Müzik öğretmenliği programı Batı Müziği Teori ve Uygulaması ile Armoni ve Eşlikleme derslerinin yapılandırmacı öğrenme ortamları bakımından incelenmesi
Investigation of music education program in Western Music Theory and Practice and Harmony and Accompaniment lessons in terms of constructivist learning environments
  1. Tez No: 735734
  2. Yazar: EMİRHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: yapılandırmacı öğrenme, öğrenme ortamları, batı müziği teori ve uygulaması, armoni ve eşlikleme, constructivist learning, learning environments, western music theory and practice, harmony and accompaniment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı müzik öğretmenliği programında yer alan“Batı Müziği Teori ve Uygulaması”dersi ile“Armoni ve Eşlikleme”dersinin yapılandırmacı öğrenme ortamları bakımından incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada nicel verilere bağlı betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeline yer verilmiştir. Evrenini, 2021-2022 öğretim yılında Türkiye'de üniversitelere bağlı müzik öğretmenliği programlarında Batı Müziği Teori ve Uygulaması dersi ile Armoni ve Eşlikleme dersini alan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise, araştırma kapsamında ulaşılabilen ve geri dönüş sağlanan 24 üniversiteden, Batı Müziği Teori ve Uygulaması dersini alan ve 204 kişiden oluşan 1. sınıf ve hem Batı Müziği Teori ve Uygulaması hem de Armoni ve Eşlikleme dersini alan ve 376 kişiden oluşan 2, 3 ve 4. sınıf olmak üzere 580 müzik öğretmenliği bölümü öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Arkün ve Aşkar (2010) tarafından geliştirilen“Yapılandırmacı Öğrenme Ortamlarını Değerlendirme Ölçeği (YÖDÖ)”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans (f) ve yüzde (%) analizi, Mann-Whitney U testi ile Kruskal- Wallis H testi uygulanmıştır. Bulgular: Batı Müziği Teori ve Uygulaması dersinde öğrencilerin maddelerden aldığı toplam puanların yüksek olduğu, Armoni ve Eşlikleme dersinde ise, öğrencilerin maddelerden aldığı toplam puanın yine yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Her iki dersinde büyük oranda öğrenci merkezli olduğu, düşünmeye sevk ettiği, işbirlikli çalışmaya teşvik ettiği, gerçek yaşamla ilişki kurmaya yöneltiği, öğretim ve değerlendirmenin bir aradalığı ve farklı bakış açıları kazandıran bir yapıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve üniversite değişkenine göre ise, anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the“Western Music Theory and Practice”course and the“Harmony and Accompaniment”course in the music teaching program in terms of constructivist learning environments. Method: In the research, scanning model, which is one of the descriptive research methods based on quantitative data, was used. Its universe consists of students who take the Western Music Theory and Practice course and the Harmony and Accompaniment course in music teaching programs affiliated to universities in Turkey in the 2021-2022 academic year. The sample consists of 1st year students who took the Western Music Theory and Practice course and 204 students, and 2, 3 and 4 students who took both Western Music Theory and Practice and Harmony and Accompaniment courses and 376 students from 24 universities that could be reached and returned within the scope of the research. It consists of 580 music teaching department students, including the first grade.“Constructivist Learning Environments Evaluation Scale (YÖÖÖ)”developed by Arkün and Aşkar (2010) was used as a data collection tool in the research. Frequency (f) and percentage (%) analysis, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used to analyze the data. Findings: It was found that the students' total scores on the items were high in the Western Music Theory and Practice course, and the students' total scores on the items in the Harmony and Accompaniment course were still high. Conclusions: It was concluded that both courses were largely student-centered, prompted them to think, encouraged collaborative work, tended to establish relationships with real life, combined teaching and assessment, and provided different perspectives. Significant results were obtained according to gender, age, grade level and university variable.