Bipolar bozuklukta lityum sürdürüm tedavisinin glomerüler filtrasyon hızı üzerine etkileri
Effects of lithium maintenance therapy on glomerular filtration rate in bipolar disorder
- Tez No: 736021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ ZORLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, lityum, glomerüler filtrasyon hızı, kronik böbrek hastalığı, Bipolar disorder, lithium, glomeruler filtration rate, chronic kidney disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Lityum, duygudurum bozuklukları için yaygın olarak kullanılan ve oldukça etkili bir tedavidir ama kronik böbrek hastalığı gelişimine neden olmasıyla ilgili endişeler kullanımını azaltmaktadır. Bu çalışmamızda lityum kullanan bipolar bozukluk olguları ile lityum kullanmayan bipolar bozukluk tanılı olguları glomerüler filtrasyon hızı açısından karşılaştırmayı, lityum kullanım süresi, dozu ve lityum intoksikasyonu öyküsünün glomerüler filtrasyon hızı üzerine etkisinin olup olmadığını araştırmayı hedefledik. Yöntem: Bu çalışmada bipolar bozukluk tanısıyla takipli lityum kullanımı olan 50 hasta grubu ve lityum kullanımı olmayan 50 kontrol grubunun 6 aylık aralıklarla hesaplanan glomerüler filtrasyon hızı değerlerinin değişimi karşılaştırmalı olarak incelendi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, tedavi süresi, sigara kullanımı, nefrotoksik ilaç kullanımı, bipolar bozukluk alt tipi, ek tıbbi hastalık açısından herhangi bir fark saptanmamıştır. Lityum kullanan grupta lityum kullanım süresinin ve kullanılan lityum dozunun glomerüler filtrasyon hızı üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Zaman ve bazal glomerüler filtrasyon hızı değerlerinin lityum kullanımında glomerüler filtrasyon hızındaki düşüşü öngördürücü etkisi saptanmıştır. Sonuç: Başlangıç glomerüler filtrasyon hızı düzeyi ve sonrasında 6 ay aralıklarla en az 3 izlem değeri olan 100 olgunun (50 lityum kullanan, 50 lityum kullanmayan) geriye dönük incelemesi sonucunda her iki grubun da izlemde glomerüler filtrasyon hızı düşüklüğü gösterdiği ancak lityum kullanan grubun kullanmayan gruba göre anlamlı olarak daha fazla glomerüler filtrasyon hızı düşüşü gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Lithium is a widely used and highly effective treatment for mood disorders, but Its use is limited by concerns about risk of chronic kidney disease. The aim of this study was to investigate the effect of lithium treatment on renal function and to determine influencing factors. In this study, we aimed to compare Bipolar disorder cases using lithium and Bipolar disorder cases not using lithium in terms of glomerular filtration rate , and to investigate whether the duration of lithium use, dose of lithium used and the history of lithium intoxication have an effect on glomerular filtration rate. Method: In this study, the variation of glomerular filtration rate values calculated at 6-month intervals in the 50 patient group with the diagnosis of bipolar disorder who were followed-up with lithium use and the 50 control groups without lithium use were examined comparatively. Findings: No difference was found between the groups in terms of age, gender, duration of treatment, smoking, nephrotoxic drug use, bipolar disorder subtype, and additional medical disease.No difference was found between the groups in terms of age, gender, duration of treatment, smoking, nephrotoxic drug use, bipolar disorder subtype, and medical disease. Time and baseline glomerular filtration rate values were found to have a predictive effect on the decrease in glomerular filtration rate in lithium use. Results: As a result of the retrospective analysis of 100 cases (50 lithium users, 50 lithium non-users) who had a baseline glomerular filtration rate level and at least 3 follow-up values at 6-month intervals thereafter, both groups showed low glomerular filtration rate in the follow-up, but the lithium-using group had a significantly higher glomerular filtration rate decrease than the non-user group.