Nonsendromik süpernümerer dişlerin prevalans ve dağılımının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of prevalance and distribution of nonsendromic supernumerary teeth
- Tez No: 736224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL KESKİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: çocuk diş hekimliği, diş anomalileri, hiperdonti, karışık dişlenme prevalans, süpernümerer diş, dental anomalies, hyperdontia, mixed dentition, pediatric dentistry, prevalence, supernumerary teeth
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Dişlerin gelişim sürecinde, dental lamina oluşumunun dış etkenler sebebiyle duraksaması veya dental laminanın yapı bozukluğuna uğraması sonucunda diş anomalileri meydana gelmektedir. Süpernümerer dişler, dental arkın herhangi bir bölgesinde normal dentisyona ilave görülen ve diş germinden köken alan diş veya diş benzeri yapılardır. Bu retrospektif çalışmada Gaziantep Üniversitesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na başvuran 7085 hastanın panoramik radyografik verileri kullanılarak süpernümerer dişlerin prevalansı, karakteristik ve dağılımının değerlendirilmesi amaçlandı. Tanımlayıcı istatistikler sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma olarak verildi. Bu çalışmada süpernümerer dişlerin prevalansı %1.73 olarak bulundu. Değerlendirilen 7085 hastadan 123'ü (%1.73), 148 süpernümerer dişe sahipti. Süpernümerer dişleri olan 123 hastanın ortalama yaşı 9.31±1.73 yıl (5 ila 12 yıl) idi.123 hastanın 80'i (%65.04) erkek, 43'ü (%34.96) kadındı. 101 hastada (%82.11) bir, 20 hastada (%16.26) iki, 1 hastada (%0.81) üç ve 1 hastada (%0.81) dört süpernümerer diş tespit edildi. Süpernümerer dişlerin çoğu (%89.18) premaksillada idi. 148 süpernümerer dişin 98'inin (%66.21) konik, 30'unun (%20.27) süplemental (normal boyut ve şekil) ve 20'sinin (%13.51) tüberkülat (kasp veya kronda bir tüberkül) olduğu tespit edildi. Süpernümerer dişlerin 104'ünün (%70.27) gömülü olduğu ve 100 tanesinin (%67.56) normal (vertikal) pozisyonda olduğu bulundu. Çalışmadan elde edilen sonuça göre, süpernümerer dişlerin erken teşhisi ve uygun tedavi planlamasının yapılması, olası komplikasyonların önlenmesi ve daha sonra gerekebilecek uzun ve maliyetli tedavilere olan ihtiyacın azalması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
During the development of the teeth, dental anomalies occur as a result of the cessation of the formation of the dental lamina due to external factors or the deformation of the dental lamina. Supernumerary teeth are teeth or tooth like structures that appear in addition to the normal dentition in any region of the dental arch and originate from the tooth germ. In this retrospective study, it was aimed to evaluate the prevalence, characteristics and distribution of supernumerary teeth by using panoramic radiographic data of 7085 patients who applied to Gaziantep University Department of Pediatric Dentistry. Descriptive statistics were given as numbers, percentages, mean and standard deviation. In this study, the prevalence of supernumerary teeth was found to be 1.73%. Of the 7085 patients evaluated, 123 (1.73%) had 148 supernumerary teeth. The mean age of 123 patients with supernumerary teeth was 9.31±1.73 years (5 to 12 years). Of 123 patients, 80 (65.04%) were male and 43 (34.96%) were female. One supernumerary tooth was detected in 101 patients (82.11%), two in 20 patients (16.26%), three in 1 patient (0.81%), four supernumerary teeth in 1 patient (0.81%). Most of the supernumerary teeth (89.18%) were in the premaxilla. It was determined that 98 (66.21%) of 148 supernumerary teeth were conical, 30 (20.27%) were supplemental (normal size and shape) and 20 (13.51%) were tuberculate (a tubercle in the cusp or crown). It was found that 104 (70.27%) of the supernumerary teeth were impacted and 100 (67.56%) were in the normal (vertical) position. According to the results obtained from the study, early diagnosis of supernumerary teeth and appropriate treatment planning are important in terms of preventing possible complications and reducing the need for long and costly treatments that may be required later.