Ebeveynler için bebek uyku ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the infant sleep scale for parents
- Tez No: 735459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU SARIALİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bebek, ebeveyn, geçerlilik, güvenirlik, hemşire, uyku, Infant, nurse, parents, reliability, sleep, validity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Ebeveynler için Bebek Uyku Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma, Şubat- Haziran 2022 tarihleri arasında Muş İl Sağlık Müdürlüğüne Bağlı 1. Nolu ASM, 2. Nolu ASM ve Erentepe ASM'de metodolojik tipte olarak yürütüldü. Araştırma evrenini, belirtilen ASM'lere tarihleri arasında gelen 12 aylık bebeği olan ebeveynler oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, belirtilen tarihlerde araştırma kriterlerini taşıyan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, 12 aylık bebeği olan 352 ebeveyn oluşturdu. Araştırma verilerin toplanmasında Anket Formu ve Ebeveynler İçin Bebek Uyku Ölçeği (EBUÖ) kullanıldı. Verilere yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde geçerlik ve güvenirlik analizleri yapıldı. Araştırmada etik ilkelere bağlı kalındı. Bulgular: Ölçek 11 madde ve“Uyku rutinleri”,“uyku özerkliği”ve“uyku ortamında ekran medyası”olmak üzere 3 alt boyuttan oluştu. Ölçek maddelerinin KGİ değeri 0.97'dır. Ölçeğin, KMO değeri 0.73, Bartlett's testi x2=754.652. p=0.001'dir. Doğrulayıcı faktör analizi için uyum indeks değerleri x2/SD değeri 1.435, GFI 0.948, AGFI 0.917, CFI 0.975, RMR 0.033, RMSEA 0.048 ve SRMR 0.0423, NFI 0.924, TLI 0.967, IFI 0.976, PGFI 0.589, PNFI 0.689 olarak bulundu. Ebeveynler ölçekten ortalama 2.44±0.47 puan aldı. Ölçeğin toplam Cronbach α katsayısı toplamda 0.73 olarak bulundu. Sonuç: Ebeveynler için Bebek Uyku Ölçeği Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to perform the Turkish validity and reliability study of the Infant Sleep Scale for Parents. Material and Method: The research was carried out as a methodological type in the FHC No. 1, FHC No. 2, and Erentepe FHC affiliated to the Muş Provincial Health Directorate between February and June 2022. The research population consisted of parents with a 12-month-old baby who came to specified FHC. The sample of the study consisted of 352 parents with a 12-month-old baby who met the research criteria and volunteered to participate in the research on the specified dates. Questionnaire Form and Infant Sleep Scale for Parents were used in collecting research data. Data were collected by face-to-face interview method. Validity and reliability analyzes were performed in the evaluation of the data. Resultts: The scale consisted of 11 items and 3 sub-dimensions:“Sleep routines”,“sleep autonomy”, and“screen media in the sleep environment”. The CVI of the scale items was 0.97. KMO value of the scale was 0.73. BTS x2=754.652, p=0.001. Bartlett's test x2=754.652. p=0,001. The fit index values for confirmatory factor analysis were found as x2/SD =1.435, GFI=0.948, AGFI=0.917, CFI=0.975, RMR=0,033 RMSEA=0.048 and SRMR=0.0423. Parents obtained an average of 2.44±0.47 points from the scale. The total Cronbach α coefficient of the scale was found to be 0.73 in total Conclusion: Infant Sleep Scale for Parents can be used as a valid and reliable measurement tool in Turkish.