Türkiye'ye gerçekleşen kitlesel göçlerin kayıt dışı istihdama etkisi: Suriyeli göçmenler üzerinden bir değerlendirme
The effect of mass migration to Turkey on informal employment: An evaluation on Syrian migrants
- Tez No: 736378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Göç Kuramları, Suriye, Uluslararası Koruma, ARDL Sınır Testi, Kitlesel Göç, Migration, Immigrant, Theories of Migration, Syria, International Protection, ARDL Boundary Test, Mass Migration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından günümüze Türkiye pek çok kitlesel göçün varış noktası olmuştur. Bu kitlesel göçler, Türkiye sınırları dışında yaşayan Türk milletinden olan göçmenler ve diğer milletlerden oluşmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nde, kitlesel göçlerin planlı bir şekilde kontrol edilebilmesi için farklı senelerde İskân Kanunları, İltica ve Sığınma Yönetmeliği, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Geçici Koruma Yönetmeliği oluşturulmuştur. 2011 senesinde Suriye'de başlayan iç savaşın giderek büyümesiyle Suriyeliler zorunlu olarak ülkelerini terk etmiş ve yakın ülkelere sığınmıştır. Bu göçlerin en çok tercih edildiği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Türkiye, Suriyelilerin kitlesel göçü sonucunda sosyo-ekonomik olarak etkilenmiş ve bu çerçevede düzenlemeler oluşturmuştur. Bu çalışmada Suriyelilerin Türkiye ekonomisi üzerindeki kayıt dışı istihdama yönelik etkisi makroekonomik faktörler dahilinde incelenmiştir. Araştırmada; işsizlik oranı, ekonomik büyüme, tarımda kayıt dışı istihdam ve tarım sektörü istihdam oranı 2014-2021 yılları arası çeyreklik veri kullanılarak ARDL sınır testi ve Toda-Yamamoto nedensellik testi ile modellenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre uzun dönemde kayıt dışı istihdamın Suriyeli göçmenler tarafından etkilenmediğini, kısa dönemde ise etkilendiği gözlemlenmiştir. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin artışı, kayıt dışı istihdamı kısa dönemde azaltıcı etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Since the proclamation of the Republic of Turkey, Turkey has been the destination of many mass migrations. These mass migrations consist of Turkish immigrants and other nationalities living outside the borders of Turkey. In order to control mass migrations in a planned way, the Republic of Turkey has established resettlement laws, Asylum and Asylum Regulation, Foreigners and International Protection Law, Temporary Protection Regulation in different years. With the gradual growth of the civil war that started in Syria in 2011, the Syrians had to leave their country and took shelter in nearby countries. Turkey is one of the most preferred countries for these migrations. Turkey has been affected socio-economically as a result of the mass migration of Syrians and has created new regulations accordingly. In this study, the effect of Syrians on unregistered employment on the Turkish economy has been examined within the scope of macroeconomic factors. Research; unemployment rate, economic growth, informal employment in agriculture and agricultural sector employment rate were created using quarterly data for the years 2014-2021. Modeling was created using ARDL bounds test and Toda-Yamamoto causality test. According to the results obtained, it has been observed that unregistered employment is not affected by Syrian immigrants in the long term, but it is affected in the short term. According to these results, the increase in Syrian immigrants in Turkey has an decreasing effect on informal employment in the short term.