Halkla ilişkiler perspektifinden ülke markalama 'Türkiye örneği'
Country branding from a public relations perspective 'The case of Turkey'
- Tez No: 735535
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÇAKAR MENGÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, iletişim, markalaşma, ülke markalama, Public relations, communication, branding, country branding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Halkla ilişkiler perspektifinden ülke markalamada, genel anlamda markalaşma çabaları ile halkla ilişkiler yöntemlerinin birlikteliğinden ortak bir ülke markalama iletişim stratejisi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Ortak bir zeminde devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademinin fikir ve perspektiflerini uygulanabilir gelecek vizyonu ile bir araya getirmek amaçlanmıştır. Tüm aktörler Türkiye markalama konusunda kendi planlamaları ile bir şeyler yapmakta ancak, gerçekleştirilen tüm çalışmalar kurum ve kuruluşların farklı strateji ve uygulamalarından dolayı farklı renklere ve bu renklerin karmaşasına sebep olmaktadır. Birliktelik ve tek sesliliğin oluşturulamadığı böylesi bir ortamda bir orkestra şefi mantığı ile halkla ilişkiler çalışmalarını ülke markalama doneleri ile bir araya getirerek, renk karmaşasından öte kendi ahengi içerisinde farklılıklara rağmen ortak bir bütün oluşturan gökkuşağı renklerine büründürmek temel hedeftir. Gökkuşağına dönüşen ahenkli birliktelik, beraberinde Türkiye markasını tek bir bütün haline getirecek ve tüm dünyaya Türkiye markasının güzelliğini anlatacaktır. Halkla ilişkiler; iş birliği yapma ve fikir birliği ile verilmek istenilen düşünce ya da projeyi, hedef kitlesine anlatma, benimsetme, onları dahil etme, katılımı sağlama, politika ve stratejileri belirleme, haritayı çıkarma ile yeni söylemler ve uygulamalar ortaya çıkarmakta, iletişim temelli arabulucu rolüne bürünerek, hedeflerine ulaşmaktadır. Ülke markalama ile Türkiye hakkında oluşturulacak olan bilinçle, halkla ilişkiler pratiklerini şekillendiren bir iletişim yönetimi gerçekleştirilmiş olacaktır. İletişim yönetimi çalışmalarıyla Türkiye' nin markalaşması, dünyada rekabet gücünü arttıran bir faktör olarak, ekonomiye faydalı, daha fazla yatırım ve üretimi teşvik edecek, yüksek değerli marka itibarlı, tercih edilen bir ülkeyi beraberinde getirecektir. Hazırlanan çalışmada, ülke markalamanın, halkla ilişkiler perspektifinden iletişim boyutu ile literatürü incelenmiştir. Araştırma kısmında Türkiye'de devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademinin ülke markalaşmasıyla ilgili geldikleri noktanın durum tespiti amacıyla, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerde elde edilen sonuçlar ortak bir iletişim stratejisi geliştirmek üzere ele alınmış ve öneriler haline getirilmiştir. Ek olarak iletişim modeli önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Country branding from the perspective of public relations, is an effort to build a common country branding communication strategy based on the combination of branding efforts and public relations methods in general. It is aimed to bring together the ideas and perspectives of the state, private sector, non-governmental organizations and academia on a common ground with a viable future vision. All actors do something with their own plans for Turkey branding, however, all the studies carried out cause different colors and confusion of these colors due to the different strategies and practices of institutions and organizations. In such an environment where unity and monophony cannot be created, the main goal is to bring together the public relations studies with the logic of an orchestra conductor and country branding data, and to turn them into rainbow colors that form a common whole despite the differences in their own harmony, beyond the color confusion. The harmonious unity that turns into a rainbow will unite the Turkish brand into a single whole and will tell the whole world about the beauty of the Turkish brand. Public relations reaches its goals by creating new discourses and practices by collaborating and unanimously communicating the idea or project to be given to the target audience, adopting them, including them, ensuring participation, determining policies and strategies, mapping, and by taking on the role of a communication-based mediator. With Turkey country branding and awareness around this effort, a communication management that shapes public relations practices will be realized. The branding of Turkey through communication management studies will bring along a preferred country with a high-value brand reputation, beneficial to the economy, encouraging more investment and production, as a factor that increases its competitiveness in the world. In this study, the communication dimension and the literature of country branding from the perspective of public relations were examined. In the research part, semi-structured in-depth interviews were conducted in order to determine the status of the state, private sector, non-governmental organizations and academia in Turkey regarding country branding. The results obtained from the semi-structured in-depth interviews were discussed and made recommendations to develop a common communication strategy. In addition, a communication model has been proposed.