Müzik öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarının incelenmesi
Examination of the music teachers attitudes towards educational research
- Tez No: 735551
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: eğitim, müzik, müzik eğitimi, müzik öğretmeni, eğitim araştırmaları, tutum, music, music teacher, attitude, education, educational research, music education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı müzik öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik tutumlarının incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde tasarlanmıştır. Evrenini, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ortaokullarda görev yapan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise basit seçkisiz örnekleme yöntemi dahilinde ulaşılabilen ve geri dönüş sağlanan 518 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde İlhan vd. (2013) tarafından geliştirilen Eğitim Araştırmalarına Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması (EAÖTÖ) isimli 5'li Likert'e uygun olarak hazırlanan ölçek kullanılmıştır. Ölçek maddelerine verilen cevapların dağılımları frekans (f) ve yüzde (%) analizi yapılarak elde edilmiştir. Araştırmada tutumların demografik değişkenlere göre farklılığını ortaya koymak için Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmıştır. Tutumların demografik değişkenlerden cinsiyet, medeni durum ve öğrenim durumu değişkenlerine göre farklılığını test etmek amacı ile non-parametric testlerden iki grup puanlarının karşılaştırılmasında kullanılan Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Tutumların, demografik değişkenlerden yaş, deneyim yılı ve görev yeri değişkenlerine göre farklılığını test etmek için ise non-parametric testlerden ikiden fazla grup puanlarının karşılaştırılmasında kullanılan Kruskal-Wallis H testi uygulanmıştır. Bulgular: Müzik öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik tutumları faktör bazında incelendiğinde; eğitim araştırmalarının gerekliliği ve eğitim araştırmalarına değer verme faktörlerine ait tutumların yüksek düzeyde olduğu; eğitim araştırmalarının uygulanabilirliği faktörüne ilişkin tutumların ise orta düzeyde olduğu görülmüştür. Eğitim araştırmalarına yönelik genel tutumlarının ise yüksek düzeyde olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Müzik öğretmenlerinin eğitim araştırmalarına yönelik genel tutumlarının olumlu olduğu, öğrenim durumu ve deneyim yılı değişkenlerinde anlamlı farklılıkların bulunduğu; cinsiyet, yaş, medeni durum ve görev yeri değişkenleri dikkate alındığında genel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmadığı ancak madde bazında incelendiğinde anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to analyse the attitudes of music teachers towards educational research. Method: The research was designed in the screening model, which is one of the descriptive research methods based on quantitative data. Its universe consists of music teachers working in official secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2020-2021 academic year. The sample consists of 518 music teachers who can be reached and returned within the simple random sampling method. In obtaining the data, İlhan et al. (2013). The distributions of the answers given to the scale items were obtained by frequency (f) and percentage (%) analysis. In the study, Kolmogorov-Smirnov normality test was applied to reveal the difference of attitudes according to demographic variables. The Mann-Whitney U test, which is used to compare the scores of two groups from non-parametric tests, was applied in order to test the differences of attitudes according to gender, marital status and educational status variables. The Kruskal-Wallis H test, which is used to compare the scores of more than two groups from non-parametric tests, was used to test the differences in attitudes according to demographic variables such as age, years of experience and place of work. Findings: When the attitudes of music teachers towards educational research were examined on the basis of factors; the necessity of educational research and the attitudes towards the factors of valuing educational research are at a high level; Attitudes towards the factor of applicability of educational research were found to be moderate. It was found that the general attitudes towards educational research were at a high level. Conclusions: The general attitudes of music teachers towards educational research were positive, there were significant differences in the variables of educational status and years of experience; Considering the variables of gender, age, marital status and place of duty, no significant differences were found in general, but when analyzed on the basis of items, it was concluded that there were significant differences.