Mikrodenetleyici tabanlı bir itki vektör kontrol sisteminin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of a microcontroller based thrust vector control system
- Tez No: 736712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Aeronautical Engineering, Mechatronics Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: İtki Vektör Kontrolü, Jet Kanatçıkları, Kontrol Teknikleri, Gömülü Sistemler, Aerodinamik, Thrust Vector Control, Jet Vanes, Control Techniques, Embedded Systems, Aerodynamics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Füze ve roket gibi lüle çıkışlı yönelendirmeye sahip uçar sistemlerin uçuş yolu kontrolünde aerodinamik kontrol (kanat, kanard ve kuyruk) yöntemleri geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bununla beraber son zamanlarda gerçekleştirilen uluslararası çalışmalarda görüldüğü üzere, bu sistemlerin yüksek manevra yeteneklerinin geliştirilmesi gerekliliği ortadadır. Günümüzde bu sistemlerin yüksek manevra kabiliyetine ulaşmaları maksadıyla aerodinamik kontrol yöntemleriyle birlikte itki vektör kontrol sistemleri de kullanılmaktadır. İtki vektör kontrol sistemleri oldukça farklı tekniklerle uygulanmaktadır. İtki vektör kontrol sistemleri özellikle askeri alanlarda kullanılan kısa mesafeli füze sistemlerine yüksek manevra kabiliyeti kazandırma noktasında oldukça etkilidir. Tez çalışması kapsamında bu tekniklerden sabit lüle ailesinden, mekanik saptırıcılı özellillere sahip jet kanatçıkları yöntemi ele alınmıştır. Çalışma kapsamında; jet kanatçıkları yönteminin incelenebileceği bir prototip geliştirilmiş, bu prototipin hareketlerinin kontrol edilebileceği bir test düzeneği üretilmiştir. Tasarlanarak üretilen sistemde mikrodenetleyici tabanlı bir mimari kullanılmış, jet kanatçıkları yöntemi MATLAB/ Simulink ortamında PI ve PID teknikleri ile denetlenmiş ve gerçek zamanlı sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aerodynamic control (wing, canard and tail) methods have a wide range of use in the flight path control of nozzle-output flying systems such as missiles and rockets. However, as seen in recent international studies, it is clear that the high maneuvering capabilities of these systems should be developed. Today, thrust vector control systems are used together with aerodynamic control methods in order to achieve high maneuverability of these systems. Thrust vector control systems are implemented with quite different techniques. Thrust vector control systems are especially effective in providing high maneuverability to short-range missile systems used in military areas. Within the scope of the thesis, the method of jet vanes with mechanical deflector features from the fixed nozzle family is discussed. Scope of work; A prototype was developed in which the jet vanes method could be examined, and a test setup was produced to control the movements of this prototype. In the designed and produced system, a microcontroller-based architecture was used, the jet vanes method was controlled in MATLAB/ Simulink environment with PI and PID techniques, and the real-time results were examined.