Farklı yöntemlerle aktive edilen sodyum ve kalsiyum hipoklorit solüsyonlarının pulpa dokusunu çözme etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of pulp tissue dissolving efficiency of sodium and calcium hypochlorite solutions activated by different methods
- Tez No: 735964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sodyum hipoklorit, Kalsiyum hipoklorit, Lazerle aktive irrigasyon, Pasif ultrasonik irrigasyon, Pulpa doku çözünmesi, Sodium hypochlorite, Calcium hypochlorite, Laser activated irrigation, Passive ultrasonic irrigation, Pulp tissue dissolution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, sodyum ve kalsiyum hipoklorit solüsyonlarının, geleneksel iğne irigasyonu ve iki farklı irrigan aktivasyon yöntemiyle kullanıldıklarında pulpa dokusunu çözme kapasitelerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada 108 sığır kesici dişine standart dentin kaviteleri açıldı. İrrigasyon solüsyonları ve aktivasyon işlemlerine göre, her birinde 12'şer örnek olacak şekilde dişler rastgele 9 gruba ayrıldı: 1, 2 ve 3. gruplarda NaOCL solusyonu sırasıyla geleneksel iğne, pasif ultrasonik (PUI) ve lazer aktive irrigasyon (LAI) ile birlikte uygulandı. 4, 5 ve 6. gruplarda sırasıyla aynı irrigasyon teknikleri Ca(OCl)2 kullanılarak yapıldı. 7, 8 ve 9. gruplarda ise aynı sıra ve tekniklerle distile su kullanıldı ve bu gruplar kontrol olarak işlev gördü. Ağırlıkları işlem öncesi tartılmış olan pulpa dokusu örnekleri, dentin kavitelerine yerleştirilerek yukarıdaki irrigasyon işlemleri yapıldı. Uygulama sonrası çıkarılan pulpa doku örnekleri kurutuldu ve tekrar tartıldı. Son ağırlıklar ilk ağırlıklardan çıkarılarak her bir örneğin işlem sonrasındaki ağırlık kaybı hesaplandı. İstatistiksel değerlendirmeler için İki Faktörlü (Faktöriyel) Varyans Analizi ve Duncan çoklu karşılaştırma testleri kullanıldı. Bulgular, NaOCI ve Ca(OCI)2 solüsyonlarının doku çözme etkinlikleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Her iki solusyon distile suya göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha etkili bulundu. Aktivasyon uygulanan gruplar (LAI ve PUI ), geleneksel iğne grubundan anlamlı düzeyde daha fazla miktarda pulpa doku çözünmesi sağladı. LAI grubunun, PUI grubuna göre anlamlı düzeyde daha etkili olduğu belirlendi. Distile su uygulanan grupların hiç birinde pulpa doku çözünmesi gözlenmedi. Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde, NaOCI ve Ca(OCI)2 solüsyonlarının pulpa dokusunu çözme kapasitelerinin benzer olduğu ve aktivasyon uygulanmasıyla her iki solusyonun da etkinliklerinin arttırılabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to compare the pulp tissue dissolving capacities of sodium and calcium hypochlorite solutions when used with conventional needle irrigation and two different irrigant activation methods. Standard dentin cavities were prepared on one hundred eight bovine incisor teeth. The teeth were randomly divided into nine groups of twelve samples according to irrigation solutions and activation procedures. In groups 1, 2 and 3 sodium hypochlorite (NaOCl) was used respectively with conventional needle irrigation, passive ultrasonic irrigation (PUI) and laser-activated irrigation (LAI) techniques. In groups 4, 5, and 6, the same irrigation techniques were used with calcium hypochlorite (Ca(OCl)2) rather than NaOCI. In groups 7, 8, and 9 the same techniques were performed using distilled water this time, and they served as controls. The pre-weighed pulp tissue samples were placed in dentin cavities, and the abovementioned irrigation procedures were performed. After the applications, the pulp tissue samples were removed, dried, and weighed again. The weight loss of each sample was calculated by subtracting the final weights from the initial ones. Two-way ANOVA and Duncan multiple comparison tests were used for statistical evaluations. There was no significant difference between the dissolving capacities of NaOCI and Ca(OCI)2 solutions. Both solutions were found to be significantly more effective than distilled water. The activated groups (LAI and PUI) provided significantly greater pulp tissue dissolution than the conventional needle group. The LAI group was significantly more effective than the PUI group. No pulp tissue dissolution was observed in any of the groups treated with distilled water. Within the limitations of this study, it was concluded that the pulp tissue dissolving efficacy of NaOCI and Ca(OCI)2 solutions was similar and can be increased by the activation methods.