hanımlarından biraz daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hareketsiz yaşamdan kaynaklı sağlık sorunlarının yaşlı bireyler üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağına yönelik endişeler oluşmuştur. Bu alanda uygulamalı ve bilgilendirici çalışmalarıın yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Examining the Physical Activity Levels of the Elderly During the Pandemic Process The Covid-19 pandemic creates serious threats to the lives and physical health of people around the world, but also triggers the formation of a wide variety of psychological problems such as grief, loss, panic disorder, anxiety disorder and depression. cause is important. This research was conducted to determine the physical activity levels of individuals aged 50+. The population of the research consists of 348 people residing district of Elazig province. The data of the research is limited to the participants residing in Elazig in Sivrice June 2021 during the Covid-19 pandemic period. It is assumed that the lack of physical activity will cause health problems, especially in the elderly, in studies examined in accordance with the universe of the research. The general survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. In determining the physical activity levels of the participants, the Turkish version of the International Physical Activity Evaluation Questionnaire, whose validity and reliability was made, was used. SPSS program was used in the analysis of the data obtained in the study. As a result of the study, the mean of total physical activity was measured as 603.74±519.19. This result shows that the participants have low activity in the vigorous, moderate and walking activity categories. Vigorous physical activity average (206.43±147.90MET-min/week), moderate-intensity physical activity average (198.84±111.39MET-min/week), walking physical activity average (491.46±415.15MET- min/week) and it was concluded that he had an inactivity level. It was concluded that the physical activity levels of the women, married, ideal weight, doing sports, 50-55 and 56-60 age group, farmer and housewife, primary and secondary school graduates were high. As a result, it was concluded that the physical activity levels of the elderly individuals remained at a very low level during the pandemic period, and the physical activity levels of the farmers who were under the restriction were slightly higher than those of the housewives who remained within the framework of social responsibility. Concerns have arisen that health problems arising from sedentary life will have negative effects on elderly individuals. It is recommended to carry out applied and informative studies in this area.