Acil servise gastrointestinal kanama nedeniyle başvuran 65 yaş üstü hastaların mortalite ve yoğun bakım ihtiyacını tahmin etmede BUN/albumin oranının AIMS65 puanlama sistemi ile kıyaslanması
Emergency department due to gastrointestinal bleeding mortality and intensity of patients over 65 years of agethe BUN/albumin ratio in estimating maintenance needs comparison with AİMS65 scoring system
  1. Tez No: 736494
  2. Yazar: HANDE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEN EROL ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: gastrointestinal kanama, bloodureanitrogen, albümin, geriatrik hasta, acil servis, melena, Geriatrics, emergency, gastrointestinal bleeding, albumin, bloodureanitrogen, elderly patient
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı acil servise gastrointestinal kanama nedeniyle başvuran 65 yaş üstü hastalarda klinik risk skorlaması olan AIMS65 puanlama sistemi ile BUN/ALBUMİN oranını kıyaslayıp hastaların mortalitesini ve yoğun bakım ihtiyacını belirlemeyi öngörmeye çalışmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2018 ocak ve 2021 nisan tarihleri arasında acil servise gastrointestinal kanama nedeni ile başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların verileri hasta dosyaları ve elektronik veri tabanı üzerinden retrospektif olarak taranmıştır. Hastaların demografik verileri, vital bulguları, laboratuar sonuçları, konsültasyonları, görüntüleme sonuçları, son tanıları, yatış taburculuk ve mortalite bilgileri kaydedilmiştir. Çalışmaya verilerine ulaşılabilen ve kriterlere uyan 377 hasta dahil edilmiştir. Uygun hasta verileri BUN/albümin ve AIMS65 skorlama sistemine göre analiz edilmiştir. Bu analiz sonuçları ile iki skorlama sistemi kıyaslanmıştır. Bulgular: Exitusa göre AIMS65 ve BUN/albumin oranları dağılımı incelendiğinde, BUN/albumin oranı değerleri açısından mortalite gelişen hastaların ortalaması 25,79±24,68 iken, mortalite gelişmeyen hastaların ortalaması 15,5±10,44'di. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p˂0,05). Diğer değişkenler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p˃0,05). Sonuçlara göre mortalite tahmininde BUN/albümin oranı AIMS65'e kıyasla üstün görülmektedir. AIMS65 ve BUN/albumin değişkenlerinin exitus ve YBÜ yatışını tahmin güçleri için yapılan ROC analizi sonuçları incelendiğinde; AIMS65 değerlerinin exitusu ve AIMS65 ile BUN/albumin değerlerinin YBÜ yatışı tahmin güçleri için bulunanCut-off değerleri ile hesaplanan AUC değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p˂0,05). BUN/albümin oranının kullanılan cut-off değeri olan 6,25 ile hesaplanan AUC değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış olup incelenen hasta grubunda cut-off değeri YBÜ ihtiyacı açısından 13,64,mortalite açısından ise 46,56 olarak hesaplanmıştır. Tartışma: Çalışmamızda acil servise gastrointestinal kanama nedeniyle başvuran hastaların mortalite tahmini ve yoğun bakım ünitesine yatışını tahmin etmek için BUN/albümin oranının hızlı ve kolay uygulanabilir bir skorlamamethodu olarak kullanılabileceğini gözlemledik. BUN/albümin oranı sadece sonuç tahmin etmede faydalı değiş aynı zamanda acil serviste AIMS65 skoruna kıyasla daha kolay uygulanabilir olması nedeniyle kullanılmasının yararlı olacağı öngörülmüştür. BUN/albümin oranı 13 ve üzerinde olan hastaların hızlı ve agresif tedavisi yıkıcı sonuçları önlemek için gereklidir. Bu çalışmanın daha geniş kapsamlı ve prospektif çalışmalara öncülük edeceğini ümit ederiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this retrospective study is to comparing AIMS65 scoring system and blood urea nitrogen albumin ratio for predicting mortality and intensive care needs in elderly patients with gastrointestinal bleeding Materials and Methods: ln our study the files of the elderly (aged 65 and over) patients who applied to emergency department of our hospital with gastrointestinal bleeding symptoms between January 2017 and April 2021 were retrospectively scanned. Patients' demographic data, vital signs, laboratory results, scanings, consultation reports, final diagnosis, ICU administrations, in-hospital mortality were recorded. 377 patients were included. The data collected has analyzed for AIMS65 scoring system and BUN/albumin results. Two scoring system has compared. Results: Distribution of AIMS65 and BUN/albumin ratios for mortality. When the BUN/albumin ratio values were examined, it was seen that mortality developed the mean of the patients was 25.79±24.68, while the mean of the patients without mortality was 25.79±24.68. the mean was 15.5±10.44. Statistically significant difference between groups found (p˂0.05). Statistics between groups in terms of other variables there was no significant difference (p˃0.05). In the estimation of mortality according to the results. The BUN/albumin ratio seems superior to AIMS65. AIMS65 and BUN/albumin variables predict mortality and ICU admission. When the results of the ROC analysis for the forces are examined; AIMS65 values Mortality and AIMS65 and BUN/albumin values for ICU admission predictive power The AUC values calculated with the Cut-off values found are statistically significant found (p˂0.05). AUC calculated with the used cut-off value of BUN/albumin ratio of 6.25 values were not found to be statistically significant and in the examined patient group The cut-off value was 13.64 in terms of ICU need and 46.56 in terms of mortality. calculated. Discussion: In our study, we observed that patients admitted to the emergency department due to gastrointestinal bleeding BUN/albumin rate can be used to predict mortality and intensive care unit admission as a fast and easily applicable scoring method. The BUN/albumin ratio is not only useful in predicting results but alsoIt is alsoeasiertoapply in the emergency department compared to the AIMS65 score. It is anticipated that its use will be beneficial. The patients with BUN/albumin ratio is 13 and higher need prompt and aggressive treatment to prevent devastating consequences. We hope that this study will lead to more comprehensive and prospective studies.