Cemil Kavukçu'nun çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögeleri açısından incelenmesi
Examination of Cemil Kavukçu's children's books in terms of the basic elements of children's literature
- Tez No: 736854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY KÜÇÜKLER KUŞCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Çocuk edebiyatının temel ögeleri, Cemil Kavukçu, Children's literature, Basic elements of children's literature, Cemil Kavukçu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmanın amacı Cemil Kavukçu'nun çocuk kitaplarını çocuk edebiyatının temel ögeleri açısından incelemektir. Bu doğrultuda öncelikle çocuk edebiyatı ve çocuk edebiyatının temel ögeleri ile ilgili kuramsal bilgiler edinilmiştir. Bu çalışmada Cemil Kavukçu'nun dokuz çocuk kitabı incelenmiştir. Çalışmada nitel veri toplama araçlarından doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemle incelenen başlıklar karakter, konu, ileti, dil ve anlatım, resim başlıklarıdır. Araştırma sonucunda Kavukçu'nun çocuk kitaplarının genel olarak çocuk edebiyatının temel ögelerine uygun olduğu görülmüştür. Bazı kitaplarda görülen nitelik sorunları ise çalışmada belirtilmiştir. Son olarak çalışmada Kavukçu'nun eserlerinin çocuk okuru kitap okumaya yöneltecek ve özendirecek karakterler kurguladığı, kitaplarla kazandırdığı temalarla onlarda bir okuma kültürü oluşturacak eserler ortaya koyduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Cemil Kavukçu's children's books in terms of the basic elements of children's literature. In this direction, first of all, theoretical information about children's literature and the basic elements of children's literature was obtained. In this study, nine children's books of Cemil Kavukçu were examined. In the study, the document analysis method, one of the qualitative data collection tools, was used. The titles analyzed by this method are character, subject, message, language and narration, and picture. As a result of the research, it has been seen that Kavukçu's children's books are generally suitable for the basic elements of children's literature.On the other hand, the quality problems seen in some books are stated in the study. Finally, it has been determined in the study that Kavukçu's works construct characters that will encourage children to read books, and that he creates works that will create a reading culture with the themes he brings with the books.