Öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumu ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' use of educational technologies and their attitudes towards distance education
- Tez No: 735696
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim, tutum, öğretmen, Educational technologies, distance education, attitude, teacher
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumu ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni Erzurum ilinde farklı branşlarda çalışan öğretmenler, örneklemi ise Erzurum ili Şenkaya ilçesinde farklı branşlarda yer alan, ölçeği yanıtlamaya gönüllü 342 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Öğretmenlerin Eğitim Teknolojisi Kullanım Düzeylerini Belirleme Ölçeği'' ve ''Öğretmenlerin Uzaktan Eğitime Karşı Olan Tutumları Ölçeği'' kullanılmıştır. Veri analizinde kolerasyon analizi, ilişkisiz örneklem t testi, ANOVA testi ve regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Regreson analizi sonucunda öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumları, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının anlamlı yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Alt problemler için yapılan analizlerde öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumları cinsiyet, yaş, kıdem, branş, hizmet içi eğitime katılma ve kişisel bilgisayara sahip olma değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmıştır. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumları hizmet içi eğitime katılma ve kişisel bilgisayara sahip olma değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı; cinsiyet, yaş, kıdem ve branş değişkenlerine göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumu ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Bu durumda öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanımları arttıkça uzaktan eğitime yönelik tutumlarınında artacağı söylenebilir. Öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanım durumlarının, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının anlamlı yordayıcısı olduğu görülmüştür. Bu sonuç öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında eğitim teknolojilerini kullanım durumlarının önemli rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the relationship between teachers' use of educational technologies and their attitudes towards distance education. Method: In this study, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the research consists of classroom teachers in Erzurum, and the sample consists of 342 teachers from different branches in the district of Şenkaya, Erzurum, who are willing to answer the scale.“Personal Information Form”,“Scale for Determining Teachers' Level of Use of Educational Technology”and“Scale of Teachers' Attitudes towards Distance Education”were used as data collection tools. In data analysis, correlation analysis, unrelated sample t test, ANOVA test and regression analysis were performed. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, a positive and significant relationship was found between teachers' use of educational technologies and their attitudes towards distance education. As a result of the regresson analysis, it was determined that teachers' use of educational technologies was a significant predictor of their attitudes towards distance education. In the analyzes made for the other sub-problems, teachers' use of educational technologies differed significantly according to the variables of gender, age, seniority, branch, participating in in-service training and having a personal computer. Teachers' attitudes towards distance education differed significantly according to the branch, participating in in-service training, and having a personal computer; It was determined that there was no difference according to gender and age variables. Conclusion: A positive and significant relationship was observed between teachers' use of educational technologies and their attitudes towards distance education. In this case, it can be said that as teachers' use of educational technologies increases, their attitudes towards distance education will also increase. It has been seen that teachers' use of educational technologies is a significant predictor of their attitudes towards distance education. This result shows us that the use of educational technologies plays an important role in teachers' attitudes towards distance education.