Eğitim aile sağlığı merkezine başvuran hastaların başvuru nedenleri: Ankara örneği
Reasons for application of patients who apply to the educational family health center: The case of ankara
- Tez No: 736305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Tanı, Birinci basamak, Family Medicine, Diagnosis, Primary Health Care
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mamak Mehmetçik Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'mize başvuran hastaların kayıtlarını inceleyerek; polikliniğimize başvuran hasta profilini ortaya koymak, başvuru nedenleri, tanıları, uygulanan yönetim planı, sevk ve konsültasyon işlemlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışma 01.03.2022-31.03.2022 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mamak Mehmetçik Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı olup herhangi bir nedenle başvuran hastaların kayıtları üzerinde yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 266 kişinin yaş ortalaması 35,88±22,02. Hastaların %62'si kadın ve %65'i 19-64 yaş grubundadır. Çalışmanın yapıldığı dönemde başvuran hastaların %55,6'sının reçete yazdırmak için, %15'inin rapor yazdırmak için ve %3'ünün uzmana sevk için aile hekimliğine başvurduğu görülmektedir. Hastaların %67,3'üne herhangi bir işlem yapılmazken en çok yapılan işlem sağlıklı birey takibidir. Hastalara en çok yazılan raporların öğrenci istirahat raporu olduğu, ikinci sıklıkta ise sürücü sağlık raporu olduğu görülmüştür. Hastalara başvuru sonrasında yazılan ilaçların dağılımına bakıldığında; en sık reçete edilen ilaçların oral non-steroid antiinflamatuar ilaçlar olduğu bulundu. Yaş gruplarına göre başvuru nedenlerine bakıldığında 0-18 yaş grubunda çocuk takiplerinin, 19-64 yaş grubunda laboratuvar istemlerinin, 65 yaş ve üstü grupta ise intramuskuler enjeksiyon işlemlerinin daha fazla talep edildiği tespit edildi. Sonuç: Birinci basamakta koruyucu hekimlik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: By examining the records of patients admitted to Ankara Training and Research Hospital Mamak Mehmetcik Education Family Health Center; it was aimed to reveal the patient profile who applied to our outpatient clinic, to evaluate the reasons for admission, diagnosis, management plan, referral and consultation procedures. Materials and Methods: This study is a descriptive study. The study was carried out the records of patients who were registered to Ankara Training and Research Hospital Mamak Mehmetcik Education Family Health Center and applied for any reason between 01.03.2022 and 31.03.2022. Results: The mean age of 266 people included in the study was 35,88±22,02 (min 1, max 88). 62% of the patients are female and 65% of the patients are in the 19-64 age group. According to the results of our study, it is seen that 55.6% of the patients who applied at the time of the study applied to family medicine for a prescription, 15% for a report and 3% for a referral to a specialist. While 67.3% of the patients were not treated, the most common procedure was the follow-up of healthy individuals. It was observed that the most frequent reports issued to the patients were the student rest report and the second most frequent driver's license health report. Considering the distribution of drugs prescribed to patients; the most common prescribed drugs were found to be oral non-steroidal anti-inflammatory drugs. When the reasons for application were examined according to age groups, it was found that child follow-ups in the 0-18 age group were more demanded. It has been determined that laboratory requests are more demanded in the 19-64 age group. It was observed that intramuscular injection procedures were more preferred in the 65 years and older group. Conclusion: It would be beneficial to carry out studies to increase preventive medicine activities in Primary Health Care Services.