Septorinoplasti operasyonunda kullanılan, enjekte edilebilir trombositten zengin fibrinin postoperatif ödem ve ekimoz üzerine olan etkisi
Effect of injectable platelet rich fibrin used in septorinoplasty operation on postoperative edema and ecchymosis
- Tez No: 737013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Septorinoplasti, rinoplasti, periorbital, ödem, ekimoz, trombositten zengin fibrin, Septorhinoplasty, rhinoplasty, periorbital, edema, ecchymosis, platelet-rich fibrin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Amaç: Trombositten zengin fibrin, ikinci jenerasyon trombosit konsantresidir. İki binlerin başında keşfedilen bu otolog materyal; yara iyileşmesine olan olumlu katkıları, hemostatik etkileri ve antiinflamatuar özelliklerinden dolayı günden güne daha popülarize olmaktadır. Çalışmamızda enjekte edilebilir trombositten zengin fibrinin, septorinoplasti operasyonu sonrası postoperatif dönemde meydana gelen periorbital ödem ve ekimoz üzerine etkisinin incelemesi amaçlandı. Metod: Çalışmamızda enjekte edilebilir trombositten zenginden fibrinin etkilerini incelemek için 22 kişi çalışma ve 22 kişi kontrol olmak üzere, 44 kişi değerlendirildi. 700 rpm ve 3 dakikada gerçekleştirilen santrifüj işlemi sonrası, enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin meydana gelmektedir. Enjekte edilebilir fibrin, subperiosteal tüneller açıldıktan ve lateral osteotomi gerçekleştikten sonra mevcut tünellere travma yaratmaması için ucunda iğnesi olmayan kanülle sokularak bilateral sıkılmaktadır. Postoperatif takiplerde ise bantlama ve atel öncesi başlayarak, birinci ve dördüncü saat, birinci gün, ikinci gün, beşinci gün, yedinci gün, onuncu gün ve on beşinci günlerde değerlendirilerek ödem ekimoz skalasına göre puanlama gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin uygulaması gerçekleştirilen grupta, kontrol grubuna göre tüm zaman dilimlerinde anlamlı olarak daha az periorbital ekimoz meydana gelmiştir. Aynı şekilde çalışma grubunda kontrol grubuna kıyasla atel öncesi dönemden, yedinci güne kadar anlamı olarak daha az periorbital ödem izlenmiştir. Onuncu ve on beşinci günlerde ise her iki grup arasında ödem açısından fark izlenmemiştir. Çalışma grubunun, maksimum ulaşılan ödem ekimoz seviyesi kontrol grubuna göre anlamlı derecede az görülmüştür. Maksimum ödem ve ekimoza ulaşma süreleri de yine çalışma grubunda anlamlı derece daha kısa olarak ölçülmüştür. Sonuç: Enjekte edilebilir trombositten zengin fibrin periorbital ödem ve ekimozda anlamı derece bir azalma meydana getirmektedir. Aynı zamanda ulaşılan maksimum ödem ekimoz seviyesini azaltmakta ve ulaşılan süreyi de kısaltarak daha hızlı bir iyileşme dönemi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Of Ear, Nose, Throat And Head And Neck Surgery Speciality Thesis, Supervisor: Assoc.Prof. Tugce Simsek, August/2022 Objective: Platelet-rich fibrin is a second generation platelet concentrate. This autologous material discovered in the early 2000s; It is becoming more popular day by day due to its positive contributions to wound healing, hemostatic effects and anti-inflammatory properties. In our study, it was aimed to examine the effect of injectable platelet-rich fibrin on periorbital edema and ecchymosis occurring in the postoperative period after septorhinoplasty operation. Method: To examine the effects of injectable platelet-rich fibrin in our study, 44 subjects, 22 of whom were study and 22 were control, were evaluated. After centrifugation at 700 rpm and 3 minutes, injectable platelet-rich fibrin is formed. After the subperiosteal tunnels are opened and the lateral osteotomy is performed, the injectable fibrin is inserted with a cannula without a needle and tightened bilaterally to avoid trauma to the existing tunnels. In the postoperative follow-ups, starting before taping and splint, the edema was scored according to the ecchymosis scale by evaluating the first and fourth hours, the first day, the second day, the fifth day, the seventh day, the tenth day and the fifteenth day. Results: Significantly less periorbital ecchymosis occurred in the group in which injectable platelet-rich fibrin was applied compared to the control group in all time periods. Likewise, significantly less periorbital edema was observed in the study group compared to the control group, from the pre-splint period to the seventh day. On the tenth and fifteenth days, there was no difference between the two groups in terms of edema. The maximum reached edema and ecchymosis level of the study group was significantly lower than the control group also the times to reach the maximum edema and ecchymosis were also measured to be significantly shorter Conclusion: Injectable platelet-rich fibrin produces a significant reduction in periorbital edema and ecchymosis. At the same time, the maximum achieved edema reduces the level of ecchymosis and shortens the time reached, offering a faster recovery period.