Sağlıklı yetişkin bireylerde omuz çevresi kas kuvveti ile omuz-boyun propriosepsiyonu değerlendirmeleri arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between shoulder girdle muscle strength and shoulder-neck proprioception evaluations in healthy adults
- Tez No: 737044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Boyun, Kas kuvveti, Omuz, Propriosepsiyon, Neck, Muscle strength, Proprioception, Shoulder
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Bu çalışma omuz çevresi kas kuvveti ile omuz-boyun propriosepsiyonu değerlendirmeleri arasındaki ilişkiyi incelemek için yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 34 gönüllü katılımcı dahil oldu. Çalışma kapsamında 3 katılımcı izokinetik kas kuvveti değerlendirmesine dahil edilmedi, 18-35 yaş arası 31 katılımcı için tüm değerlendirmeler yapıldı. Bu çalışmada öncelikle katılımcıların demografik bilgileri, tıbbi hikayesi, telefon, bilgisayar, tablet başında geçirilen süre, egzersiz alışkanlığı değerlendirildi. Sonrasında omuz-boyun Vizüel Analog Skalası (VAS), omuz-boyun normal eklem hareketi (NEH), New York Postür Analizi (NYPA), omuz ve boyun propriosepsiyonu için eklem pozisyon hissi hatası (EPHH) ölçümleri yapıldı. Dominant kol omuz çevresi manuel kas kuvveti, dominant kol 60˚/sn ve 180˚/sn'de abduksiyon/adduksiyon/internal/eksternal rotasyon izokinetik kas kuvveti (tepe tork değeri) test edildi. Boyun Özürlülük İndeksi (Neck Disability Index-NDI) ve Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand-DASH) değerlendirmeleri yapıldı. Bulgular: Katılımcıların boyun propriosepsiyonu ile boyun ağrısı, omuz propriosepsiyonu ile omuz ağrısı, omuz ve boyun propriosepsiyonu değerlendirmeleri arasında ilişki gözlenmedi (p˃0,05). Omuz izokinetik kas kuvveti değerlendirmeleri ile DASH skoru arasında anlamlı ilişki tespit edildi (p˂0,01); ancak NDI skoru ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p˃0,05). DASH ve NDI skoru arasında ilişki saptanmadı (p˃0,05). Omuz manuel kas kuvveti ile omuz propriosepsiyonu değerlendirmeleri arasında yalnızca omuz internal rotasyon manuel kas kuvveti ile omuz 125° abduksiyon propriosepsiyon hatası arasında anlamlı ilişki vardı (p:0,01). Omuz manuel kas kuvveti ile boyun propriosepsiyonu hatası arasında ise omuz fleksiyon, ekstansiyon ve abduksiyon manuel kas kuvveti değerlendirmeleri ile boyun ekstansiyon propriosepsiyon hatası arasında (p˂0,05) anlamlı ilişki vardı. Omuz izokinetik kas kuvveti değerlendirmeleri ile boyun propriosepsiyon hatası incelendiğinde omuz 60°/sn'de adduksiyon ve omuz 180°/sn'de v eksternal rotasyon izokinetik kas kuvvetleri ile boyun sağ rotasyon propriosepsiyon hatası arasındaki ilişki anlamlıydı (p˂0,05). Omuz 60°/sn ve 180°/sn'de eksternal rotasyon izokinetik kas kuvveti değerlendirmeleri ile omuz 55° fleksiyon propriosepsiyon hatası arasındaki ilişki anlamlıydı (p˂0,05). Sonuç: Propriosepsiyon ve kas kuvveti değerlendirmeleri arasında ilişki gözlendi. Omuz izokinetik kas kuvveti ile DASH skorunun arasındaki ilişki değerlendirme ve tedavilerde göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between shoulder muscle strength and neck-shoulder proprioception evaluations. Materials and Methods: 34 volunteer participants were included in the study. Three participants were not included in the isokinetic muscle strength measurement, all assessments were performed on 31 participants aged 18-35. In this study, the demographic information, medical history, time spent in front of a phone, computer, tablet, exercise habits of the participants were evaluated. Then, shoulder-neck Visual Analogue Scale (VAS), neckshoulder normal joint motion, New York Posture Analysis (NYPA), joint position sense error for shoulder and neck proprioception were measured. Dominant arm shoulder girdle manual muscle strength, dominant arm abduction/adduction/internal/external rotation at 60˚/sec and 180˚/sec isokinetic muscle strength (peak torque value) were tested. Neck Disability Index (NDI) and Arm, Shoulder and Hand The Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand-DASH assessments were made. Results: There wasn't correlation between the assessments of neck proprioception and neck pain, shoulder proprioception and shoulder pain, shoulder and neck proprioception of participants (p˃0.05). A significant correlation was detected between shoulder isokinetic muscle strength assessments and DASH score (p˂0.01), but no significant correlation was between NDI score (p˃0.05). No correlation was detected between DASH and NDI score (p˃0.05). There is a significant correlation between manual muscle strength measurements and shoulder proprioception measurements. There was a significant correlation between shoulder internal rotation manual muscle strength and shoulder 125° abduction proprioception error. (p:0.01). There was a significant correlation between shoulder manual muscle strength and neck proprioception error, and between shoulder flexion, extension and abduction manual muscle strength assessments and neck extension proprioception error (p˂0.05). When shoulder isokinetic muscle strength assessments and neck proprioception error measurements were examined, the relationship between adduction at shoulder 60°/sec, external rotation at vii shoulder 180°/sec isokinetic muscle strength and neck right rotation proprioception error was significant (p˂0.05). The relationship between assessments at shoulder 60°/sec and 180°/sec external rotation isokinetic muscle strength and shoulder 55° flexion proprioception error was significant (p˂0.05). Conclusion: A correlation was observed between proprioception and muscle assessments. The relationship between shoulder isokinetic muscle strength and DASH score should be considered in assessment and treatment.