Sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini kullanma düzeylerinin, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının ve karşılaştıkları sorunların araştırılması
Investigation classroom teachers' usage level of information technology, attitudes about distance education, and issues they confront
  1. Tez No: 904506
  2. Yazar: BÜŞRA ÇAKMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, sınıf öğretmenleri, uzaktan eğitime yönelik tutum, uzaktan eğitim, Information technologies, classroom teachers, attitude towards distance education, distance education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını, bilişim teknolojilerini kullanım düzeylerini, uzaktan eğitime yönelik düşüncelerini ve uzaktan eğitim uygulamalarında karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerilerini sunmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, hem nitel hem de nicel verileri birleştiren karma bir araştırma yaklaşımı olan açıklayıcı sıralı karma desen kullanılmıştır. 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum ili Palandöken, Yakutiye ve Aziziye merkez ilçelerinde görev yapan 1218 sınıf öğretmeni araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Oranlı tabakalı örnekleme tekniği ile araştırma örneklemi için 454 sınıf öğretmeni seçilmiştir. Nitel araştırma için kolay örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlemler kullanılmıştır. Araştırmada, nicel verilerin analizinde bağımsız grup t-testi, regresyon analizi, varyans analizi, Tamhane ve Bonferroni testleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları, cinsiyet, mesleki kıdem ve öğrenim durumu gibi kriterlere göre anlamlı fark göstermiştir. Bilişim teknolojileri kullanım düzeyine göre cinsiyet, kıdem, bilgisayar kullanım düzeyinde ve internet kullanım süresi gibi değişkenlere göre bilişim teknolojilerinin kullanımında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuçlar: Sınıf öğretmenlerinin bilişim teknolojilerini yüksek düzeyde kullandıkları ve uzaktan eğitime yönelik tutumun orta düzeye yakın olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin görüşlerine göre uzaktan eğitimin yüz yüze kadar etkili ve verimli olmadığı, uygulamada sıkıntılar olduğu, mecburi kalındığında kullanılabileceği, bilişim teknolojilerinin hayatı kolaylaştırdığı, bilgiye kısa yoldan ulaşmayı sağladığı, görsel açıdan çocukların ilgisini çektiği, okuldaki eğitimi desteklediği, hayatın parçası olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitimde materyal eksikliği, bağlantı sorunları, dikkat dağınıklığı, disiplinsizlik ve dönüt gibi sorunlar yaşadıkları, uzaktan eğitimde karşılaştıkları sorunlara uzman yardımı, ders tekrarı, veli ile iletişim, materyal yardımı, dersi eğlenceli hale getirme şeklinde çözüm önerdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the attitudes of classroom teachers towards distance education, their level of use of information technologies, their thoughts on distance education and the problems they encounter in distance education applications and to present solutions. Method: This study used an explanatory sequential mixed design, which is a mixed research approach combining both qualitative and quantitative data. The universe of the research consists of 1218 classroom teachers working in the central districts of Palandöken, Yakutiye and Aziziye in Erzurum province in the 2022-2023 academic year. 454 classroom teachers were selected for the research sample with the proportional stratified sampling technique. Convenience sampling method was used for qualitative research. Semi-structured interviews and observations were used to collect data. In the study, independent group t-test, regression analysis, variance analysis, Tamhane and Bonferroni tests were used in the analysis of quantitative data. Content analysis was used in the analysis of the qualitative data of the research. Findings: Classroom teachers' attitudes towards distance education showed significant differences according to criteria such as gender, professional seniority and educational status. A significant difference was found in the use of information technologies according to variables such as gender, seniority, computer use level and internet use duration. Conclusions: It has been determined that classroom teachers use information technologies at a high level and their attitude towards distance education is close to a moderate level. According to the opinions of the classroom teachers, it has been concluded that distance education is not as effective and efficient as face-to-face education, there are problems in practice, it can be used when necessary, information technologies make life easier, provide shortcuts to information, attract children's attention visually, support education at school and are a part of life. It has been concluded that classroom teachers experience problems such as lack of materials, connection problems, distraction, indiscipline and feedback in distance education, and that they suggest solutions to the problems they encounter in distance education such as expert help, lesson repetition, communication with parents, material assistance and making the lesson fun.