Acil servise kalp yetmezliğine sekonder akut solunum yetmezliği tablosunda başvuran ve NIMV tedavisi uygulanan hastalarda IPI değerinin hastane yatış süresi ve mortaliteyi belirlemede etkisi
The effect of IPI value on predicting hospital stay and mortality in patients presenting to the emergency department with acute respiratory failure secondary to heart failure and undergoing NIMV treatment
- Tez No: 945685
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN EYÜPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, entegre pulmoner indeks, IPI, non-invaziv mekanik ventilasyon, mortalite, acil servis, solunum yetmezliği, Heart failure, Integrated Pulmonary Index, IPI, non-invasive mechanical ventilation, mortality, emergency department, respiratory failure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kalp yetmezliğine bağlı akut solunum yetmezliği nedeniyle acil serviste takip edilen ve non-invaziv mekanik ventilasyon (NIMV) uygulanan hastalarda, Entegre Pulmoner İndeks (IPI) skorunun mortalite öngörüsündeki yerini araştırmak ve IPI değişimlerinin hastane yatış süresi üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2024- Aralık 2024 tarihleri arasında Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na başvuran, kalp yetmezliği tanılı ve NIMV başlanan 50 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, geliş ve tedavi sonrası vital parametreleri, laboratuvar bulguları, IPI değerleri ile birlikte mortalite, hastanede kalış süresi ve yatış şekli gibi klinik sonlanımları kayıt altına alınmıştır. Veriler istatistiksel olarak analiz edilerek IPI ve diğer parametrelerin mortalite ve klinik gidişatla ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 50 hastanın %54'ü erkek, %46'sı kadındı. Ortalama yaş 68,72 ± 13,19 yıl olarak hesaplandı. Hastaların %36'sında hipertansiyon, %28'inde ise diyabet mevcuttu. Hastaların %76'sı yoğun bakım ünitesine yatırılırken, %22'si servise alındı. Toplam mortalite oranı %38 olarak belirlendi. Başvuru sırasında ölçülen ortalama IPI değeri 3,24 ± 2,09 iken, tedavi sonrasında bu değer anlamlı şekilde artarak 6,28 ± 2,15'ye yükseldi (p0,05). Ancak tedavi sonrası IPI değeri, IPI değişimi, geliş saturasyonu, PO₂ ve EtCO₂ değerleri mortaliteyi öngörmede anlamlı parametreler olarak belirlendi. Ayrıca yalnızca yaşayan hastalar incelendiğinde, tedavi sonrası IPI değişiminin hastanede kalış süresi ile negatif korelasyon gösterdiği (r=-0.35, p=0.02) saptandı. Bu durum, IPI skorundaki iyileşmenin yalnızca sağkalımı değil aynı zamanda yatış süresini de olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Sonuç: Entegre pulmoner indeks (IPI) skoru, kalp yetmezliğine bağlı solunum yetmezliği nedeniyle NIMV uygulanan hastalarda, özellikle tedavi öncesi düşük ve tedavi sonrası artan değerleri ile mortaliteyi öngörmede değerli bir göstergedir. Entegre pulmoner indeks değişiminin sağkalım ve hastane yatış süresi ile olan ilişkisi, bu parametrenin acil servis koşullarında etkin bir karar destek aracı olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the prognostic value of the Integrated Pulmonary Index (IPI) score in predicting mortality and to evaluate the impact of IPI changes on the length of hospital stay in patients monitored in the emergency department due to acute respiratory failure secondary to heart failure and treated with non-invasive mechanical ventilation (NIMV). Materials and Methods: A total of 50 patients diagnosed with heart failure and initiated on NIMV at the Emergency Medicine Department of Çam and Sakura City Hospital between June and December 2024 were prospectively included in the study. Demographic data, pre- and post-treatment vital parameters, laboratory results, and IPI scores were recorded along with clinical outcomes such as mortality, length of hospital stay, and type of admission. Statistical analyses were performed to evaluate the relationship between IPI and other parameters with mortality and clinical course. Results: Among the 50 patients included in the study, 54% were male and 46% were female, with a mean age of 68.72 ± 13.19 years. Hypertension was present in 36% of the patients, while diabetes was observed in 28%. A total of 76% were admitted to the intensive care unit, and 22% were admitted to the general ward. The overall mortality rate was determined to be 38%. The mean IPI value at admission was 3.24 ± 2.09, which significantly increased to 6.28 ± 2.15 after treatment (p0.05). However, post-treatment IPI value, IPI change, initial SpO₂, PO₂, and EtCO₂ values were identified as significant predictors of mortality. Moreover, among surviving patients, the post-treatment change in IPI was found to have a negative correlation with the length of hospital stay (r=-0.35, p=0.02). This finding suggests that improvement in IPI scores may positively affect not only survival but also the duration of hospitalization. Conclusion: The Integrated Pulmonary Index (IPI) score is a valuable indicator for predicting mortality in patients with respiratory failure due to heart failure who are treated with NIMV. Especially, low baseline and significantly increased post-treatment IPI values were associated with improved outcomes. The association between IPI changes and both survival and length of hospital stay supports its utility as an effective clinical decision-support tool in emergency department settings.