Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almış bireylerde ana baba tutumu ve benlik saygısı düzeyleri ile Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı almamış bireylerde ana baba tutumu ve benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of parental attitude and self-esteem levels in individuals diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder and parentel attitude and self-esteem levels in individuals not diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder
  1. Tez No: 735842
  2. Yazar: HAVVANUR GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Benlik Saygısı, Ana Babaya Bağlanma, Obsessive Compulsive Disorder, Self-Esteem, Parental Attachment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) tanısı almış bireylerde ana baba tutumu ve benlik saygısı düzeyleri ile OKB tanısı almamış bireylerde ana baba tutumu ve benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılmasını amaçlanmıştır. Bununla birlikte bazı sosyodemografik özelliklerin etkisi olup olamadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini T.C. Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Feneryolu Polikliniği'ne ayaktan başvuran, OKB tanısı almış 20-52 yaş aralığındaki 40 gönüllü katılımcı ile bu katılımcılara sosyodemografik özellikler acısından denk ve herhangi bir psikiyatrik tanısı olmayan 53 sağlıklı ve gönüllü kontrol grubunu oluşturmuştur. İki gruba da Bilgilendirilmiş̧ Gönüllü Olur Formu (BGOF), Sosyodemografik Veri Formu, Yale-Brown Obsesyon ve Kompulsiyon Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Ana Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ) uygulanmıştır. Verileri analiz ederken betimsel ve ileri istatistik teknikler kullanılmıştır. Veri analizi için SPSS v.21 programı kullanılmıştır. Kolmogorov-Smirnov normallik testi ile obsesyon, benlik saygısı ölçeği, ana babaya bağlanma ölçeği ve alt ölçekleri incelenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, korelasyon analizlerinde Pearson korelasyon analizi yürütülmüştür. OKB ve Sağlıklı Kontrol grubunun demografik dağılımları bakımından karşılaştırılmasında ise çapraz tablolar ile Pearson ki-kare analizi yürütülmüştür. T testinde etki büyüklüklerinin belirlenmesinde Cohen's d kullanılmıştır. Korelasyon analizlerinde ve Mann Whitney U testlerinde etki büyüklüklerinin belirlenmesinde Cohen's r kullanılmıştır. Çalışmada klinik değişkenler bakımından deney grubunda yapılan gruplararası karşılaştırmalarda klinik değişken kategorilerine düşen katılımcı sayılarının denk olmaması sebebiyle bu karşılaştırmalarda nonparametrik Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; psikiyatrik tanı almamış bireylerde benlik saygısı seviyeleri ile obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış bireylerde benlik saygısı seviyesi arasında anlamlı düzeyde fark bulunmuştur. Psikiyatrik tanı almamış grupta benlik saygısı düzeyi obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış gruba kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=.001). Obsesif kompulsif bozukluk tanısı almış bireylerde babaya düzeyleri ile psikiyatrik tanı almamış bireylerde babaya bağlanma düzeyleri arasında anlamlı seviyede fark bulunmuştur. Babaya bağlanma puanı kontrol grubunda deney grubuna kıyasla anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p=.025). Araştırmanın korelasyon analizi bulguları incelendiğinde; anneye bağlanma alt boyutu olan annenin olumlu koruyuculuğu ile babaya bağlanma alt boyutu olan babanın olumlu koruyuculuğu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırmada benlik saygısı, OKB ve ABBÖ alt ölçeği boyutlarının yaş, eğitim, gelir durumu ilişkisi incelenmiştir. Test sonuçlarında bu değişkenlerle ölçeklerin herhangi birisinin puanlarıyla istatistikçe anlamlı bir fark bulunmamıştır. OKB grubunda benlik saygısı düzeyleri ile anneye bağlanma ve alt boyutları, babaya bağlanma ve alt boyutları arasında anlamlı ilişi bulunmamıştır. OKB grubunda anneye bağlanma düzeyi ile babaya bağlanma düzeyi ve alt boyutları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. OKB tanısı almış̧ bireylerin benlik saygısı düzeyleri ve ana babaya bağlanma düzeyleri ile ilgili yapılacak çalışmaların hastaların tedavi surecilerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare parental attitude and self-esteem levels in individuals diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder (OCD) and parental attitude and self-esteem levels in individuals not diagnosed with OCD. However, it is aimed to examine whether some sociodemographic characteristics have an effect or not. The sample of the research is T.C. 40 volunteer participants aged 20-52 years who applied to Üsküdar University NP Istanbul Neuropsychiatry Hospital Feneryolu Polyclinic outpatient, diagnosed with OCD, and 53 healthy volunteers, who were equal to these participants in terms of sociodemographic characteristics and who did not have any psychiatric diagnosis, constituted the control group. Informeḑ Consent Form (BGOF), Sociodemographic Data Form, Yale-Brown Obsession and Compulsion Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale (RBSS), and Parent Attachment Scale (ABBÖ) were administered to both groups. Descriptive and advanced statistical techniques were used while analyzing the data. SPSS v.21 program was used for data analysis. Obsession, self-esteem scale, parental attachment scale and subscales were examined with Kolmogorov-Smirnov normality test. Independent sample t-test was used for comparisons between groups, and Pearson correlation analysis was used for correlation analyses. Cross tables and Pearson chi-square analysis were used to compare OCD and Healthy Control groups in terms of demographic distributions. Cohen's d was used to determine the effect sizes in the t test. Cohen's r was used to determine effect sizes in correlation analyzes and Mann Whitney U tests. In the study, the nonparametric Mann Whitney U test was used in these comparisons, since the number of participants falling into the clinical variable categories was not equal in the intergroup comparisons made in the experimental group in terms of clinical variables. According to the results obtained from the research; A significant difference was found between the levels of self-esteem in individuals without a psychiatric diagnosis and the level of self-esteem in individuals diagnosed with obsessive compulsive disorder. The level of self-esteem was found to be significantly higher in the group without psychiatric diagnosis compared to the group diagnosed with obsessive compulsive disorder (p=.001). A significant difference was found between the levels of attachment to the father in individuals diagnosed with obsessive compulsive disorder and in individuals without a psychiatric diagnosis. Father attachment score was found to be significantly higher in the control group compared to the experimental group (p=.025). When the correlation analysis findings of the research are examined; It was found that there is a positive and significant relationship between the positive protectiveness of the mother, which is the sub-dimension of attachment to the mother, and the positive protectiveness of the father, which is the sub-dimension of attachment to the father. In the study, the relationship of self-esteem, OCD and ABBÖ subscales with age, education and income status was examined. In the test results, no statistically significant difference was found between these variables and the scores of any of the scales. In the OCD group, no significant relationship was found between self-esteem levels and attachment to mother and sub-dimensions, attachment to father and subdimensions. There was no significant relationship between the level of attachment to the mother and the level of attachment to the father and its sub-dimensions in the OCD group. It is thought that studies on the self-esteem levels and parental attachment levels of individuals diagnosed with OCD will contribute to the treatment processes of the patients.