Yaşlandırılmış ve yaşlandırılmamış zirkonya altyapılar üzerine uygulanan feldspatik porselenin bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of bond strength of feldspathic porcelains applied to aged and unaged zirconia surfaces
  1. Tez No: 735951
  2. Yazar: BERNA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DERYA ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama, Bağlantı, Yüzey işlemi, Termal siklus, Zirkonya, Shear, Connection, Surface treatment, Thermal cycle, Zirconia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Estetik, biyouyumlu ve dayanıklı bir seramik olan zirkonya, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır fakat altyapı materyali olarak kullanıldığında veneer seramiği ile arasındaki bağlantı mekanizması ve yaşlanmanın materyale etkisi henüz tam olarak bilinmemektedir. Çalışmamızın amacı, farklı yüzey işlemleri uygulanan zirkonya altyapı materyalinin, veneer seramiği ile arasındaki bağlanma dayanımının yaşlandırma öncesi ve sonrası değerlendirilmesidir. Çalışmamızda, Nacera® Shell Zirkonya bloktan, microcut (Microcut 201,Mekton Instruments Inc., Bursa, Türkiye) cihazı kullanılarak aynı ölçülerde toplam 60 adet örnek elde edildi. Hazırlanan örnekler farklı yüzey işlemleri uygulanmak üzere (kumlama, kumlama+ asit+ silan içerikli primer, Rocatec sistem+ silan içerikli primer) rastgele üç gruba (n=20) ayrıldı. Sonrasında farklı yüzey işlemi uygulanan her grup kendi içinde ikiye ayrılarak, her gruptan 10 örnek termal siklus işlemine tabi tutuldu. Termal siklustan çıkan toplam 30 örneğe termal siklus öncesi uygulanan yüzey işlemleri aynı standartlar altında tekrarlandı. Yüzey hazırlıkları tamamlanan toplam 60 örnek, Vita VM9 Base Dentin üstyapı seramiği ile kaplandı. Ardından her örneğe makaslama bağlanma dayanımı testi uygulandı ve istatiksel analiz, 2 yönlü varyans analizi (Two Way Anova) ve Bonferroni düzeltmesi (α= 0.05) uygulanarak Post-Hoc LSD testi ile değerlendirildi. İstatiksel analiz sonuçlarına göre, hem yaşlandırma yapılan hem de yapılmayan gruplar arasında en yüksek bağlanma dayanımı Rocatec sistem+ silan içerikli primer grubunda bulundu (p< 0,05). Kumlama ve kumlama+ asit+ silan içerikli primer grupları arasında ise istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Yaşlandırma işlemi sonrasında farklı yüzey işlemi uygulanan tüm gruplarda, makaslama bağlanma dayanımı istatiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p< 0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre, zirkonyaya yüzey işlemi olarak Rocatec sistem+ silan içerikli primer uygulaması veneer seramik ile bağlantıyı önemli ölçüde arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Zirconia, which is an aesthetic, biocompatible and durable ceramic, is widely used today, but when used as an infrastructure material, the bonding mechanism between it and the veneer ceramic and the effect of aging on the material are not yet known. The aim of our study is to evaluate the bond strength of zirconia infrastructure material with veneer ceramic before and after aging, which has been applied different surface treatments. In our study, a total of 60 samples were obtained from Nacera® Shell Zirconia block in the same dimensions by using a microcut (Microcut 201, Mekton Instruments Inc., Bursa, Turkey) device. The prepared samples were randomly divided into three groups (n=20) to apply different surface treatments (sandblasting, sandblasting + acid + silane-containing primer, Rocatec system + silane-containing primer). Afterwards, each group that applied different surface treatments was divided into two, and 10 samples from each group were subjected to thermal cycle treatment. The surface treatments applied before the thermal cycle on a total of 30 samples that came out of the thermal cycle were repeated under the same standards. A total of 60 specimens, whose surface preparations were completed, were covered with Vita VM9 Base Dentin superstructure ceramic. Then, shear bond strength test was applied to each sample and statistical analysis was evaluated with Post-Hoc LSD test by applying 2-way analysis of variance (Two Way Anova) and Bonferroni correction (α= 0.05). According to the results of the statistical analysis, the highest bond strength was found in the Rocatec system+ silane-containing primer group between both the aged and non-aged groups (p< 0.05). No statistically significant difference was found between sandblasting and sandblasting+ acid+ silane-containing primer groups. Shear bond strength was found to be statistically significantly lower in all groups that applied different surface treatments after the aging process (p< 0.05). According to the results of our study, the application of Rocatec system + silane-containing primer to zirconia as a surface treatment significantly increases the bond with veneer ceramic.