Alopesi areata, kronik ürtiker, psoriazis vulgaris ve pemfigus vulgaris hastalarında aleksitimi
Alexithymia in patients with alopecia areata, chronic urticaria, psoriasis vulgaris and pemphigus vulgaris
- Tez No: 861085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ULAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: aleksitimi, anksiyete, depresyon, alopesi areata, kronik ürtiker, psoriazis vulgaris, pemfigus vulgaris, alexithymia, anxiety, depression, alopecia areata, chronic urticaria, psoriasis vulgaris, pemphigus vulgaris
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Aleksitimi duyguları tanımada ve ifade etmede güçlükle karakterize olan, toplumun %10-13'ünü etkilediği bilinen bir kişilik özelliğidir. Aleksitimik kişilik özelliğine sahip bireyler stresle başa çıkmada zorluk yaşarlar. Bu kronik stres immun sistem mekanizmalarını bozarak kronik dermatolojik hastalıklara neden olabilir. Ayrıca kronik dermatolojik hastalıklara seyri sırasında başta anksiyete ve depresyon olmak üzere psikopatolojiler eşlik edebilir. Duygu durumunda bozulmalar meydana gelerek aleksitimik kişilik özelliğinde artış meydana gelebilir. Çalışmamıza daha önce aleksitimi ile ilişkisi araştırılmış olan psoriazis vulgaris, alopesi areata (AA) ve kronik ürtiker (KÜ) hastalık grupları ve aleksitimi ile ilişkisi araştırılmamış olan pemfigus vulgaris (PV) hastalarını dahil ettik. Aleksitimi ile birlikte hastalıklara eşlik edebilecek anksiyete ve depresyon düzeylerini değerlendirdik. Sosyodemografik özelliklerin aleksitimi, anksiyete ve depresyon skorlarıyla anlamlı bir ilişkisi olup olmadığını inceledik. Bu araştırma ile kronik dermatolojik hastalıklarda aleksitimi varlığını, hastalık grupları arasında aleksitimi puanlarında farklılık olup olmadığını ve eşlik edebilecek anksiyete ve depresyonu tanımayı amaçladık. Ayrıca, istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara sebep olabilecek demografik özellikleri inceledik. Çalışmamız, bu dermatolojik hastalıklara sahip bireylerin eşlik edebilecek aleksitimi açısından değerlendirilmesine ve tedavi edilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 51 psoriazis vulgaris, 51 KÜ, 41 AA, 28 PV hastası dahil edilmiştir. Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 (TAÖ-20), Hastane Anksiyete Ölçeği ve Hastane Depresyon Ölçeği anketleri hastalara uygulandı. Hastaların sosyodemografik özellikleri hakkında bilgi edinmek amacıyla 'Hasta Bilgi Formu' dolduruldu. Bulgular: Psoriazis vulgaris haricindeki hastalık gruplarında sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı yüksek aleksitimi puanları saptandı. Hastalık grupları arasında yapılan karşılaştırmada diğer hastalık gruplarından anlamlı yüksek aleksitimi puanı AA hastalarında mevcuttu. Tüm hastalık gruplarında anksiyete puanları, PV hariç diğer hastalık gruplarında depresyon puanları sağlıklı kontrol grubundan anlamlı yüksekti. Hastalık grupları arasında hem anksiyete hem de depresyonda anlamlı yüksek sonuçlar AA hastalığına aitti. Aleksitimi düzeyleri ile anksiyete ve depresyon arasındaki ilişkinin, AA ve psoriazisli hastalarda anlamlı pozitif korelasyon gösterdiği bulundu. Ayrıca, tüm hastalık gruplarında anksiyete ile depresyon arasında anlamlı pozitif korelasyonlar tespit edildi. Çalışmamızda hastalık şiddeti ile aleksitimi arasında anlamlı pozitif ilişki hastalık gruplarından sadece psoriazis vulgarisli hastalarda saptandı. Psoriazis vulgaris ve AA hastalarında hastalık şiddeti ile anksiyete ve depresyon arasında, KÜ'li hastalarda hastalık şiddeti ile depresyon arasında anlamlı pozitif ilişki bulundu. Psoriazis vulgarisli hastalarda kadın katılımcılarda ve AA'lı hastalarda evli katılımcılarda anlamlı yüksek anksiyete düzeyleri olduğu gösterildi. Hasta gruplarında yaş ile aleksitimi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sadece PV'li hastalarda yaş ile anksiyete ve depresyon puanları arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu. Hasta gruplarında hastalık süresi, hastalık başlangıç yaşı, eşlik eden hastalık, sigara-alkol kullanımı, eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durum ile aleksitimi, anksiyete ve depresyon arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: PV hastalığı olan bireylerde, sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında, anlamlı ölçüde yüksek aleksitimi puanları olduğu bulundu. PV hastalığı ile aleksitimi arasındaki ilişki daha önce literatürde araştırılmamıştı. Hastalık grupları arasında karşılaştırma yapıldığında hem aleksitimi hem de anksiyete ve depresyon ortalama puanlarında anlamlı olarak en yüksek sonuçlar AA hastalarında bulundu. Psikosomatik bir hastalık olan AA'da aleksitiminin sıklıkla eşlik edebilen bir kişilik bozukluğu olduğu akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: Alexithymia is a personality trait known to affect 10-13% of the population, characterized by difficulty in recognizing and expressing emotions. Individuals with alexithymic personality traits have difficulty coping with stress. This chronic stress can disrupt immune system mechanisms and cause chronic dermatological diseases. Chronic dermatological diseases may be accompanied by psychopathologies, especially anxiety and depression, during their course. Additionally, emotional state disturbances may occur and an increase in alexithymic personality traits may occur. In our study, we included psoriasis vulgaris, alopecia areata (AA) and chronic urticaria (CU) disease groups, whose relationship with alexithymia has been previously investigated, and pemphigus vulgaris patients, whose relationship with alexithymia has not been investigated. We evaluated the levels of anxiety and depression that may accompany diseases along with alexithymia. We examined whether sociodemographic characteristics had a significant relationship with alexithymia, anxiety and depression scores. With this study, we aimed to identify the presence of alexithymia in chronic dermatological diseases, whether there is a difference in alexithymia between disease groups, and the anxiety and depression that may accompany it. We also examined demographic characteristics that could cause statistically significant differences. Our study aims to contribute to the evaluation and treatment of individuals with these dermatological diseases in terms of their alexithymic characteristics. Materials and Methods: 51 psoriasis vulgaris, 51 KU, 41 AA, 28 PV patients were included in the study. Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Hospital Anxiety Scale and Hospital Depression Scale questionnaires were administered to the patients. The 'Patient Information Form' was filled out to obtain information about the sociodemographic characteristics of the patients. Results: Significantly higher alexithymia scores were detected in disease groups other than psoriasis vulgaris compared to the healthy control group. In the comparison between disease groups, AA patients had significantly higher alexithymia scores than other disease groups. (p:0.001) Anxiety scores in all disease groups and depression scores in all disease groups except PV were significantly higher than the healthy control group. Significantly higher results among the disease groups in both anxiety and depression belonged to AA disease. (p: 0.0001) It was found that the relationship between alexithymia levels and anxiety and depression showed a significant positive correlation in patients with AA and psoriasis. Additionally, significant positive correlations were detected between anxiety and depression in all disease groups. In our study, a significant positive relationship between disease severity and alexithymia was detected only in psoriasis patients among the disease groups. A significant positive relationship was found between disease severity and anxiety and depression in patients with psoriasis vulgaris and AA, and between disease severity and depression in patients with CU. Significantly higher anxiety levels were demonstrated in patients with psoriasis, female participants, and married participants in patients with AA. No significant relationship was found between age and alexithymia in the patient groups. Age and anxiety and depression scores showed a significant negative correlation only in patients with PV. In the patient groups, no significant relationship was found between disease duration, age at disease onset, comorbidities, smoking-alcohol use, education level and socioeconomic status, and alexithymia, anxiety and depression. Conclusion: In our study, it was found that PV patients, who had not been investigated with alexithymia before, had significantly higher alexithymia scores than the healthy control. When comparison was made between disease groups, the highest results in both alexithymia and anxiety and depression mean scores were found in AA patients. It should be kept in mind during the follow-up and treatment process of the disease that alexithymia is a personality disorder that can often accompany AA, which is a psychosomatic disease.