The nexus between militarization and corruption in Zimbabwe
Zimbabve'de askerileşme ile yolsuzluk arasındaki ilişki
  1. Tez No: 735737
  2. Yazar: ARMSTRONG MUDZENGERERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Militarize devlet, Yolsuzluk, Mnangagwa, Kalkınma, Devlet kırılganlığı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, çağdaş Afrika'nın çıkmazlarından birini, Zimbabve'de yönetim erkinin askerileşmesi ve artan yolsuzluk seviyeleri arasındaki bağlantıyı analiz ederek araştırmaktadır. Yolsuzlukla ilgili akademik tartışmalara ek olarak çalışma, kanıta dayalı bir anlayışla, Zimbabve'de İkinci Cumhuriyet'in doğuşu ile ortaya çıkan yerel yolsuzluk yöntemleri ağını irdelemektedir. Çalışma, Zimbabve'de uygulanan yolsuzluk yöntemlerinin örtülü doğasını ampirik biçimde ele alabilmek için neopatrimonyalizm literatürünün ötesine geçmektedir. Ulusun kırılganlığı, normlara dayalı yönetimin yozlaşmasının tipik bir göstergesidir. Askerileşmiş bir yürütme erkine sahip kırılgan bir devlet; yargı, yasama ve sivil toplum gibi iyi yönetişim yapılarını zayıflatma ve etkisiz hale getirme eğilimindedir. Yolsuzluk, Zimbabve'de yeni bir olgu değildir. Mugabe döneminde örtülü şekilde gerçekleşen yolsuzluk, 2017 askeri darbesi sonrasında görünürleşmiştir. Seçkinlerin ekonomik çıkarlarına hizmet eden siyasi askerileşme ile yolsuzluk seviyelerinin yükselişi birbirine paralel seyretmektedir. Bu çalışmada, 2017'den sonra gelişen yolsuzluk metodları ve patronaj ağlarını kavramak için kamu, akademi ve medya gibi ilgili sektörlerden katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Olasılıksız örnekleme teknikleri olan amaç ve kota örneklemeleri birlikte kullanılmıştır. Devletin kapasitesini tehdit etmekte olan hedonistik yolsuzluk metodları ile devlete bağlı gelişen özel ağların parazit unsurlar oluşturduğu gözlemlenmiştir. Netice olarak yolsuzlukla derinleşen varoluşsal krizler yığını, kalkınma ve demokrasinin önündeki engeller olan iç çelişkileri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis explores a contemporary African entrapment trend through analyzing the nexus between the intensified militarization and the rising levels of corruption in Zimbabwe. To add to contentious academic debate on corruption, the study sought to inform an evidence-based understanding of a web of localized corruption tactics which emerged with the dawn of the Second Republic in Zimbabwe. The study goes beyond neopatrimonialism literature to empirically examine the shadowy scale and nature of corruption tactics being employed in Zimbabwe. The nation's fragility is typical of the perpetual decay of norms-based governance at the mercy of the military. Consequently, a fragile state with a militarized executive tends to neutralize and weaken good governance structures such as the judiciary, legislature and civil society. Corruption is not new in Zimbabwe, but after the 2017 military coup, the evident military cronyism in political appointments to serve economic interests of the elite, which was somewhat clandestine under Mugabe's rule, coincided with rising levels of corruption. An amalgam of purposive and quota sampling was used in this study, which are non-probability sampling techniques used to purposively select participants from relevant sectors such as governance, academia and the media to grasp the kleptocratic tactics, patronage networks which blossomed after 2017. The study observed that the development of private networks linked to the state have formed parasitic elements with hedonistic kleptocratic tactics that have deteriorated the formal state capacity. In this case a hoard of existential crises worsened by corruption form a variety of internal contradictions which act as obstacles of development and democracy. KEYWORDS: Militarized State, Corruption, Mnangagwa, Development, State Fragility