Sürdürülebilir kentsel gelişme uygulamalarının yerel yönetimlere yansıması: Eskişehir Tepebaşı Belediyesi örneği
Reflection of sustainable urban development practices to local governments: The case of Eskişehir Tepebaşı Municipality
  1. Tez No: 736711
  2. Yazar: ERAY KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN GİRAY ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Gelişme, Sürdürülebilir Kentsel Gelişme, Yerel Yönetimler, Çevre Politikaları, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Sustainability, Sustainable Development, Sustainable Urban Development, Local Governments, Environmental Policies, Eskişehir Tepebaşı Municipality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Günümüzde kentler, pek çok sorunun birlikte yaşanması nedeniyle yok olmanın eşiğine yaklaşmıştır. Bu sorunların çözümü için temelde iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Malthus ve devamındaki diğer düşünürlerin ifade ettiği gibi 'güçlü olan hayatta kalır' felsefesidir. İkinci yol ise, alınacak önlemler ve geliştirilecek politikalar ile yok olmanın eşiğinden kurtulma görüşüdür. Ekonomi ve çevre arasındaki denge ilişkisini kurmayı amaçlayan sürdürülebilirlik düşüncesinin mekansal yansıması olan sürdürülebilir kentsel gelişme kavramı ise ikinci yola işaret etmektedir. Sanayi kentleri ile başlayan ve 20. yüzyılda devam eden kentsel problemlere çözüm üretmek amacıyla özellikle uluslararası örgütlerin çalışmaları ile şekillenen sürdürülebilir kentsel gelişme modeli; temel olarak birbiriyle ilişkili beş boyutta incelenebilir. Siyasal-yönetsel, fiziksel, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları ile sürdürülebilir kentsel gelişme kavramının ölçülebilmesi ise başta uluslararası örgütler olmak üzere çeşitli ülkeler, enstitüler ve birlikler tarafından geliştirilen ölçüt setleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada temel olarak; ölçüt setleri ve kavramın boyutları kapsamında hazırlanan "Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Değerlendirme Tablosu', örneklem olarak seçilen Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin sürdürülebilirlik performansını ölçmek için oluşturulan araştırma sorularında kullanılmıştır. Çalışmada, Belediye'de görev yapan personel ve proje sorumluları ile gerçekleştirilen mülakatlarda elde edilen veriler başlıklar altında değerlendirilmiş ve konuya ilişkin olumlu ve olumsuz yanlar belirlenerek çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, cities are brink of extinction due to the coexistence of many problems. There are basically two ways to solve these problems. The first of these; As Malthus and other thinkers expressed, it is the philosophy of“the strong ones survive”. The second way is to get rid of the brink of extinction with the measures to be taken and the policies to be developed. The concept of sustainable urban development which is the spatial reflection of the sustainability idea aims to establish the balance relationship between the economy and the environment, points to the second way. Sustainable urban development model shaped by the work of international organizations in order to find solutions to urban problems that started with industrial cities and continued in the 20th century; basically, it can be examined in five interrelated dimensions. The measurement of the concept of sustainable urban development is made by using political-administrative, physical, environmental, economic and social dimensions is carried out with criteria sets developed by various countries, institutes and unions, especially international organizations. In this study, basically;“The Sustainable Urban Development Evaluation Chart”which was prepared within the scope of criteria sets and dimensions of the concept, was used in the research questions created to measure the sustainability performance of Eskişehir Tepebaşı Municipality, which was selected as a sample. In the study, the data obtained in the interviews with the personnel and project managers working in the Municipality were evaluated under the headings, and the positive and negative aspects of the subject were determined and solution suggestions were made.