13-15 yaş grubu boksörlerin psikolojik özelliklerinin incelenmesi
13-15 жаштагы боксчулардын психологиялык өзгөчөлүктөрүн изилдөө
- Tez No: 736561
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ANARKAN KASMALİYEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boks, psikolojik antrenman, yüksek sonuçlar, Boxing, psychological training, high results
- Yıl: 2022
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, Boks antrenmanlarının 13-15 yaş grubu Boksörlerin psikolojik özellikleri ve rekabet etme yetenekleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Kant Boks Gençlik Spor Okulu'nda boks yapan 13-15 yaşlarında 30 erkek çocuk katılmıştır. Spor başarıları ve rekabet tecrübesi en az 2 yıl olan genç boksörler seçilmiştir. Spor ustası adayları - 14, 1 sıra - 12, 2 sıra - 4 sporcu yer aldı. 16 sporcu Chui bölgesi genç boks takımı üyesi, 14 sporcu ise milli takım üyeliğine adaydır. Araştırma Kant boks okullunda yürütülmüştür. Çalışma, boksörlerin spor başarılarını ve yarışmanın sonuçlarını dikkate aldı. Araştırma problemini çözmek için aşağıdaki yöntemler kullanıldı: belgesel materyalleri ve edebi kaynakları inceleme yöntemleri, psikolojik yöntemler: Ch.D. Spielberg-Yu.L. Khanin'in kişisel ve durumsal kaygıyı belirleme yöntemleri, Sporcularda duygusal yanma seviyesinin araştırmacısı olan V.V.Boyko ve sinir sisteminin özelliklerinin psikomotor göstergelerini belirleyen Tepping test yöntemi. Ortalama değerler matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanılarak hesaplanmış ve pedagojik gözlem yapılmıştır. Çalışma sonucunda, 13-15 yaş grubu boksörlerin kaygı ve duygusal durumu, sinir sistemi özelliklerinin psikomotor göstergelerinin bir anket yöntemi kullanılarak incelendi ve spor ustası adayı ve 1. ve 2. kategorilerdeki boksörlerin sonuçları ve farklılıkları belirlendi. Çalışmanın amacı: 13-15 yaşındaki boksörlerin spor aktivitelerinde psikolojik eğitiminin temellerini ve müsabaka öncesi durumlarını ayarlamanın yollarını incelemek. Çalışmanın görevleri: 1. Genç boksörlerin psikolojik eğitiminin temellerini incelemek. 2. Kaygı düzeylerinin 13-15 yaş arası boksörlerin rekabetçi faaliyetlerdeki başarısı üzerindeki etkisini belirleyin ve analiz edin. 3. Psiko-teşhis yoluyla boksörlerin duygusal durumunu değerlendirin ve pratik öneriler geliştirin. Boksörlerin psikolojik hazır bulunuşluklarını, kişisel ve durumsal kaygıyı, duygusal tükenme düzeyini ve sinir sisteminin psikomotor göstergelerini belirlemek için psikolojik yöntemler kullanıldı. Araştırmalara göre sporda psikolojik eğitim, boksörlerin yüksek sonuçlar elde etmesine yardımcı oluyor.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effect of Boxing training on the psychological characteristics and competitive abilities of 13-15 age group Boxers. Purpose of the study: To examine the basics of psychological training of 13-15 year old boxers in sports activities and the ways to adjust their pre-competition status. Thirty boys between the ages of 13-15, who were boxing at the Kant Boxing Youth Sports School, participated in the research. Young boxers with at least 2 years of sports achievements and competitive experience were selected. Master of sports candidates - 14, 1 row - 12, 2 row - 4 athletes took part. 16 athletes are members of the Chui region junior boxing team, and 14 athletes are candidates for membership in the national team. The research was conducted in Kant boxing schools. The study took into account the sports achievements of boxers and the results of the competition. To solve the research problem, the following methods were used: methods of studying documentary materials and literary sources, psychological methods: Ch.D. Spielberg-Yu.L. Khanin's methods of determining personal and situational anxiety, V.V.Boyko, a researcher of the level of emotional burnout in athletes, and the Tepping test method, which determines psychomotor indicators of the properties of the nervous system. Average values were calculated using mathematical and statistical methods and pedagogical observation was made. As a result of the study, the anxiety and emotional state of boxers of the 13-15 age group were examined using a questionnaire method of psychomotor indicators of nervous system characteristics, and the results and differences of the boxers in the 1st and 2nd categories were determined. The aim of the study: 1. To study the basics of psychological training of young boxers. 2. Identify and analyze the impact of anxiety levels on the success of 13-15 year old boxers in competitive activities. 3. Evaluate the emotional state of boxers through psychodiagnosis and develop practical recommendations. 4.Psychological methods were used to determine boxers' psychological readiness, personal and situational anxiety, level of emotional exhaustion, and psychomotor indicators of the nervous system. Research shows that psychological training in sports helps boxers achieve high results.