Vajinismus tanılı hastalarda bilinçli farkındalık temelli terapinin cinsel doyum ve ağrı eşiği düzeyine etkisi
The effect of mindfulness-based theraphy on sexual satisfaction and pain threshold levels in patients diagnosed with vaginismus
- Tez No: 735772
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM KARAKAŞ UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı eşiği, Algometre, Bilinçli farkındalık, Vajinismus, Mindfulness, Vaginismus, Pain threshold, Conscious awareness, Mindfulness, Algometer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu araştırmada vajinismus tanılı hastalar ve kontrol grubu arasında ağrı eşiği düzeyinde fark olup olmadığını gözlemlemek ve vajinismus tanılı hastalara uygulanan MBSR terapi programıyla ağrı eşiği düzeylerinde, ağrı ile ilgili bilişlerde, cinsel doyumda, anksiyete ve depresyon düzeylerinde ve bilinçli farkındalık düzeylerinde ortaya çıkacak olası değişimleri gözlemlemek amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamızdaki hasta grubu Ankara Şehir Hastanesi Psikiyatri ve Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine tedavi amacıyla Mart 2021 ve Temmuz 2021 tarihleri arasında başvuran, DSM-5 tanı kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonucunda 'Cinsel Organlarda-Pelviste Ağrı/İçe Girme Bozukluğu' tanısı alan ve çalışmaya katılmayı kabul edip bilgilendirilmiş gönüllü olur formunu imzalayan 40 kadından oluşmaktadır. Çalışmanın sağlıklı kontrol grubu ise demografik olarak eşleştirilmiş, yapılan klinik görüşmeye göre DSM-5 CİB tanısı olmayan, cinsel olarak aktif durumda 32 gönüllü kadından oluşmaktadır. Katılımcılar sağlıklı kontrol, müdahale ve bekleme grubu olarak üç gruba ayrılmıştır. Müdahale grubuna MBSR terapi programı uygulanmıştır. Online olarak grup terapisi şeklinde uyguladığımız terapi programı hem pandemi koşullarında hastalara ulaşabilmeyi kolaylaştırmıştır hem de grup halinde olmanın tedavi edici ve destekleyici etkisinden faydalanılmıştır. Program başlamadan önce ve program tamamlandıktan sonra katılımcılarla yüz yüze görüşülerek algometre ile ağrı eşiği ölçümü yapılmış ve GRCDÖ, SCL-90-R, BBBFÖ, BAÖ, BDÖ, VPBÖ, AFÖ uygulanmıştır. Bekleme grubuna 8 hafta arayla olmak üzere iki defa, kontrol grubuna ise 1 defa aynı uygulamalar yapılmıştır. Bulgular: Vajinismus ve sağlıklı kontrol grupları arasında medeni durum, eğitim durumu, yaşadıkları yer, ailede cinselliğin konuşulması açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Algometre ile ölçüm yapılan tüm bölgelerde vajinismus grubunda ağrı eşiği düzeyi anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Vajinismus grubunda kontrol grubuna göre AFÖ toplam puanı ve alt ölçeklerden ruminasyon, abartma, karamsarlık alt ölçek puanları, BDÖ ve BAÖ puanları, GRCDÖ toplam puanı, sıklık, doyum, kaçınma, vajinismus, anorgazmi alt ölçekleri, SCL-90-R toplam puanı ve tüm alt ölçek puanları, VPBÖ toplam puanı ve alt ölçeklerinden kontrol bilişleri, benlik imgesi bilişleri, felaketleştirme ve ağrı bilişleri, cinsel (genital) uyumsuzluk bilişleri anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Vajinismus grubunda kontrol grubuna göre BBBFÖ toplam puanı, içsel deneyimleri yargılamama ve içsel deneyimlere tepkisizlik alt ölçekleri anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Müdahale grubuna uygulanan MBSR terapi programı öncesi ve sonrası sonuçlar karşılaştırıldığında; sağ spina iliaka anterior superior kasının olduğu bölge haricinde ölçüm yapılan tüm bölgelerde ağrı eşiği düzeyinde, BBBFÖ toplam puanı ve gözlemleme alt ölçeğinde anlamlı artış saptanmıştır. AFÖ abartma alt ölçek puanında, BDÖ'de, SCL-90-R toplam puanı, somatizasyon, OKB, kişiler arası duyarlılık, depresyon, anksiyete, öfke, fobik anksiyete alt ölçeklerinde, VPBÖ toplam puanı ve kontrol bilişleri, felaketleştirme ve ağrı bilişleri, cinsel (genital) uyumsuzluk bilişleri alt ölçeklerinde, GRCDÖ vajinismus ve anorgazmi alt ölçeklerinde anlamlı düzeyde düşüş saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda hipotezimizi doğrular şekilde ağrı eşiği düzeyinde vajinismus ve kontrol grubu arasında anlamlı şekilde fark olduğu ve uygulanan MBSR terapi programı sonrasında ağrı eşiği düzeyinde, vajinal penetrasyon bilişlerinde ve cinsel doyumun bazı alanlarında düzelme olduğu görülmüştür. Ayrıca klinik seyirde MBSR terapi programı uygulanan hastaların 8'inde cinsel birleşmenin gerçekleştiği ve vajinismus şikayetlerinin gerilediği gözlenmiştir. Hastaların 2 tanesinde de vajinal muayene gerçekleşebilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it has been intended to observe that whether there is a difference in the level of pain threshold between patients with vaginismus and the control group and to determine possible changes in pain threshold levels, pain-related cognitions, sexual satisfaction, anxiety and depression levels, and mindfulness levels among the patients with vaginismus that the MBSR therapy program applied. Materials-Methods: The patient group in our study includes 40 women who admitted to the Ankara City Hospital Psychiatry and Gynecology and Obstetrics outpatient clinic between March 2021 and July 2021, and were diagnosed with 'Pain in the Sexual Organs-Pelvis/Peel Penetration Disorder' as a result of the evaluation made according to the DSM-5 diagnostic criteria and who agreed to participate in the study and signed the informed consent form. The healthy control group of the study consisted of 32 sexually active female volunteers who were not diagnosed with DSM-5 CIB according to the clinical interview and were statistically correlated with the patients in terms of age and education status. Participants were divided into three groups as healthy control, intervention and waiting groups. MBSR therapy program was applied to the intervention group. Before the start of the program and after the program was completed, pain threshold measurements were made with an algometer and GRCDO, SCL-90-R, BBBFO, BAO, BDO, VPBO, AFO were applied to the participants. The same applications were applied to the waiting group twice in 8 weeks apart, and once to the control group. Findings: There was no significant difference between vaginismus and healthy control groups in terms of marital status, education level, place of residence, talking about sexuality in the family. The pain threshold level was found to be significantly lower in the vaginismus group in all regions measured with the algometer. In the vaginismus group, compared to the control group, the total score of AFO and subscales of rumination, exaggeration, pessimism, BDO and BAO scores, GRDO total score, frequency, satisfaction, avoidance, vaginismus, anorgasmia subscales, SCL-90-R total score and all subscale scores, VPBO total score and subscales of control cognitions, self-image cognitions, catastrophizing and pain cognitions, sexual (genital) incompatibility cognitions were found to be significantly higher. In the vaginismus group, compared to the control group, the BBFO total score, non-judgmental and unresponsiveness to internal experiences subscales were found to be significantly lower. When the results before and after the MBSR therapy program applied to the intervention group were compared; A significant increase was found in the pain threshold level, BBBFO total score and observation subscale in all regions where the right spina iliaca anterior superior muscle was measured, except for the region where the right spina iliaca anterior superior muscle is located. A significant decrease was found in the AFO exaggeration subscale score, BDO, SCL-90-R total score, somatization, OKB, interpersonal sensitivity, depression, anxiety, anger, psychotism subscales, VPBO total score and control cognitions, catastrophizing and pain cognitions, the sexual genital dissonance cognitions subscales, the GRCDO vaginismus and anorgasmia subscales. Conclusion: As a result of our study, it was observed that there was a significant difference in the pain threshold level between the vaginismus and control groups, confirming our hypothesis, and that there was an improvement in the pain threshold level, vaginal penetration cognition and various parts of sexual satisfaction after the MBSR therapy program. In addition, it was observed that sexual intercourse occurred and vaginismus complaints regressed in 8 of the patients who underwent MBSR therapy program in the clinical course. Vaginal examination was possible in 2 of the patients.