Askeri ceza hukukunda emre itaatsizlik
Disobeying order in the military criminal law
  1. Tez No: 737147
  2. Yazar: MİRAÇ EMRE SARRAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HULUSİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Hukuku, Askeri Suç, Disiplin, İtaatsizlik, Emir, Criminal Law, Military Crime, Discipline, Disobedience, Order
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Askeri disiplinin tesisi, korunması ve idamesinin en önemli unsuru askeri hizmete ilişkin verilen emirlere mutlak itaat kuralıdır. Askeri hizmete ilişkin verilen emirlere itaat edilmemesi sonucunda yurt içi-yurt dışı operasyonlar başta olmak üzere tüm askeri faaliyetler sekteye uğrayacaktır. Bu çalışmamda, askeri hizmete ilişkin emir kavramı ve bu emrin sınırlarının detaylı olarak açıklanması ile emre itaatsizlikte ısrar suçları ve emre itaatsizlik disiplinsizliğinin unsurları, Yargıtay ve Askeri Yargıtay kararları ve uygulamada yaşanılan durumlar ve çözüm önerileri açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında da, gelişen teknoloji nedeniyle askeri birliklerin görev ve sorumluluklarında değişiklikler oluşsa da askeri hizmete ilişkin emirlere itaatsizliğin yaptırıma bağlanmasının her koşulda gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Military discipline the most important element of establishment, protection and maintenance of military service is the rule of absolute obedience to the orders given. As a result of not obeying the orders regarding military service, all military activities, especially domestic and foreign operations, will be interrupted. In this study, the concept of military service order and the limits of this order are explained in detail, as well as the crimes of insisting on disobeying the order and the elements of the indiscipline of disobedience, the decisions of the Court of Cassation and the Military Court of Appeals, the situations in practice and the solution proposals. In the conclusion part, it is emphasized that although there are changes in the duties and responsibilites of the military units due to the developing technology, it is necessary to sanction the disobedience of the orders regarding military service.