The effects of artificial intelligence (AI) on the future jobs within the governmental organizations in Istanbul – Turkey
EKA'nın (YZ) İstanbul – Türkiye'deki kamu kurumlarındaki mesleklerin geleceği üzerindeki etkileri
- Tez No: 735879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİCOLETA ISAC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, İstanbuldaki Kamu Kuruluşları, Mesleklerin Geleceği, Artificial intelligence, Government organization, Istanbul, Future of Jobs
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Arka plan: Cep telefonları, internet ve ekonomik kalkınma ile birlikte finansal krizler gibi modern teknolojik evrim, tüketicinin ihtiyacını ve davranışını büyük ölçüde değiştirmiştir. Öyle ki, tüm bunlar Dünya ekonomisi üzerinde artan bir baskı yaratmış ve hükümeti çeşitli girişimlerde bulunmaya zorlamıştır. Çalışmanın arka planı, İstanbul'daki kamu kurumlarının insan kaynakları alanında yapay zekayı rutin olarak kullanmaya başladığı gerçeğini göstermektedir. Bu, kamu kurumlarından hizmet alanlara ile daha iyi ilgilenmek için işlerini daha yönetilebilir ve kolay hale getirmelerine büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul-Türkiye'deki kamu kurumlarında YZ'nın mesleklerin geleceği üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma, COVID-19 dönemini dikkate alarak YZ'nın etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada pragmatizm felsefesi kullanılmış ve araştırma, karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Veriler, yapay zekanın rutin olarak kullanıldığı İstanbul'da farklı devlet kurumlarında çalışan bazı görevlilerden elde edilmiştir. Veriler, çevrimiçi anketler ve telefon görüşmeleri yoluyla birincil veri toplama yöntemiyle elde edilmiştir. Anket için örneklem büyüklüğü 100 kişi olup, amaçlı örnekleme yoluyla 10 çalışanla görüşme yapılmıştır. Nicel veriler SPSS üzerinde demografik, frekans, korelasyon ve regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmada, organizasyon sürdürülebilirliği, hizmet alıcıların tercihleri, İnsan kaynakları ve mesleklerin geleceği olmak üzere dört bağımsız değişken kullanılmıştır. YZ'nın COVID-19 sırasında kullanımı bağımlı değişken olarak alınmıştır. Çalışmanın bulguları, yapay zekanın sürdürülebilirlik, insan kaynakları ve mesleklerin geleceği üzerindeki potansiyel etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, kamu kuruluşlarından hizmet alanlar üzerinde herhangi bir etkiye rastlanmamıştır. Sonuç: Araştırma bulgularından, YZ'nın mesleklerin geleceği üzerinde önemli bir etkiyi kapsadığı sonucuna varılabilir. Bu etki, organizasyonun sürdürülebilirliği ve insan kaynaklarının daha iyi çalışması şeklinde görülebilir.
Özet (Çeviri)
Background: Modern technological evolution, such as mobile phones, internet, and economic development alongside with the financial crises has largely modified the need and the behavior of the customer at large scale. Such that these all has put increased pressure over the economy of the world and has enforced government to undertake several initiatives. The study background displays the fact that the Istanbul has notably started the utilization of AI in their human resource on routine basis. This is largely assisting them in making their work more manageable and easier to deal with the customer in governmental organization. Aim: The aim of current study is determining the impact of AI over the future of job in governmental organization at Istanbul-Turkey. The study aimed at analyzing the impact of AI by considering the period of COVID-19. Method: The current study has utilized pragmatism philosophy and the research has been undertaken through mixed method. The data has been conducted from the employee working in different governmental organization at Istanbul where AI is being used on routine basis. The data has been collected through primary data collection method via online surveys and telephonic interviews. The sample size for survey was 100 employees while an interview has been conducted from 10 employees through purposive sampling. The quantitative data has been analyzed on SPSS through Demographic, Frequency Correlation analysis. The qualitative data has been analyzed through thematic analysis. Findings: The research considered four independent variables i.e., organization sustainability, customer, Human resource, and future of jobs. While utilization of AI during COVID-19 was considered as dependent variable. The findings of the study claimed that the AI encompasses potential impact over the sustainability, human resource, and future of jobs. However, no impact has been found over the customer of governmental organization. Conclusion: From the research findings it can be concluded that AI encompasses significant influence over the future of jobs. This impact can be seen in the form of organization sustainability and better operation of Human resource.