Sürdürülebilirlik raporlaması ve enerji sektöründe kurumsal sürdürülebilirlik performansının TOPSİS yöntemiyle ölçülmesi
Sustainability reporting and measurement of corporate sustainability performance in the energy sector with TOPSİS method
- Tez No: 736723
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, kurumsal sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik raporlaması, enerji sektörü, TOPSIS, Sustainability, corporate sustainability, sustainability reporting, energy sector, TOPSIS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzde artan rekabet ve küreselleşme ortamında sürdürülebilirlik işletmeler için giderek artan öneme sahip bir kavram haline gelmiştir. Sürdürülebilirlik rekabeti etkileyen bir unsur olması dolayısıyla işletmelerin bu rekabet ortamında sürdürülebilir olması için sadece kâr odaklı olmaları yeterli değildir. Bundan dolayı işletmelerin ekonomik amaçlarının yanında sosyal ve çevresel faktörleri de bir arada düşünerek hareket etmesi gereklidir. Bu çalışmada, ilk olarak sürdürülebilirlik kavramı, ilişkili kavramlar, sürdürülebilirlik boyutları ve sürdürülebilirlik modelleri açıklanmıştır. Ayrıca sürdürülebilirlik raporlaması, sürdürülebilirlik muhasebesi ve sürdürülebilirlik endeksleri de açıklanmıştır. Son bölümde ise, Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren enerji sektörü firmalarının kurumsal sürdürülebilirlik performansları incelenmiştir. İşletmelere ait 2016-2020 dönemi arasındaki sürdürülebilirlik raporları incelenerek veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen verilere TOPSIS yöntemi uygulanarak yıllara göre kurumsal sürdürülebilirlik performans sıralaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda yıllar itibariyle ekonomik, sosyal ve çevresel kriterler dikkate alındığında Akenerji en yüksek sürdürülebilirlik performans puanını 2020 yılında ekonomik boyutuyla gerçekleştirmiştir. Aksa Enerji en yüksek sürdürülebilirlik performans puanını 2017 yılında sosyal boyutuyla gerçekleştirmiştir. Enerjisa en yüksek sürdürülebilirlik performans puanını 2017 yılında çevresel boyutuyla gerçekleştirmiştir. Zorlu Enerji ise en yüksek sürdürülebilirlik performans puanını 2016 yılında ekonomik boyutuyla gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's environment of increasing competition and globalization, sustainability has become an increasingly important concept for businesses. Since sustainability is a factor that affects competition, it is not enough for businesses to be only profit-oriented in order to be sustainable in this competitive environment. Therefore, it is necessary for businesses to act by considering social and environmental factors as well as their economic goals. In this study, firstly, the concept of sustainability, related concepts and three dimensions of sustainability are explained. In addition, sustainability reporting, sustainability accounting and sustainability indices are explained. In the last part, the corporate sustainability performances of the energy sector companies operating in Borsa Istanbul were examined. The data set was created by examining the sustainability reports of the enterprises between the period of 2016-2020. By applying the TOPSIS method to the obtained data, corporate sustainability performance ranking was made according to years. As a result of the research, considering the economic, social and environmental criteria over the years, Akenerji achieved the highest sustainability performance score in 2020 with its economic dimension. Aksa Energy achieved the highest sustainability performance score in 2017 with its socialdimension. Enerjisa achieved the highest sustainability performance score in 2017 with its environmental dimension. Zorlu Energy achieved the highest sustainability performance score in 2016 with its economic dimension.