Kontrast antrenman metodunun boksörlerin kuvvet ile hız ilişkili performansları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of contrast training method on the performance of boxers related to strength and speed
- Tez No: 736253
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ VOLKAN GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kontrast Antrenman, Pliometrik, Maksimal Kuvvet, Çabuk Kuvvet 2022, 66 Sayfa, Contrast Training, Plyometric, Maximal Strength, Quick Strength 2022, 67 Pages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı; kontrast antrenman metodunu sporculara uygulayarak kuvvet ile hız ilişkili sağ-sol direk yumruk hızı performansları üzerine etkisini incelemektir. Araştırmada yapılmış olan 6 haftalık kontrast antrenman sonucunda boksörlerin performansında en önemli belirleyicilerden olan maksimal kuvvet, patlayıcı kuvvet ve yumruk hızı performansları incelenmiştir. Çalışmaya 16 millî amatör boksör katılmıştır. Boksörlere ait tüm demografik bilgiler ve antropometrik ölçümler kaydedildi (Yaş, Boy uzunluğu, Vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, iskelet kas kütlesi, vücut yağ yüzdesi). Yapılan çalışma Kontrast Antrenman Grubu (KAG) ve Kontrol Grubu (KG) olmak üzere iki gruptan oluşturuldu. Kontrast antrenman grubu haftada 3 gün uygulanan Kontrast antrenmanına ek olarak rutin boks antrenmanlarına 6 hafta boyunca devam etmiştir. Kontrol grubu ise rutin boks antrenmanlarına devam etti. Katılımcılar, iki ölçüm gününe de gelmişlerdir. Birinci gün yapılan ölçümlerde, katılımcıların demografik bilgileri, antropometrik ölçümleri, 1 Tekrar Maksimum (TM) skuat değerleri ve skuat sıçrama yükseklikleri belirlenip yeteri kadar dinlenme verildikten sonra 1 Tekrar Maksimum (1TM) Bench pres değerleri ve Tendo Power and Speed Analyzer cihazı ile sağ-sol direk yumruk hız testi ile sonuçları alınmıştır. 6 haftalık çalışmanın sonunda ikinci ölçümlerde de ilk ölçüm günündeki gibi standart ısınma protokolünü takiben testler uygulanıp veriler kaydedilmiştir. Kontrast antrenman metodunun çalışılma prensibi; %80> üzerinde ağırlıklı bir setin ardından %40-50 hafif ağırlıklı bir set ile değişmeli olarak uygulanmasıdır. Hafif yüklenmede patlayıcı ve mekanik benzerlik gösteren bir hareket uygulaması ön plana çıkarılır. Bu çalışmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22 istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmada güven aralığı 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada kontrast antrenman metodunu uygulayan grubun ön test ve son test ölçüm sonuçlarında yumruk hızı performansında kontrol grubuna kıyasla istatiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Çalışmada gruplar arası karşılaştırmalarda ise Bench pres, Skuat ve Skuat sıçramada her iki grupta da anlamlı bir değişim tespit edilmiştir. Bunun sonucunda uygulanan farklı antrenman yöntemlerinin maksimal kuvvet ve skuat sıçrama üzerinde her iki grupta istatiksel olarak anlamlı bir fark elde edilirken uygulanan antrenman metotları arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of force and speed on right-left straigth punch speed performances by applying contrast training method to athletes. As a result of the 6-week contrast training conducted in the research, the maximal force, explosive force and punch speed performances, which are one of the most important determinants of boxers' performance, were examined. 16 National amateur boxers participated in the study. Demographic information and Anthropometric measurements of all boxers were recorded (Age, Height, Body weight, body mass index, skeletal muscle mass, body fat percentage). The study was conducted in two groups: Contrast training group (CTG) and control group (CG). The Contrast Training group continued their routine training for 6 weeks in addition to the Contrast training, which was practiced 3 days a week. The control group continued their routine boxing training. The participants came to both measurement days. The measurement on the first day, participants anthropometric measurements, the maximum 1 Rep (1RM) values and Maximum bounce Heights are determined and squat, squat 1 Rep Maximum after giving enough rest (1RM) values and bench presses Tendo power and speed Analyzer device and right-left straight punch speed test results were obtained. at the end of the 6-week study, the second measurements were performed as on the first measurement day, following the standard warming protocol, tests were performed and data were recorded. The principle of study of contrast loading is that a high-weight (80%>) series is applied interchangeably with a light-weight (40-50%) series. An explosive application of movement is highlighted in the light series. The data obtained were evaluated in a computer environment using the SPSS 22 statistical package program. In this study, the confidence december was accepted as 0.05. As a result, in this study, a statistically positive significant difference was found in the results of pre-test and post-test measurement of the group applying the contrast training method in punch speed performance compared to the control group. In the study, a significant change was found in Bench press, Squat and Squat jump in both groups dec comparisons between the groups. As a result dec while there was a statistically significant difference between the maximal strength and squat jump of the different training methods applied in both groups, no significant difference was found between the training methods applied.