Ortaokul müzik ders kitaplarındaki eserlerin melodika çalgısı için düzenlenmesi
Arrangement of the music works in the secondary school music textbooks for the melodica instrument
  1. Tez No: 735742
  2. Yazar: ZAFER ASLANARGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, okul şarkıları, melodika, parmak numarası, hazırlayıcı etütler, Music education, school songs, melodica, finger numbers, preparatory studies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada ortaokul müzik ders kitaplarındaki eserlerin melodika çalgısı için düzenlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-22 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan ortaokul müzik ders kitapları; örneklemini ise sözü edilen kitaplardaki her sınıf seviyesinden seçilmiş 10'ar eser olmak üzere toplam 40 eser oluşturmaktadır. Ortaokul müzik ders kitaplarındaki eserlerin melodika için düzenlendiği bu çalışmada, belgesel tarama türlerinden içerik çözümlemesine dayalı betimsel yöntem kullanılmıştır. Her sınıf seviyesinden seçilmiş eserler, belgesel kaynak tarama ve doküman inceleme yöntemiyle elektronik ve basılı kaynaklardan toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde, betimsel analiz ile doküman ve içerik analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Ayrıca eserlere ön hazırlık amacıyla hazırlanan alıştırmalar ise“Finale nota yazım programı”yla yazılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, örneklemde yer alan eserlerin melodikayla seslendirilmesi sırasında birbirinden farklı kaç tane el pozisyonunun kullanıldığı, bu pozisyonların ne şekillerde karşımıza çıktığı, beş parmak pozisyonunun kullanım durumunun ne düzeyde olduğu, genişletilmiş el pozisyonunun ve parmak geçişlerinin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin bilgilere ulaşılmıştır. Ortaokul müzik ders kitaplarında yer alan eserlerin melodika çalgısı için düzenlenmesi başlıklı bu çalışma; ders kitabı içeriklerine, çalgı ve müzik eğitimine katkı sağlayacak olması bakımından önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to arrange the works in the Secondary School Music Textbooks for the Melodica Instrument. The universe of the research is secondary school music textbooks published by the Ministry of National Education to be taught in the 2021-22 academic year; The sample consists of a total of 40 works, 10 of which are selected from each grade level in the aforementioned books. In this study, in which the works in the secondary school music textbooks were arranged for melodica, a descriptive method based on content analysis, one of the documentary scanning types, was used. Selected works from each grade level were collected from electronic and printed sources by using documentary source scanning and document review method. In the analysis of the data obtained in the research, descriptive analysis and document and content analysis techniques were used. In addition, the exercises composed for the preparation of the works were written with the“Finale note writing program”. According to the findings obtained in the research, information was obtained about how many different hand positions are used during the playing with melodica of the works in the sample, how these positions appear, what the use of the five finger position is, and whether the extended hand position and finger transitions are used. This study titled the arrangement of the works in the secondary school music textbooks for the melodica instrument; It is important in terms of contributing to the contents of the coursebook, instrument and music education.