Çalışma koşulları ile çalışanların tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the connectionbetween working conditions and employee's burnout levels
- Tez No: 736127
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP FERİDE OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Health Education, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışma koşulları, tükenmişlik, tükenmişlik sendromu, çalışma ortamı, Working Conditions, Burnout, Burnout Syndrome, Work Environment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tükenmişlik, her meslek grubunda ortaya çıkabilmesi muhtemel bir durumdur.Tükenmişliğin sadece kişinin fiziksel veya mental sağlığı ile değil aynı zamanda bireyin çalışma koşulları ve demografik özellikleri ile de ilişkili olduğu ileri sürülmektedir. Bu araştırmanın amacı çalışanların çalışma koşulları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Çalışmaya toplam 245 kişi katılmıştır. Çalışma verilerine ulaşmak amacıyla demografik özellikler, çalışma koşulları ölçeği ve tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Demografik özellikler kapsamında kişilerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, eğitim, çocuk sahibi olma durumu, toplam çalışma süresi, çalışılan sektör değerlendirilmiştir. Çalışma koşulları kapsamında ise işyerinde çalışanların talepleri, çalışanların iş üzerindeki kontrol, talep, çalışanların aldığı destek, çalışan, ilişkiler, çalışan rolleri ve işyerindeki değişim değerlendirilmiştir. Tükenmişlik iledemografik özellikler arasında anlamlı bir farklılık göstermediği ancak çalışma koşulları faktörlerinden talepler ve ilişkiler ile pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Çalışma koşullarıyla demografik özellikler arasından yaş, eğitim ve sektöre göre anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Diğer demografik değişkenlerden cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma durumu, çalışma süresi değişkenleri ile anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Çalışma koşulları alt boyutlarından talepler, kontrol, destek, ilişkiler, rol ve değişim değişkenlerinin kendi aralarında da anlamlı farklılıkların olduğu anlaşılmaktadır. Verilerin incelenmesinde tükenmişlik ve çalışma koşullarının demografik özellikler ile arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Tükenmişlik ve çalışma koşulları arasındaki ilişkinin tespitinde ise spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan çalışmadan kişilerin tükenmişlik ve çalışma koşullarının bazı alt boyutlarının arasında anlamlı ilişki olduğu anlaşılmış ve sebepleri ve alınabilecek önlemler ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Burnout is a situation that is likely to occur in every occupational group. It is argued that burnout is not only related to the physical and mental health of the person, but also to the working conditions and demographic characteristics of the individual. The aim of this research is to determine the relationship between the working conditions of the employees and their burnout levels. A total of 245 people participated in this study. Demographic characteristics, working conditions scale and burnout scale were used to reach the study data. Within the scope of demographic characteristics, gender, age, educational status, marital status, education, whether or not having child status, total working time of people and the sector they work in, have been evaluated. On the other hand, within the scope of working conditions, demands of the employees in the workplace, the control of the employees on the work, the support received by the employees, the relations of the employees, the roles of the employees and the change in the workplace have been evaluated. As a result of the study, it is determined that, there is no significant difference between demographic characteristics and burnout. However, demands of the employees in the workplace and the relations of the employees, which are working conditions factors, both have positive and significant relationship with demograhic characteristics. There is a significant difference between working conditions and age, education, sector, which are among the demographic characteristics. There is no significant difference between working conditions and other demographic variables such as gender, marital status, whether or not having child status and total working time. It has been understood that demands, control, support, relationships, roles and change variables which are sub-dimensions of working conditions also have significant differences among themselves. In order to determine the relationship between burnout and working conditions with demographic characteristics, non-parametric tests have been used to analyze the data. In order to determine the relationship between burnout and working conditions spearman correlation analysis has been used. As a result of the study, it has been understood that there is a significant relationship between burnout and some of the sub-dimensions of working conditions and suggestions have been made regarding the causes and precautions to be taken.