OECD ülkelerinde Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin testi ve mekansal analizi
Testing of the Environmental Kuznets Curve hypothesis and spatial analysis in OECD countries
- Tez No: 737107
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: OECD Ülkeleri, Yeşil Ekonomik Göstergeler, Çevresel Kuznets Eğrisi, Mekansal Analiz, OECD Countries, Green Economic Indicators, Environmental Kuznets Curve, Spatial Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yeşil düşüncenin kökeni doğu felsefesi ve sezgiciliği ile yerli halkların bilgeliğine inanarak, gezegendeki tüm canlıların doğanın yaşamsal bir parçası olarak görülmesi, maddeci ve endüstriyalist düşünce sistemlerine tepkiden başka bir şey değildir. Ancak, bunun ötesinde, maddi zenginliğin artması gün geçtikçe toplumsal ve global eşitsizliğin artışını hızlandırarak, bir yandan doğa tahribatını artırırken öte yandan insan uygarlığının sonunu hazırlamaktadır. Yeşil düşünceye göre ekonomik kalkınma ve beraberinde getirdiği maddi refah saplantısı, dünya genelinde homojen ve sürdürülebilir şekilde dağıtılmadıkça, krizler kaçınılmaz olacaktır. Bu çalışmada yeşil ekonominin doğuşu, gelişimi, ekonomik, sosyal ve çevresel belirleyicileri teorik, kavramsal ve ekonometrik boyutta ele alınmıştır. Çalışmada, iki farklı teknik kullanılmıştır. İlk olarak; 37 OECD ülkesine ait yeşil ekonomik göstergelerden olan; CO2, GSYİH, GSYİH2, DAE, KO verileri ile 1990-2015 yılları arasındaki 25 yıllık süreç Çevresel Kuznets Eğrisi yöntemiyle test edilmştir. Daha sonra geniş bir coğrafi alana yayılan çalışma verileri, coğrafi bilgi sistemleri yazılımı kullanılarak Mekansal Analizi yapılmıştır. Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezi sonuçlarına göre çalışmada, 14 ülke için ÇKE hipotezinin geçerliliği ortaya konulurken, 23 ülke için ÇKE hipotezinin geçerli olmadığı ortaya konulmuştur. Yapılan mekansal analiz sonucunda ise CO2 salınımının tüm OECD ülkelerinde arttığı, diğer verilerin ise artış, azalış, sabit kalma yönünde eğilim gösterdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The origin of green thinking is nothing but a reaction to the materialist and industrialist systems of thought, believing in the eastern philosophy and intuitionism and the wisdom of the indigenous peoples, and seeing all living things on the planet as a vital part of nature. However, beyond this, the increase in material wealth accelerates the increase in social and global inequality day by day, increasing the destruction of nature on the one hand, and preparing for the end of human civilization on the other. According to green thinking, crises will be inevitable unless economic development and the obsession with material well-being are distributed homogeneously and sustainably throughout the world. In this study, the birth, development, economic, social, and environmental determinants of the green economy are discussed in theoretical, conceptual, and econometric dimensions. Two different techniques were used in the study. Firstly; one of the green economic indicators of 37 OECD countries; with the data of CO2, GDP, GDP2, DAE, KO, the 25-year period between 1990 and 2015 was tested with the Environmental Kuznets Curve hypothesis method. Then, the spatial analysis of the study data spread over a wide geographical area was made by using geographic information systems software. According to the results of the Environmental Kuznets Curve hypothesis, the validity of the EKC hypothesis was revealed for 14 countries, while the EKC hypothesis was not valid for 23 countries. As a result of the spatial analysis, it was observed that CO2 emissions increased in all OECD countries, while other data showed a tendency to increase, decrease and remain constant.