Birleştirilmiş sınıflarda gerçekleştirilen uzaktan eğitim (öğretim) faaliyetlerinin öğretmen görüşleri açısından değerlendirilmesi
In terms of teacher's opinions on distance education (education) activities carried out in combined classes evaluation
  1. Tez No: 735642
  2. Yazar: ERSİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: birleştirilmiş sınıf, uzaktan eğitim, sınıf öğretmenleri, öğretmen görüşleri, combined class, distance learning, classroom teachers, teacher opinion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı birleştirilmiş sınıflarda görevli öğretmenlerin, birleştirilmiş sınıflarda gerçekleştirilen uzaktan eğitim faaliyetlerine yönelik görüşlerini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin birleştirilmiş sınıflarda gerçekleştirilen uzaktan eğitim faaliyetleriyle ilgili görüşlerini incelemek için nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması kullanılmıştır. Birleştirilmiş sınıflarda gerçekleştirilen uzaktan eğitim faaliyetlerini öğretmen görüşleri açısından incelemek amacıyla açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarından elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Birleştirilmiş sınıflarda görevli sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim süreci hakkındaki görüşlerinden yola çıkarak bu süreçte hizmet içi eğitimi almayan öğretmenler ilk defa karşı karşıya kaldıkları uzaktan eğitim sürecinde birçok zorluklar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Lisans eğitimi döneminde alınan ''Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim'' dersinin teorik olarak kaldığını ve öğretmenlik uygulamaları derslerinin birleştirilmiş sınıflarda yapılmadığı için öğretmenler mesleki hayatlarında büyük sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Birleştirilmiş sınıflarda görevli sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitim süreci hakkındaki görüşlerinden yola çıkarak uzaktan eğitim sürecinde en büyük sorunların internet alt yapısı sorunu, internet yetersizliği ve teknolojik araç gereç eksikliği olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmenlerin haftalık ders saatini sınıf seviyelerine paylaştırmaları neticesinde zaman yetersizliğinin ortaya çıktığı, bundan dolayı ise konu ve kazanımları gerçekleştirmede büyük sorunlar yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bazı öğretmenlerin ise imkansızlıklardan ötürü hiçbir şekilde uzaktan eğitimi gerçekleştiremedikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to examine the opinions of teachers working in combined classes on distance education activities carried out in combined classes. Method: In this study, a case study, one of the qualitative research approaches, was used to examine the views of teachers working in combined classes about the distance education activities carried out in combined classes. A semi-structured interview form consisting of open-ended questions was used to examine the distance education activities carried out in combined classes in terms of teacher views. Descriptive analysis method was used in the analysis of the data obtained from the interview forms. Findings: Based on the opinions of classroom teachers working in combined classes about the distance education process, the teachers who did not receive in-service training in this process stated that they had many difficulties in the distance education process they were faced with for the first time. The teachers stated that the“Teaching in Combined Classes”course taken during the undergraduate education period remained theoretical and that they had great problems in their professional lives because the teaching practices courses were not given in the combined classrooms. Results: Based on the opinions of the classroom teachers working in combined classes about the distance education process, it was concluded that the biggest problems in the distance education process are the internet infrastructure problem, the lack of internet and the lack of technological equipment. As a result of the teachers' sharing the weekly lesson hours among the class levels, it was concluded that there was a lack of time, and therefore they had great problems in realizing the subjects and achievements. It was concluded that some teachers could not perform distance education in any way due to impossibilities.