Üniversite öğrencilerinde fiziksel aktivite ve kalp atım hızı değişkenliği ile sağlıklı yaşam davranışı ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Analyzing the physical activity and heart speed variability with healthy life behavior and quality of life in university students
  1. Tez No: 470378
  2. Yazar: İLKER BALIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GÜZEL, DOÇ. DR. SERDAR TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizyoloji, Spor, Education and Training, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı Yaşam, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, kalp atım hızı değişkenliği, Healthy life, physical activity, quality of life, heart rate variability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, Spor Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyelerinin, kalp atım hızı değişkenliği ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesi bakımdan bir farklılık var mı onu tespit etmek için yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi 2015-2016 öğretim yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 132 öğrenci (58 kadın, 74 erkek) oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Kısa Formu SF36 kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada fizyolojik bir ölçüm olan Kalp Atım Hızı Değişkenliği ölçümü ise Nexus 10 cihazı ve Biotrace yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Öğrencilere araştırmanın amacı açıklanmış ve yazılı onayları alındıktan sonra doldurmalarını istediğimiz ölçekler verilmiştir. Sonrasında kişilerin Kalp Atım Hızı Değişkenlikleri ölçülmüştür. Yapılan bu ölçümler ile toplanan veriler SPSS21 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi ve 2 yönlü çoklu varyans analizi (MANOVA) teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda spor yapan ve yapmayan öğrencilerin kalp atım hızı değişkenliklerine göre sağlıklı yaşam biçim davranışlarının alt boyutlarının farklı etkilendiğini gördük. Dolayısıyla da yaşam kalitelerinde de farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine whether there is a difference in physical activity levels, heart rate variability and healthy lifestyle behaviors and quality of life of university students studying at the Faculty of Sports Sciences and Faculty of Health Sciences. The sample of the study was 132 students (58 female, 74 male) who were educated at Manisa Celal Bayar Faculty of Sports Sciences and Faculty of Health Sciences and accepted to participate in the research in 2015-2016 academic year. Research Data was collected by using Personal Information Form, Healthy Life Style Behavior Scale and Life Quality Short Form SF36 Measurement of heart rate variability, which is a physiological measurement in the study, was done using the Nexus 10 device and Biotrace software. The purpose of study was explained to students and after the written approval has been obtained, the requested scales were given to them to fill. Heart Rate Variability was measured afterwards. The collected data were evaluated using the SPSS21 package program. Pearson correlation analysis, regression analysis and two-way multiple variance analysis (MANOVA) techniques were used for statistical evaluation. As a result of the study; we have seen that the sub-dimensions of healthy lifestyle behaviors are affected differently by heart rate variability of students who do and do not exercise.Thus, differences in quality of life has also emerged.