Seramik sanatında mutlak varlığın biçimsel yansıması
Formal reflection of the absolute in ceramic art
- Tez No: 737146
- Danışmanlar: DOÇ. DUYGU KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Mutlak, Varlık, Seramik, Sanat, Biçim, Absolute, Being, Ceramic, Art, Form
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Mutlak varlık kavramı, her şeyi kapsayan esas gerçeklik niteliğindedir. İnsanlık, tabiat güçleri, gökyüzü ve çeşitli nesnelerin karşısında kendi özünü de keşfetme sürecine girmiştir. İnsanlık tarihine bakıldığında, insan varoluşunda olan bilgiyi eyleme dönüştürmek istemiş ve içindeki mutlak varlığı somutlaştırarak bir bakıma sanat yolu ile yansıtmıştır. Seramiğin tarihinde de, insanlık seramiği keşfettiğinde ihtiyaca dayalı arayışlarının yanı sıra özündeki mutlak varlığı da biçimlendirerek yansıtmaya başlamıştır. Seramik sanatının zamanla gelişmesi, insanın özündeki mutlak varlığını biçimsel olarak farklı anlatımlarla da aktarabilmesini sağlamıştır. Bu bağlamda mutlak varlık kavramını, seramik sanatında sanatçı, kendi özünü özgün saltık yaklaşımlar ile oluşturduğu sanat nesnesine yansıtmaktadır. Bu araştırmada; mutlak varlık kavramı üzerinde durularak, seramik sanatı tarihi üzerindeki etkisini, tarih öncesi uygarlıklardan günümüze kadar olan süreçte biçimsel olarak nasıl yansıdığı tetkik edilecektir. Seramik sanatının zamanla gelişmesi, sanatsal olgunun ön plana çıkması ile sanatçının kendi özünü, özgün bir biçimde yansıtırken, sanat nesnesine aktardığı mutlaklığa değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The concept of the absolute is the fundamental reality that contains the sum of all things. Faced with the forces of nature, the sky, and various other objects, humanity has begun to discover its own essence. Throughout history, humans have sought to transform the knowledge in human existence into action, materializing the absolute and in a way reflecting it through art. Considering the history of ceramics, after humans first discovered it, they began to shape it and reflect the absolute in their essence, aside from its use to satisfy concrete needs. The art of ceramics and its growth over time has allowed humankind to convey the absolute human essence through various formal expressions. In ceramics, the artist reflects the concept of absolute onto the art object, which they create through absolute approaches that are unique to their own essence. This article focuses on the concept of absolute, its effect on the history of ceramic art, and how it has formally changed from prehistoric civilizations to the present day. Given the growth of ceramics over time and the prominence of the phenomenon of art, we deal with the absoluteness that the artist conveys to the art object while reflecting their own essence.