Deneysel yara iyileşmesi modelinde red ginseng ve aloe veranın etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of red ginseng and ALOE vera in an experimental wound healing model
- Tez No: 735698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ MUTLU BARLAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aloe vera, Red ginseng, Yara iyileşmesi, Yara bakımı, Aloe vera, Red ginseng, Wound healing, Wound care
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Yara; dokunun anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün fiziksel, kimyasal, cerrahi ya da mikroskobik sebeplerle bozulması veya doku kaybı ile birlikte dokunun fizyolojik özelliklerinin kısmen veya tamamen bozulmasıdır1. Doku hasarına yanıt olarak organizmada ortaya çıkan yara iyileşmesi; hemostaz, enflamasyon, proliferasyon, ekstrasellüler matriks proteinlerinin sentezi, kollajen oluşumu ve depolanması, maturasyon ve remodelling, epitelizayon gibi birbirinden net sınırlarla ayrılamayan karmaşık süreçlerin bütünüdür. Yaralar oluş nedenlerine bağlı olarak akut ve kronik olarak iki sınıfa ayrılır. Akut yaralara neden olan etken geçicidir ve yara iyileşmesini etkileyen faktör sayısı azdır. Kronik yaralara ise yara iyileşmesini bozan ya da uzatan diyabet, dolaşım bozukluğu gibi sürekli etkenler sebep olur. Dolayısıyla özellikle kronik yaralarda yara iyileşme süreci oldukça uzundur ve hastanede yatış süresinin uzun olmasına, bakım maliyetlerinin ve iş yükünün artmasına yol açmaktadır. Buna ek olarak piyasada yara tedavisinde kullanılan ekipmanlar oldukça zor temin edilebilmektedir ve budurumda maliyeti arttırmaktadır. Modern yara bakımında esas olan yarayı doğru sınıflandırmak ve yara iyileşmesi için uygun koşulları sağlayarak tedaviyi desteklemektir. Yara iyileşmesinin önüne geçebilecek tüm bu sebeplerden dolayı dünya çapında bitkisel tedavi yeniden popülerleşmektedir. Tıbbi bitkiler eski çağlardan günümüze kadar yara iyileşmesi dahil birçok alanda denenmiş ve kullanılmıştır. Bu bitkilerden Aloe veranın yara iyileşmesi üzerindeki etkinliği eski çağlardan beri bilinmektedir, son yıllarda ise farklı alanlarda kullanımı ile popüler olan Red ginseng de yara iyileşmesinde denenmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Aloe vera ve Red ginsengin yara iyileşmesi üzerine etkilerinin incelenmesi ve karşılaştırılması hedeflenmiştir. Gereç Yöntem: Çalışmamızda 45 adet wistar albino cinsi erkek ağırlıkları 250 ile 350 gram arası olan sıçan kullanılmıştır. Ratlar randomize bir şekilde 15 sıçandan oluşan 3 gruba ayrıldı. Grup I (Kontrol grubu): Bu gruptaki 15 adet sıçana temiz yara modeli oluşturuldu ve günlük pansuman dışında işlem yapılmadı. Grup II (Aloe Vera Grubu): Bu gruptaki 15 adet sıçana temiz yara modeli oluşturuldu ve 200 mg/kg/gün aloe vera oral ve topikal uygulandı ve günlük pansuman yapıldı. Grup III (Red Ginseng): Bu gruptaki 15 adet sıçana temiz yara modeli oluşturuldu ve 125 mg/kg/gün Red ginseng oral ve topikal uygulandı ve günlük pansuman yapıldı. Her bir sıçanın dorsal bölgesinde bistüri ile 2 cm çaplı insizyonel kesiler atılarak temiz yara modelleri oluşturuldu. Her grup kendi içinde 5' er sıçandan oluşan 3 ayrı gruba ayrılarak 3,5 ve 15. günlerde sakrifiye edildi ve çıkarılan spesmenlerden elde edilen dokular biyokimyasal ve immünhistokimyasal çalışmaya alındı. Bulgular: Reepitelizasyon skoru 5.gün Aloe vera grubunda kontrol ve Red ginseng grubu ile karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,024) (Tablo 1). İnflmasyon skoru 15.gün Aloe vera grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü (p = 0,021). İnflamasyon düzeyi kontrol grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında 15.günde (p = 0,015), Aloe vera grubunda ise 5.gün ile karşılaştırıldığında 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü (p = 0,015) (Tablo 2). Neovaskülarizasyon düzeyi kontrol grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında 15.günde (p = 0,015) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,015) (Tablo 3). Fibrozis düzeyi Aloe vera grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,008) (Tablo 4). Granülasyon dokusu oluşumu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, Red ginseng ve Aloe vera grubunda 15.gün istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü (p = 0,005) (Tablo 5). MDA düzeyi kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, Red ginseng grubunda 3.gün istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,013). MDA düzeyi kontrol grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında, 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmıştı (p = 0,015). SH düzeyi Aloe vera grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında, 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı (p = 0,041). TAS düzeyi kontrol grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında, 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fazlaydı (p = 0,041). TAS düzeyi 3. gün kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Red ginseng grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,006). TOS düzeyi kontrol grubunda 3.gün ile karşılaştırıldığında, 15.günde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,022). TOS düzeyi 15. gün kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Red ginseng grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p = 0,024). Tartışma ve Sonuç: Aloe vera ve Red ginseng ekstreleri kullanımının yara iyileşmesi üzerine etkisi hem immünhistokimyasal açıdan hem de biyokimyasal açıdan araştırılmış ve birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen çıktılar ışığında immünhistokimyasal sonuçların, Red ginsengin yara iyileşmesi için kullanımının Aloe vera ile tam anlamıyla denk olmasa da oldukça pozitif etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür. Bununla beraber biyokimyasal incelemeler sonucunda Aloe vera ve Red ginseng ekstrelerinin antioksidan etkileri sayesinde oksidatif stresi azaltmasının doğal bir sonucu olarak yara iyileşmesini oldukça pozitif etkilediğini söylemek mümkündür. Yara iyileşmesinde daha hızlı ve daha düşük maliyetli sonuçlar alınmasını desteklemenin yollarını aramak amacıyla yürütülen bu çalışmada Red ginsengin de Aloe vera gibi bu alanda daha yaygın kullanılabileceği öngörülmüştür, nitekim yapılan literatür çalışmaları da aynı düşünceyi paylaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The deterioration of the anatomical and functional integrity of the tissue due to physical, chemical, surgical or microscopic reasons or the partial or complete deterioration of the physiological properties of the tissue with tissue loss is called a wound.Wound healing that occurs in the organism in response to tissue damage; It is the whole of complex processes that cannot be separated from each other with clear boundaries such as hemostasis, inflammation, proliferation, synthesis of extracellular matrix proteins, collagen formation and storage, maturation, remodeling and epithelialization. Wounds are divided into two classes, acute and chronic, depending on the cause of their occurrence. The cause of acute wounds is temporary and the number of factors affecting wound healing is small. Chronic wounds are caused by constant factors such as diabetes and circulatory disorders that impair or prolong wound healing. Therefore, especially in chronic wounds, the wound healing process is quite long, leading to a long hospital stay, increased care costs and workload. In addition, the equipment used in wound treatment in the market is very difficult to obtain and this increases the cost. The main thing in modern wound care is to classify the wound correctly and to support the treatment by providing suitable conditions for wound healing. Because of all these reasons that can prevent wound healing, herbal treatment is becoming popular again around the world. Medicinal plants have been tried and used in many areas, including wound healing, from ancient times to the present. The effectiveness of Aloe vera, one of these plants, on wound healing has been known since ancient times, and in recent years, Red ginseng, which is popular with its use in different areas, has also been tried and used in wound healing. In this study, it was aimed to examine and compare the effects of Aloe vera and Red ginseng on wound healing. Material and Method: In our study, 45 Wistar albino male rats weighing between 250 and 350 grams were used. Rats were randomly divided into 3 groups of 15 rats. Group I (Control group): A clean wound model was created for 15 rats in this group and no procedure was done except daily dressing. Group II (Aloe Vera Group): A clean wound model was created for 15 rats in this group and 200 mg/kg/day aloe vera was applied orally and topically and daily dressing was applied. Group III (Red Ginseng): A clean wound model was created for 15 rats in this group, and 125 mg/kg/day Red ginseng was administered orally and topically, and daily dressing was applied. Clean wound models were created by making incisional incisions with a diameter of 2 cm with a scalpel in the dorsal region of each rat. Each group was divided into 3 separate groups consisting of 5 rats, and they were sacrificed on days 3,5 and 15, and the tissues obtained from the extracted specimens were included in biochemical and immunohistochemical studies. Discussion and Results: Reepithelialization score was statistically significantly higher in the 5th day Aloe vera group compared to the control and Red ginseng groups (p = 0.024) (Table 1). Inflammation score was statistically significantly lower in the 15th day Aloe vera group compared to the control group (p = 0.021). The level of inflammation was statistically significantly lower on day 15 (p = 0.015) in the control group compared to day 3, and statistically significantly lower on day 15 in the Aloe vera group compared with day 5 (p = 0.015) (Table 2). Neovascularization level was statistically significantly higher at day 15 (p = 0.015) compared to day 3 in the control group (p = 0.015) (Table 3). Fibrosis level was statistically significantly higher at day 15 in Aloe vera group compared to day 3 (p = 0.008) (Table 4). Granulation tissue formation was statistically significantly lower on the 15th day in the Red ginseng and Aloe vera group compared to the control group (p = 0.005) (Table 5). Compared to the control group, MDA level was statistically significantly higher on the 3rd day in the Red ginseng group (p = 0.013). Compared with the 3rd day in the control group, the MDA level increased statistically significantly on the 15th day (p = 0.015). SH level decreased statistically significantly at day 15 in Aloe vera group compared to day 3 (p = 0.041). TAS level was statistically significantly higher on the 15th day compared to the 3rd day in the control group (p = 0.041). TAS level was statistically significantly higher in the Red ginseng group when compared to the control group on the 3rd day (p = 0.006). TOS level was statistically significantly higher on the 15th day compared to the 3rd day in the control group (p = 0.022). TOS level was statistically significantly higher in the Red ginseng group when compared to the control group on the 15th day (p = 0.024). Conclusion: The effect of using Aloe Vera and Red Ginseng extracts on wound healing was investigated both immunohistochemically and biochemically and compared with each other. In the light of the results obtained, it is possible to say that the immunohistochemical results have very positive effects, although the use of Red ginseng for wound healing is not exactly equivalent to Aloe vera. However, as a result of biochemical examinations, it is possible to say that Aloe vera and Red ginseng extracts have a very positive effect on wound healing as a natural result of reducing oxidative stress thanks to their antioxidant effects. In this study, which was carried out to find ways to support faster and more cost-effective results in wound healing, it was predicted that Red ginseng could be used more widely in this area, like Aloe vera, in fact, literature studies share the same opinion.